0.2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Kikötött a spanyol Open Arms csempészhajója Lampedusa szigetén

Dátum:

Megosztás:

Folytatódik a bevándorló-barát szervezetek támadása a Földközi-tengeren, és úgy tűnik, hogy ehhez partner Brüsszel is. Hajnalban

– csaknem háromhetes csata után – kirakta az összes utasát az egyik spanyol NGO, az Open Arms az olasz partoknál.

Ezek után azonnal jelezte az Ocean Viking nevű óriáshajó kapitánya, hogy hozott újabb, több mint 350 illegális bevándorlót. Az Európai Bizottság támogatja az ötletet: azt kérik, hogy fogadjanak be mindenkit a tagállamok. Egyelőre nem látni a bevándorló-áradat végét – közölte az M1 Híradója.

Kedd éjjel futott be a több mint 80 illegális bevándorlót szállító Open Arms hajója a lampedusai kikötőbe. A spanyol civil szervezet csaknem három héttel korábban, a líbiai partok közelében vette fedélzetére az Afrikából útnak indult embereket, hogy Európába vigye őket.

Olaszország felé vették az irányt, annak ellenére, hogy az olasz belügyminiszter már hónapokkal ezelőtt lezárta országa kikötőit az NGO-hajók előtt. Matteo Salvini szerint erre azért volt szükség, mert a civil szervezetek az embercsempészekkel együttműködve megpróbálták Európa menekülttáborává változtni Olaszországot.

Az elmúlt napokban mégis több tucatnyi, az Open Arms fedélzetén tartózkodó, magát betegnek vagy kiskorúnak valló migránst engedtek partra szállni. A kapitány eközben arról beszélt: hajóján egyre nagyobb a feszültség és a kétségbeesés, a helyzet kezelhetetelenné vált.

Matteo Salvini ezzel kapcsolatban azt mondta: a civil szervezet eltúlozza a fedélzeten tapasztalható problémákat, hogy így kényszerítse ki a hajó kikötését. Ráadásul az elmúlt héten partra szállók többségéről utólag kiderült: valójában nem is voltak betegek, és sokan hazudtak a korukról is.

A szicíliai ügyészség keddi határozata ideiglenesen hatályon kívül helyezte a belügyminiszter rendeletét, és a fedélzeten tartózkodók egészségügyi állapotára hivatkozva engedélyezte az Open Arms kikötését. A hajót azonban – Salvini rendeletével összhangban – lefoglalták a hatóságok. Az orvosok minden partra szállót megvizsgáltak, majd közölték: állapotuk kielégítő.

Brüsszelben üdvözölték a fejleményt, és jelezték: készek koordinálni a migránsok tagállamok közötti szétosztását. Az Európai Bizottság szóvivője elmondta: eddig öt ország – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália illetve Románia – vállalta, hogy befogadja az Open Arms fedélzetén utazó emberek egy részét.

„Az Európai Bizottság szeretné, ha az Ocean Viking fedélzetén tartózkodó migránsokkal szemben is érvényesülne ugyanaz a szolidaritás, amit az Open Arms esetében tanúsítottak a tagállamok. A bizottság régóta törekszik arra, hogy a migránsok partra szállását átmeneti intézkedésekkel szabályozza, ebben is történtek előrelépések” – közölte Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője.

Közben ugyanis a Földközi-tengeren, olasz és máltai felségvizek között cirkál egy másik NGO-hajó, az Ocean Viking is. A francia civil szervezet által üzemeltetett, megközelítőleg 200 fő befogadására alkalmas hajón több mint 350-en utaznak. A hajó kapitánya szerdán egy közösségi oldalon közzétett üzenetben figyelmeztetett: egyre nagyobb a feszültség a fedélzeten.

Szakértők szerint az embercsempészekkel összejátszó NGO-hajó taktikája, hogy túlterhelik a hajót és az élelem-, valamint vízhiányra hivatkozva zsarolják a hatóságokat, hogy engedjék őket kikötni.

m1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...