-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Kijev 70 százaléka áram nélkül, orosz átcsoportosítás Kelet-Ukrajnába

Dátum:

Megosztás:

A súlyos orosz rakétatámadások után az ukrán főváros több mint kétharmadában még mindig nincs áram, a lakosság egy része a vízellátástól is el van vágva

– jelentette be Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko. Közben az oroszok Ukrajna keleti részébe csoportosítják át elit alakulataik egy részét.

A kijevi polgármester elmondta, hogy legalább a Dnyipro folyó bal partján lévő városrészekben sikerült helyreállítani a vízellátást. De sok még a gond, különösen a magasabb emeletekre nem ér el még sok helyen a víznyomás

Az önkormányzati szolgáltatók teljes erőbedobással dolgoznak a károk elhárításán, de Kijev áramellátása az egész ukrán energiarendszer stabilitásától is függ. Az ukrán fővárosban napközben 0 fokot mérnek, éjszaka mínuszfokok vannak, az utcák havasak, jegesek.

Csütörtök reggelre sikerült visszakapcsolni az orosz támadások után az áramhálózatról leválasztott három, ukrán ellenőrzés alatt lévő atomerőművet is – közölte az energiaügyi minisztérium a Telegram online szolgáltatáson. Az atomerőművek várhatóan este kezdik meg újra az áramszolgáltatást.

Energiaterrorról beszél az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén “emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte az ukrán elektromos hálózat elleni orosz támadásokat.

Amikor fagypont alatti a hőmérséklet, és emberek milliói vannak áramellátás, fűtés és víz nélkül, ez az emberiség elleni égbekiáltó bűncselekmény

 

– mondta Zelenskyj videóbeszédében, hangsúlyozva, hogy a folyamatos orosz támadások súlyos áldozatokat követelnek Ukrajnától. Az ukrán elnök felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadjon el határozatot, amely elítéli “az energiaterror minden formáját”.

Közben a brit titkosszolgálatok jelentései szerint az oroszok Kelet-Ukrajnába vezénylik elit alakulataik nagy részét. A légideszant egységek bevetésének lehetséges területei brit elemzések szerint a luhanszki területen lévő Szvatove és Kreminna környéki védelmi állások, illetve a donyecki területen lévő Bahmut város, ahol továbbra is folyamatban van az orosz offenzíva.

Az orosz légideszantosok elit alakulatnak számítanak, és a fegyveres erők önálló ágát alkotják. Az Ukrajna ellen kilenc hónappal ezelőtt indított háború kezdetén a szárazföldi csapatokkal együtt kellett volna elfoglalniuk Kijevet, de visszaverték őket. Szeptemberben és októberben a Dnyipro folyótól nyugatra, a dél-ukrajnai Herszon régió védelmére vezényelték ki őket.

Készül az újabb szankciós csomag

Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió előkészíti kilencedik szankciócsomagját Oroszország ellen Moszkva legutóbbi, Ukrajnára mért rakétatámadás-sorozata után.

“Keményen dolgozunk azon, hogy Oroszországot ott üssük, ahol fáj, hogy még jobban ellehetetlenítsük Ukrajna elleni háborúra való képességét, és ma bejelenthetem, hogy teljes gőzzel dolgozunk egy kilencedik szankciócsomagon” – mondta von der Leyen a finnországi Espoo-ban tartott sajtótájékoztatón.

A Bizottság elnöke hozzátette, “bízik abban, hogy nagyon hamar jóváhagyjuk az orosz olajra vonatkozó globális árplafont a G7-ekkel és más nagy partnerekkel”, miután a Nyugat legnagyobb gazdaságai szeptemberben megállapodtak: ársapkát vezetnek be, hogy csökkentsék Moszkva képességét a háború finanszírozására.

“Nem nyugszunk, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik Putyin és törvénytelen és barbár háborúja felett” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

euronews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...