18 C
Budapest
2023. május. 30. kedd

Kihalóban az oroszlán is?

Dátum:

Megosztás:

Rengeteg állatfaj pusztult már ki természetesen többnyire az embereknek köszönhetően. Nem is sorolunk ezek közül fajokat, hiszen tényleg nagyon hosszú lenne a lista, viszont lehet, hogy hamarosan ide sorolhatjuk majd az oroszlánt is.

Kihalóban az oroszlán

Rohamosan csökken ugyanis az oroszlánok száma Afrikában, ami semmi jóra nem vezet. Ennek okaként egyesek már meg is húzták a vészharangot, hogy még időben lehessen visszafordítani a folyamatot.

A kontinens déli részén, a védett területeken növekszik az állatok száma, viszont az összes többi területen nem vagy éppen rohamosan csökken. Az adatot Hans Bauer közölte, aki vezető volt az Oxfordi Egyetem által végzett nemzetközi kutatócsoportnak. A kutatásnak az eredményeit pedig az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ban hozták nyilvánosságra.

A kutatók 47 különböző afrikai régióban készült tanulmányokat hasonlítottak össze, amelyek az elmúlt 25 évben készültek. Az értékelés alapján pedig egyértelművé tették, hogy regionális különbségek vannak. A helyzet egyszerűen kritikus Afrika nyugati és középső részén, mivel ezek a területek a következő 20 évben valószínűleg elveszítik az oroszlánpopuláció felét. Nem sokkal rózsásabb a helyzet Kelet-Afrikában sem, ugyanis ott is jelentősen csökken az oroszlánok száma. Sőt, az oroszlánállományok egy része már el is tűnt ezekben a régiókban vagy a következő évtizedekben fog eltűnni.

Kihalóban az oroszlán

Vannak még olyan területek, ahol az oroszlánok száma növekszik, de sajnos csak kevés ilyenről számolhatunk be. Megemlíthetjük ide Botswanát, Namíbiát, Dél-Afrikát s Zimbabwét. Azt is közölték, hogy az oroszlánpopuláció növekedése érdekében a finanszírozott és szervezett rezervátumok fontos szerepet játszhatnak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is felfigyelt a jelenségre, ugyanis a kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listájára helyezte az oroszlánokat. A kutatók és Bauer viszont úgy gondolják, hogy ez némi módosításra szorulhat a jövőben. Az állományt ugyanis Nyugat- és Közép-Afrikában regionálisan a kihalás veszélye fenyegeti, Kelet-Afrikában pedig regionálisan a veszélyeztetett állatok között szerepel.

A drámai csökkenés pedig arra enged következtetni, hogy ökológiai eltolódás van folyamatban, ennek értelmében pedig már nem az oroszlánokat emlegethetjük az állatok királyaként. Brit Reichelt-Zolho, a WWF Németország afrikai referense a következőt nyilatkozta: „A kutatók alátámasztják a Természetvédelmi Világalap (WWF) véleményét, miszerint az afrikai oroszlánpopuláció drámaian csökkent.Az oroszlánok az emberi tevékenység miatt folyamatosan elveszítik területüket.”

Vadászat

Ugyan, számos oka lehetne, hogy rohamosan csökken a nagymacskák száma, de ahogyan a legtöbb kihalt faj esetében, most is az ember, illetve a vadászat játssza a főszerepet. A földművesek és a környéken élők sokat vadásznak zsákmányállatokra, így az oroszlánoknak is kevesebb táplálék marad. Továbbá az emberek természetesen vadásznak a nagymacskákra is, hiszen a testrészeiket orvosi célokra használják fel.

A már említett Reichelt-Zolho a következőt tartja fontosnak a nagymacskák védelmében: „Ezeknek a problémáknak a megoldására a WWF egyrészt az oroszlánok zsákmányállatainak védelmét, másrészt a már létező természetvédelmi területek összekötését tűzi ki célul.”

 

Forrás: delina

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...