31.6 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Kihaló faj az emberiség! .. Az EMBER addig kísérletezik, okoskodik, amíg elő nem állítja azt a robotot, amelyik az ember vetélytársa lesz a jövőben.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Az emberiság fennmaradásának végét jelentheti ez a felfedezés: a robotok önmagukat is el tudják látni, önállóan gondokodnak, szelfizgetnek a Marson, no és szaporodni is tudnak..

Eddig nem ismert szaporodási módot fedeztek fel a kutatók: sokszorozódni kezdtek a robotok az edényben

A kutatókat is meglepte az, ahogyan ezek a xenobotok képesek szaporodni.
GettyImages-1310640706

A xenobotok, amik a dél-afrikai karmosbéka, xenopus laevis, bőr- és szívőssejtjeinek felhasználásával létrehozott szintetikus életformák, a robotok és az organizmusok közötti határmezsgyén mozognak.

Már tavaly felfedezték, hogy ezek az aprócska robotocskák képesek mozogni és saját magukat meggyógyítani, és nemrég az is kiderült, hogy még tudnak önmagukban szaporodni is.

Xenobotok szaporodása

2021 novemberében publikált tanulmányban a Vermonti Egyetem, a Harvard és a Tufts Egyetem tudósai arról számoltak be, hogy ezek a xenobotok reprodukálni tudják önmagukat.

Xenobot.

Xenobot.

A kísérlet során megfigyelték, hogy azért úszkálnak ezek a robotorganizmusok, hogy más egysejtűeket keressenek, akikkel „babákat” tudnak építeni, melyekből néhány nap múlva új xenobotok válnak, és egy idő után elkezdenek ugyanúgy kinézni, akárcsak szüleik. Ezek az új xenobotok később újra és újra megismétlik a folyamatot, saját magukkal sokasodva.

A tudósokat megdöbbentette ez a felfedezés, hiszen eddig nem ismert módját fedezték fel a szaporodásnak.

– Ezeknek a sejteknek egy békagenomja van, és kollektív intelligenciájukat, plaszticitásukat arra használják, hogy valami elképesztőt alkossanak – mondta Michael Levin, a tanulmány társszerzője. – Ha tudnánk, hogyan lehet megmondani ennek a sejtgyűjteménynek, hogy úgy viselkedjenek, ahogy mi szeretnénk, az áttörést jelenthetne a gyógyászatban.

A kutatók felfedezték a világ legelső többsejtű élőlényét, ami úgy szaporodik, hogy gyakorlatilag sejtekből építi össze az utódjait. Ez a kutatás a bizonyíték arra, hogy volt korábban egy eddig ismeretlen módja a szaporodásnak.

..És bár a kutatókat meglepte ez a szaporodási kultúra, mégsem volt az új a számukra, hiszen a robotok képesek önmagukat is ellátni, függetlenül mindentől, íme:

7 éve lakik a Marson a NASA robotja

Bámulatos fotókat készített a Mars-járó, még szelfizett is a vörös bolygón.

A marsjáró még szelfiket is készített a vörös bolygón.
marsjaro9
Bár még soha nem lépett ember a Marsra, a kutatók már évtizedek óta tanulmányozzák a vörös bolygónak is nevezett planéta felszínét, valamint az élet jeleit is kutatják robotjaikkal. Az évek során több sikeres missziót indított a NASA.

Bár Elon Musk a SpaceX program keretein belül még 2016-ban azt ígérte, hogy 2025-ben embereket költöztetnek majd a Marsra, erre elég csekély esély van. A kutatások jelenlegi állása szerint a bolygón nem megfelelőek az életkörülmények az emberek számára, de a robotok azon dolgoznak, hogy minél többet megtudjanak az összetételéről.

A robot néha még szelfizett is

A Curiosity, vagyis kíváncsiság nevű marsjárót a NASA indította az űrbe még 2011 végén, majd nyolc és fél hónap után, 2012. augusztus 6-án landolt a vörös bolygó felszínén. Bár a küldetését két évig tervezték, a robot már lassan a nyolcadik évfordulóját ünnepli a Marson, kutatja a felszínt, adatokat, mintákat gyűjt, valamint elképesztő fotókat készít 80 millió kilométeres messzeségből.

Curiosity a robot becsületes neve. Curiosityn látszanak az évek: ilyen volt 2012 augusztusában, amikor a Marsra megérkezett, és most, 7 évvel később. Hirmagazin.eu (Kép: NASA)
Curiosity a robot becsületes neve. Curiosityn látszanak az évek: ilyen volt 2012 augusztusában, amikor a Marsra megérkezett, és most, 7 évvel később. Hirmagazin.eu (Kép: NASA)

Nyitókép: Hitted volna? .. Mindkettő robot, az egyik nincs beöltöztetve, a másik be van öltöztetve..Hirmagazin.eu
(Képünk illusztráció) /Fotó: Getty Images

Forrás: femina, portfolio, nasa

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

36-38 C-fok egész héten, kiadták a riasztást.. – Figyelem! Aki lát olyan autót, ahol kisgyermeket vagy állatot hagytak a bezárt járműben, azonnal hívja a...

Napról napra melegebb lesz Vasárnap a napsütés lesz túlsúlyban, a gomolyfelhőkből csak néhol keleten fordulhat elő gyenge zápor, esetleg...

Biden: Nem jöttek be Putyin számításai, a Nyugat „megerősödve” kerül ki a háborúból!

Az Egyesült Államok elnöke szerint Oroszországnak nem sikerült megosztani a NATO-t és a G7 csoportot. Nem vált be Vlagyimir...

Kálmán Olga: Ez egy törvénytelen kormány, amely megszállta Magyarországot, felszámolta a köztársaságot és tönkretette a hazát

A DK szóvivője szerint Kövér László egyenként bünteti végig a DK képviselőit. A Demokratikus Koalíció nevében közleményt adott ki...

A Fidesz elfoglalta a Facebookot

A felszíni picsogás mögött elfoglalta a Facebookot a Fidesz” – olvasható a lap vasárnapi cikkében. Nem a Facebook hozta el...