13.8 C
Budapest
2024. április. 18. csütörtök
HomeSzabadidőÁllatvilágKihalhat az ausztráliai púposdelfin (Olvasd el és nézd meg!)

Kihalhat az ausztráliai púposdelfin (Olvasd el és nézd meg!)

Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást – derült egy ki egy frissen publikált tanulmányból.

 

A Flinders Egyetem kutatói az ausztráliai púposdelfin populációinak génállományát vizsgálva megállapították, hogy már évente néhány felnőtt példány pusztulása befolyásolhatja a faj életképességét.

Kutatás a delfinek életkörülményeinek javítására. Nézd mega filmet!

Videó: Youtube

A kutatás vezetője elmondta, hogy eredményeik azt mutatják, hogy a Queensland keleti partjai mentén élő ausztráliai púposdelfin populációit a kis genetikai változatosság, a gének korlátozott áramlása és az alacsony egyedszám-növekedés jellemzi. Hozzátette, hogy az állatvédelemnek a helyi populációk közötti érintkezést kell segíteni, valamint csökkenteni kell az emberi tevékenységgel kapcsolatos állatpusztulást.

Az észak-ausztráliai és a dél-új-guineai vizekben őshonos állatokat tizenhét éven át tanulmányozták, ezután állapították meg, hogy a souza családon belül önálló fajt képviselnek. A faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel. Mivel egyedszámuk kicsi, a tudósok tíz évet töltöttek genetikai mintáik gyűjtésével.

A tanulmány társszerzője szerint a kutatás eredményei aggodalomra adnak okot, mivel a fajt mind a természeti viszonyok változása, mind az emberi tevékenység veszélyezteti.

Forrás: MTI

Képek: heol, delmagyar, Think Outside The Box

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work