25.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Kihalás szélén a magyar mák

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ha a szakma, illetve a döntéshozók nem tesznek valamit, egy-két év múlva külföldi mákkal leszünk kénytelenek készíteni a karácsonyi bejglit

– írja a Magyar Mezőgazdaság az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte konferenciáról szóló beszámolójában.

Hazánkban évről évre zsugorodik a mák vetésterülete, a 2016-os 4600 hektárról 2017-ben 4000, tavaly pedig 3272 hektárra csökkent – magyarázta Tarpataki Tamás, az agrártárca helyettes államtitkára. A politikus, hogy optimista végkicsengést adjon előadásának, azt mondta, a közös uniós agrárpolitika 2021-ben induló új támogatási rendszerében vélhetően bővül a máktermesztés számára elérhető forráskeret.

A máktermesztés két részre bomlik: nagyobbik részét a gyógyszeripar használja fel, a kisebbik szelet az élelmiszercélú termesztésé. Az európai fajtalistán 16 magyar nemesítésű mákfajta szerepel, de hogy a termelők melyik ipari mákfajtát vessék, az integrátor határozza meg. Előbbi esetében az a probléma, hogy mióta bezárt az Alkaloida, a termelők kiszolgáltatottak a nemzetközi ipari igényeknek.

Utóbbi esetében pedig az a gondja a hazai termesztőknek, hogy a mák esetében állami támogatás nélkül nem lehet fenntartani a biológiai alapokat és a növényvédelem is nehézkes. De az is komoly probléma, hogy a termelők maguk kísérleteznek a fajtákkal és a nemesítéssel, ahelyett, hogy néhány fős csoport kutatná az élelmiszeripari mákot, valamint a körülményeket.

klímaváltozás az egyik legkomolyabb kihívás a termesztők számára, de pont itt nincsenek nemesítések: pedig őszi mákra lenne szükség az időjárási változások hatásainak ellensúlyozására.

Lenne kiút így is a magyar máktermesztőknek: az Európában a növényből legtöbb termesztő Csehországban használatos komplett technológiákat átvehetnénk és beilleszthetnénk a hazai termesztésbe. Még úgyis járható út lenne ez, hogy ott más az időjárás és a gyomkultúra is eltérő.

A portál beszámolója szerint a szakma szerint, ha nem történnek kármentő lépések a magyar mákágazatban, akkor a becslések szerint támogatás nélkül a mák és más kis kultúrák 5-15 év alatt eltűnnek és hazánk elindul az ökosivatagosodás felé.

napi, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem fogjuk Michael Schumachert élve látni

Ha a Forma-1-es hírekről első kézből akarunk értesülni, akkor feltétlenül figyelni kell az ismert újságíró, Frankl András szavaira. A...

Napokig nem tudják használni a bankkártyájukat egy magyar pénzintézet ügyfelei

Önhibáján kívül több ezer banki ügyfél használható bankkártya nélkül marad a következő napokban. A probléma a Sopron Bank...

Tényleg durva az áremelkedés: itt vannak a KSH hivatalos adatai

A fehér kenyér, a csirkecomb vagy a trappista sajt ára több mint 40 százalékot nőtt a tavalyi évhez...

Enyhítenének a beteg gyerekek szenvedésén: 12 éves kor alatt is engedélyeznék az eutanáziát a hollandok (18+)

A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken...