21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Kihalás küszöbén az orrszarvúk! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Egy dél-afrikai bíróság úgy döntött, legalizálni kell az orrszarvútülök kereskedelmét a megosztott vélemények miatt. Az idő egyre sürget: az orvvadászat ellen folytatott harcban gyors megoldást kell találni, a következmények ugyanis katasztrofálisak lehetnek.

A szumátrai orrszarvú csupán kilenc példánya él fogságban, alig száz szabadon. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Egyre gyorsabban fogy az orrszarvúk ideje. Az állatok végső menedékének számító Dél-Afrikában a tülkökre fókuszáló, egyre féktelenebb orvvadászat során csak az utolsó két évtizedben 20 ezer rinocéroszt öltek meg.

Még a természetvédelmi szakemberek között is megoszlik a vélemény arról, hogy a végső válasz mi lehet erre a bizonytalan kimenetelű orvvadászati krízisre. Egyre többen sürgetik a nemzetközi orrszarvú-tülök kereskedelmének legalizálását, a piac komolyabb szabályozásával.

Egyre fogy az idő

„A szarv kereskedelmének globális tilalma nem tud gátat szabni a kielégíthetetlen nemzetközi igényeknek” – mutat rá a Science című tudományos folyóirat, hozzátéve, hogyDél-Afrikában jelenleg naponta körülbelül két orrszarvút ölnek meg a vadorzók.

A szakemberek úgy látják: az igényeket ki lehetne elégíteni a még élő állatok szarvának kíméletesebb levágásával.

„A jelenlegi helyzet igazi kudarc, és minél tovább várunk a legális kereskedelem életbe léptetésével, annál több orrszarvút veszítünk el” – nyilatkozta Duan Biggs a Queenslandi Egyetem kutatója.

Csempészektől lefoglalt, becsomagolt orrszarvútülkök. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Évetente ezer állatot veszítenek

Pretoria legfelsőbb bírósága feloldotta a dél-afrikai a belföldi kereskedelmi tilamat, miután a földbirtokosok beadták petíciójukat, akik állítják: csakis így lehet megvédeni az állatokat, amelyeknek élete sokkal értékesebb, mint hogy cselekvés nélkül hagyják őket meghalni. A The Guardian arról számol be:a legtöbb illegális vadászatot a Kruger Nemzeti Parkban követik el,ahol tavaly 827 orrszarvút veszítettek emiatt. A területen a kormány mozgósította a hadsereget is.

Csakúgy, mint a kenyai Ol Pejeta Parkban, ahol különös figyelmet fordítanak az orvvadászok elleni védekezésre. Itt őrzik az északi szélesszájú orrszarvúk valószínűleg utolsó vadon élő példányait.

Orrszarvú természetes környezetében. FORRÁS: AFP

A világ egyik legnagyobb menedékehelyén a nap 24 órájában állig felfegyverzett őrök vigyáznak az állatokra. Az intézmény három északi szélesszájú orrszarvúja azonban nem képes természetes úton szaporodni a hím alacsony spermaszáma miatt, miközben a nőstények vagy nem tudják kihordani a kicsinyüket, vagy nem is tudnak teherbe esni.A kenyai szakemberek ezért mesterséges megtermékenyítéssel próbálják megmenteni a fajt a kipusztulástól.

„A megtermékenyítési technikák nem kockázatmentesek, de úgy látjuk, hogy nincs már más lehetőség, miközben az idő egyre fogy” – húzta alá közleményében Richard Vigne, a vadrezervátum egyik illetékese.

Csempészek hálójában

Az utóbbi években hatalmasra nőtt a kereslet az orrszarvútülkök iránt. A megrendelések főként Ázsiából érkeznek, és a feketekereskedelem terjeszkedése miatt a ma élő öt orrszarvú fajból három súlyosan veszélyeztetett. Az orrszarvúak tülkét – tévesen – afrodiziákumnak tekintik, más esetekben értékes tőrmarkolatot készítenek belőle. A porrá őrölt portékáért kilogrammonként akár 50 ezer eurót is elkérnek.

Orrszarvúk a Fővárosi Állatkertben. FOTÓ: TUBA ZOLTÁN, ORIGO

„Ki fog vásárolni, ha az export illegális? Csakis a csempészek!” – mondja Dr. Daniel Stiles, az illegális vadkereskedelem szaktanácsadója.

Visszanőnek a szarvak

A legális kereskedelem támogatói szerint a felnőtt állatok leválasztott szarvát porrá őrölten lehetne eladni a vietnámi és kínai piacra, amely Dr. Enrico di Minim 2014-es tanulmánya szerint összesen 717 dollár profitot termelne minden évben. Ráadásul extra vonzerőt jelenthet olyan vadfarmok létrehozása, ahová ezek az állatok kerülnének.Mert a szarvak két éven belül visszanőnek, és a helybéliek egyetérteenek, hogy a menedéket is figyelembe véve a vállalkozás „megújítható”.

Hathatós körforgást hoznának létre

Di Mimin szerint ha ez a pénzmennyiség direkt módon a védelmi tevékenységbe kerül, akkor elméletileg gátat szab az orvvadászat krízisének. Ellentétben a súlyosan instabil közép-afrikai országokkal (ahol az elefántok szintén gyakran esnek az orvvadászok áldozatául) a dél-afrikai korrupció elegendő pénzzel szinten tartható és a természetvédelemre fordítható.

Így mentik a beteg rinocéroszokat. FORRÁS: GREEN RENAISSANCE

„A természetvédelmi erőfeszítések végső célja egy hathatós, erkölcsös gazdasági körforgás létrehozása” – fogalmazta meg Dr. Daniel Stiles. – „Ez azt jelenti, hogy miközben az emberek a vadvilághoz kapcsolódva egyfajta juttatást kapnak, mégsem csökken végeredményben az ott élő állatok száma.”

Egyelőre döcögős az elfogadás

Csütörtökön a Dél-Afrikai Környezeti Minisztérium azonnal fellebbezett a legmagasabb bíróság döntése ellen, hogy a tilalom jelenleg is érvényben maradjon. Ám a kormány igen nagy jelentőséget tulajdonít a már említett petícióknak, melyek az orrszarvú-tülök export legalizációjára szólítanak fel. Stiles szerint sajnálatos módonaz állatok jogaiért harcolók a fenntartható hasznosítás elvét nem fogadják el.

„Én egyszerűen nem látom, hogy merre tovább” – mondja végül. – „Nem látom esélyét, hogy Kína és Vietnám a közeli jövőben legalizálná a szarvak kereskedelmét. És a dolgok meglehetősen barátságtalan jövőt jósolnak a rinocéroszoknak.”

Forrás: origo.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...