Kinyitott szinte minden, az éttermektől, szállodáktól, strandoktól az állatkertig, de csak azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk.

De ki kérheti az igazolványt?

A kormányrendelet szerint az ellenőrzés a szolgáltatást nyújtó, vagy vendéglátóhely üzemeltetőjének a feladata, első körben ők lesznek azok, akik megkérnek minket, hogy mutassuk fel a védettségi igazolványunkat egy fényképes azonosító okmány kíséretében – ez lehet személyi, útlevél, jogosítvány, diákigazolvány.

(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Azonban a szolgáltatókat a rendőrség bármikor ellenőrizheti, hiszen súlyos büntetés jár nekik, ha olyanokat engednek be, akiknek nincs védettségi igazolványuk: a milliós pénzbírság mellett akár egy évre is bezárhatják a helyet.

„Az intézkedést foganatosító rendőr a koronavírus-fertőzés elleni védettség meglétét a védettségi igazolvány és az azt felmutató személy személyazonosító okmányának együttes vizsgálatával állapítja meg” – közölte az ORFK a Metropollal. Magyarán: könnyen előfordulhat, hogy éppen az első randin ül valaki egy moziban vagy egy étteremben, amikor megérkezik egy rendőr, és a két igazolvány együttes felmutatására szólít fel.

metropol

Hirmagazin.eu