22.1 C
Budapest
2023. június. 8. csütörtök

Kiderült, hogyan jutnak vízhez a koalák – videó

Dátum:

Megosztás:

Egész nap a fák lombjai közt rágcsálják a leveleket, vajon elegendő számukra a levelek víztartalma? Lejárnak inni a talajra forrásokat keresve?

Ausztrália ikonikus állatai is tartogatnak még meglepetéseket!

FORRÁS: THE UNIVERSITY OF SYDNEY/ECHIDNA WALKABOUT / KOALA CLANCY FOUNDATION.

Most először sikerült dokumentálni azt, hogy miként isznak a vadon élő koalák, a Sydney-i Egyetem számolt be a felfedezésről, amely az oly sokak által kedvelt, bájos erszényes túlélésének kulcsát is jelentheti. Az egyetem szakembere vezette kutatás eredményét az Ethology folyóirata tette közzé. A sikeres kutatás aktualitása, hogy május 3-án volt a adon élő koalák napja Ausztráliában.

A koala gyakran táplálkozik olyan eukaliptuszokon, amelyek folyóvizek, vagy ideiglenes vízelvezető árkok közelében nőnek, e fák leveleinek nagyobb a víztartalma is. Emiatt nagyon sokáig úgy vélték, hogy a koala vízszükségletét képes kielégíteni pusztán a levelekből, esetleg a harmatos, vagy esővizes levelekkel jutnak plusz folyadékhoz, és csak nagyon ritkán fordul elő, hogy közvetlenül vizet igyanak. Emellett közismert, hogy az állatok képesek rendkívül hatékonyan visszatartani a szervezetük víztartalmát, mind a vizeletük besűrítésével, mind azzal, hogy a légzésük és a verejtékezésük révén is egészen minimális a vízveszteségük. Bár fogságban tartott koalákat rendre láttak vizet inni, azt hitték, hogy ez pusztán a természetellenes közeg hatása, és a vadon élők nem isznak, csak anekdoták szóltak arról, hogy a nyári forróságban lemásznak a fákról vizet keresni.

Felnőtt nőstény koala iszik egy fatörzsről.
FORRÁS: THE UNIVERSITY OF SYDNEY/ ECHIDNA WALKABOUT / KOALA CLANCY FOUNDATION.

2006-2019 között végeztek átfogó felméréseket vadon élő koalákról, ebben mind szakemberek, mind civil kutatók részt vettek, Victoria és Új-Dél-Wales államokban, különböző területeken készültek terepi megfigyelések a koalák életmódjáról, szokásairól. Az így született rengeteg megfigyelés során összesen 44 alkalommal pillanthatták meg a vizes fatörzseket nyalogató koalákat, e megfigyeléseket győűtötték most egybe a kutatók. Két, másutt végzett megfigyelésből kiderült az is, hogy nem is kevés idő a koalának az ivás: egy kölykét is cipelő anya 15 percen keresztül nagy erőbedobással ivott a fatörzsről, egy hím pedig 34 percet töltött a vizes törzs kimért nyalogatásával.

A kutatásvezető dr. Valentina Mella elmondta, hogy most először sikerült rögzíteni azt, ahogyan a koalák a fák törzsét nyalogatva isznak. „Végre megláthattuk, miként isznak, ez pedig alapvetően megváltoztatta a vadon élő koalák víznyeréséről alkotott eddigi elképzeléseinket. Nagyon izgalmas felfedezés!”

Az elmúlt időszak Ausztrália minden élőlénye számára rendkívüli volt, a példa nélküli forróság, aszály, majd a bozóttüzek súlyos pusztítást végeztek a koalák körében is. Azt azonban már megfigyelték, hogy a forró és aszályos időszakokban a koalák elfogadják a biztosított ivóvizet. Kérdéses azonban, hogy a különböző élőhelyeken lakó koalák egyformán igénylik-e a külön hozzáférhető, pl. tócsák, vízfolyások, esővíz formájában lévő ivóvizet?
„Ez a típusú vízfogyasztás, vagyis az, hogy a fán lecsorgó esővizet nyalják fel, azt jelenti, hogy szükségük van vízre, és inni ezek szerint csak akkor tudnak, ha kellő mennyiségű eső is éri az élőhelyüket. Súlyos károkat szenvedhetnek, ha nincs elegendő lenyalogatható esővíz. Tudjuk, hogy a koalák számára a fák nyújtják a táplálékot, a búvóhelyet, és azokon is alszanak. Azzal, hogy kiderült, az ivóvizet is a fák biztosítják, még fontosabbá vált, hogy megőrizzük az erdőinket a koalák védelme érdekében.” – magyarázta dr. Mella.

Esőben vizes fatörzset nyalogató koala.
FORRÁS: THE UNIVERSITY OF SYDNEY / GEORGE MADANI ÉS LACHLAN HALL.

Mivel a koalák éjszaka aktívak, így a megfigyelésük meglehetősen nehéz, valószínűleg emiatt nem derült ki korábban az sem, hogy miként isznak vizet.  Szintén hátráltatta az eddigi megfigyeléseket, hogy esős, viharos időben általában nincsenek kinn terepen a megfigyelők, s ezzel rengeteg alkalmat szalaszthattak el már az évtizedek sorén.

A megfigyelések során az is kiderült, hogy a koalák akkor is a fák törzséről, ágairól nyalogatták az esővizet, ha a talajon volt hozzáférhető víz. „Ebből arra következtethetünk, hogy a koaláknál az ilyen ivás természetes folyamat.”

ng,, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse – Két apának mennyi a fele? – nagyon izgalmas thriller, vígjáték – videó

A fiatal és gyönyörű Alice Thomaso kiszabadul a börtönből, ahova luxusautók lopásáért került. A lánynak egy hónappal korábban meghalt...

Élőben közvetítették az illegális gyorsulási versenyt, ez lett a vége – videó

Egymást hibáztatják a fóti gyorsulási verseny résztvevői és nézői. Nemcsak a nézők, hanem több sofőr is közvetítette az...

Itt van Putyin váratlan bejelentése

Vlagyimir Putyin nemrég arról számolt be, hogy az orosz gazdaság már az idén növekedési pályára áll, a GDP...

Kényszerleszállás Oroszországban, és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt az utasok még egy üdítőt sem tudnak venni bankkártyával!

Hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást hajtott végre az Air India indiai légitársaság egyik repülőgépe Oroszországban. Az Új-Delhiből San Franciscóba tartó repülőgép...