14.4 C
Budapest
2024. május. 18. szombat
HomeHírekTudástárKiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

fnlzukgq
Drophox

“Hogyan készítsük fel a társadalmat a robotokkal teli jövőre?” címmel tartotta meg népszerű előadását Hajós István, a Bastion Group vezetője, aki a kérdést koránt sem költőinek szánja. 

“Az, hogy fel kell készülnünk a robotokkal együtt élni, az nem kérdés, hogy hogyan, az már kérdés. Mi magyarok egy kicsit lassabban engedjük be a társadalmunkba a robotikát, ódzkodunk tőlük, idegenkedünk. Holott a világ számos pontján már jóval előrébb haladtak a robotok tényleges használatában, itthon még csak ismerkedünk velük. Az állásbörzén azt láttam az emberek többségén, hogy nem tudott úgy elmenni a standunk mellett, hogy ne állt volna meg, kíváncsiskodott volna egy kicsit. Ebből látni, hogy érdekli a többséget a digitalizált világ, de csak lassan lehet áttörni bizonyos falakat.” – kezdte beszámolóját István, aki maga eltökélt munkájában: szeretné, ha jobban elterjednének azok a robotok, akik a segítségnyújtásra specializálódtak.

rjbj7oqg
Drophox


Valós a félelem a munkahely elvesztése miatt? 

Kettős érzésünk lehet ha a munkánkat megkönnyítő, vagy teljes egészében átvevő robotokról hallunk egy előadást az állásbörzén, ahol rengeteg az álláskereső. 

“Kicsit disszonáns, valóban, van egyfajta ellentmondás benne, de mindenképp mégis vonzó az embereknek. Sokan követik nyomon a robotika területén látható innovációkat, hiszen évről évre döbbenetes iramban változik ez az iparág, ez nem kérdés. Ez a hajtóerő, reméljük, még több fiatalt vonz majd a területre, hiszen szükség van rájuk. Hogy a robotok elvennék az állásainkat? A való életben a robotok bizonyos feladatok kiváltására tényleg alkalmasak lehetnek, főleg az egyszerű, betanított munkák, ám például az ipari gyártásban már most sokkal több a robot, mint az ember például a gyártó szalagok mellett. De már régóta dolgozunk rajta, hogy a tűzoltásban és a rendőrségnél is alkalmazzanak gépeket, robotkutyákat. Most is egy különleges robotflottával készültünk, ahol jelen voltak a járőröző, a fertőtlenítő, és persze a humanoid robotok is és természetesen az elmaradhatatlan robotkutyák is, akik mindenki kedvencei voltak.” – fűzte hozzá a robotika-szakértő, Hajós István, aki elmesélte azt is, hogy a két kutya, azaz volt egy igazi, Némó, és a robot milyen jól együtt tudtak dolgozni a bemutatón.

x7dionkw
Drophox“Némó nagyon jól viseli a robotkutyát maga mellett, hiszen nincs szaga, így játékszernek, és sokszor láthatóan már munkatársnak fogadja el a robotkutyát Jól el tudnak végezni különböző munkákat együtt. Régóta nagy törekvésem hogy rendőrségi akcióknál alkalmazzunk itthon is a robotokat, és úgy tűnik, ebben a rendőrség is partner szeretne lenni.” – zárta végezetül a jövőbemutató terveivel a beszélgetést a szakértő.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem