1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Kiderítettük Zente híres fényképének titkát

Dátum:

Megosztás:

Hihetetlen története van annak a megható fényképnek, amelyik bejárta az internetet és megnyitotta a pénztárcákat.

Egy hét alatt összeadták a magyar emberek azt a 700 millió forintot, ami a kis Zentét hozzásegíti az életét megváltoztató génterápiához. Emberek tízezreit mozdította meg az a megható fénykép, amit az édesanya kiposztolt kisfiáról és szintén mozgáskorlátozott kutyusáról.

A Ripost megtalálta a kép készítőjét, akinek nemcsak a fotói, hanem az élethez való hozzáállása is lenyűgöző.

Segítik egymást az SMA-s gyerekek szülei

Nem véletlen, hogy Pinczés Alexandra ilyen átütő erejű felvételt tudott készíteni: maga is jól ismeri Zente betegségét, az SMA-t. Hétéves kislánya, Dorina ugyanis szintén ebben a betegségben szenved.
„Zentét és családját egy évvel ezelőtt ismertem meg. Akkor merült fel először, hogy a kisfiúnak SMA-ja van, és az édesanyja, Krisztina rögtön be is lépett az SMA-betegek szüleinek zárt Facebook-csoportjába. Rögtön kiszúrtam, hogy mindössze 10 percnyire lakunk egymástól, és elkezdtem jótanácsokkal bombázni, hogy milyen gyógyeszközöket, kiegészítőket szerezzenek be Zentének” – emlékszik vissza megismerkedésükre Alexandra.

Az ő életében ekkor már öt éve volt jelen az SMA. Kislányáról, Dorináról 2013-ban derült ki, hogy a genetikai betegség 2-es típusában szenved. Ez valamivel enyhébb, mint Zente SMA1-e, de a tinédzserkornál hosszabb életet neki sem jósoltak.

Dorina már futóversenyen is részt vett

„Akkor még nem voltak elérhetők a gyógyszeres kezelések. 2018-ig rehabilitációra jártunk a Budai Gyermekkórházba” – számolt be a Ripost-nak az édesanya. „Ez nagyon sokat segített, azonban tény, hogy Dorina izmai lassacskán gyengültek. Egy ideig például még szépen tudott állni, mostanra kerekesszékbe kényszerült.„

„Régebben a karját is emelte, most már ez is nehezére esik. Volt egy tüdőgyulladása, az sokat rontott az állapotán. Nemrég pedig a gerincét kellett megműteni. Egy éve kapja a Spinraza nevű gyógyszert, ami sokat javított az állapotán. Arra a génterápiára, amire Zentének gyűjtöttek, az ő esetében nincs esély, azt még azelőtt kell megkezdeni, hogy az izmok elsorvadnak.A gyógyszereknek és a rehabilitációnak köszönhetően azonban Dorina most jól van. Iskolába jár, sokat utazunk, nemrég még egy futóversenyen is részt vettünk: ő az elektromos székével hajtott, mi pedig az édesapjával futottunk mellette.”

„Néha mondogatja, milyen jó lenne járni, én azonban nem a hiányosságokat, hanem az élete pozitívumait igyekszem erősíteni benne. Mint minden SMA-s, ő is nagyon okos. Már 17 hónaposan hosszú verseket tudott fejből, az izomgyengesége ellenére gyönyörűen ír, és nagyon jó tanuló. Ő vezetett el a fotózáshoz is.„

Zente jól bírta a fotózást

Dorina teljes felügyeletet kíván, így Szandra nem folytathatta az egészségügyi pályáját. Ám mindenképp szeretett volna a gyermek ellátásán kívül még valami hasznosat csinálni. Volt egy jó fényképezőgépe, és a kislánya volt az első modellje. Végül annyira beleszeretett a szakmába, hogy elvégzett egy iskolát, és azóta megrendelésre is fényképez.

„Zentéék először karácsonykor jöttek el hozzánk fotózásra, és én már akkor a szívembe zártam a csöpp kisfiút” – emlékszik. – „Később együtt jártunk rehabilitációra, közösen táboroztunk, jó barátság alakult ki közöttünk Krisztivel.”

Forrás, fotó: Ripost

 

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...