14.7 C
Budapest
2022. szeptember. 25. vasárnap

Kibírná? – Ez történne, ha eltörölnék Magyarországon az óraátállítást

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A britek és az oroszok is kísérleteztek vele, de pár év után visszakoztak. Az óraátállítás már régen is éles politikai csatákat váltott ki.

Hallottak már Lincoln Chafeeről? Az amerikai politikus azzal a bombasztikus ígérettel szállt ringbe a Demokrata Párt elnökjelöltségéért Hillary Clinton ellen, hogy megválasztása után eltörli a birodalmi mértékegységeket az Egyesült Államokban, és bevezeti az SI-rendszert. A választók nem haraptak rá a mézesmadzagra, Chafee támogatottsága sohasem lépte át a fél százalékot, így maradnak a mérföldnél és a Fahrenheit-foknál.

Első hallásra hasonlóan fajsúlyos javaslatnak tűnik a Jobbik felvetése is, hogy szüntessük meg az évi két óraátállítást, és télen is a nyári időszámítást használjuk. Pedig olyan kérdésről van szó, ami már sok helyen váltott ki éles politikai csatározásokat.

 

Először Nagy-Britanniában, ahol a nyári időszámítást kitalálták. Egy William Willett nevű sportember 1905-ben reggeli lovaglás közben bosszankodva konstatálta, hogy honfitársai tömegei az ágyban lustálkodnak, holott már hét ágra süt a nap, neki viszont a sötétedés miatt korán be kell fejeznie az esti golfozást. Ezért azt javasolta, hogy nyáron egy órával állítsák előre az órát. (Más források szerint az ötlet az új-zélandi George Hudsontól származik, aki munka után rovarokat gyűjtött, amihez fényre volt szüksége.)

Willett liberális politikai szövetségesei 1915-ig több törvényjavaslatot is benyújtottak a nyári óraátállításra, de hiába bírták a kereskedelmi szektor támogatását, a korán kelő farmerek és a korai sötétedésben érdekelt színházasok és csillagászok lobbiján mindig elbukott a javaslat.

Aztán jött az I. világháború, és először 1916-ban Németországban, majd szép sorban a többi hadviselő országban bevezették a nyári időszámítást, hogy spóroljanak a szénnel. A háború után azonban néhány ország, például a britek kivételével újra eltörölték az újítást. A II. világháború alatt ismét bevezették, majd az 1970-es évek olajválsága során világszerte általánossá vált az óraátállítás. Magyarországon 1980-ban vezették be állandó jelleggel.

Amerikában a nyolcvanas években a Clorox és a 7-Eleven élelmiszerlánc megalapította a Nyári Időszámításért Koalíciót. 1987-re sikerre vitték a kezdeményezést, amit Idaho két szenátora azért szavazott meg, mert a pártolók érve szerint több sült krumpli fogy a gyorséttermekben, ha tovább van világos, ami jót tesz az idahói burgonyatermelőknek.

Ausztráliában két államban népszavazást is rendeztek a kérdésben (mindkét helyen leszavazták az ötletet), pedig létezik egy politikai párt is (Daylight Saving for South East Queensland), amelynek egyetlen programpontja az óraátállítás. Egyes muszlim országokban azért nem alkalmazzák a nyári időszámítást, mert amikor a ramadán nyárra esik, akkor egy órával később menne le a nap, és ennyivel később kezdhetnék a vacsorát. Máshol, például Marokkóban és Palesztinában ramadán idején visszaállnak a téli időszámításra.

A Jobbik most nem a nyári időszámítás eltörlését javasolja, hanem a téliét. Vagyis azt, hogy télen is tovább legyen este világos, cserébe viszont reggel tovább lenne sötét. Ennek nagy hátránya lenne, hogy három hónapon át 7:45 után jönne fel a nap. Nem valószínű, hogy ez különösebben jó hatással lenne a magyarok lelki egészségére, amint azt a javaslatot jegyző Kepli Lajos jósolja. Ráadásul mivel az egész EU-ban átállítják az órát, fél éven át nem lennénk szinkronban Európa nagy részének idejével.

A britek és az írek 1968-ban meghúzták azt, amit a Jobbik most javasol, de annyira nyomasztónak érezték, hogy sötétben kell munkába menniük, hogy három év múlva visszakoztak. Az oroszok 2011-ben hoztak hasonló döntést, a Duma egy ellenszavazattal tette egész évessé a nyári időszámítást. Decemberben azonban volt olyan régió, ahol délelőtt 10 körül is sötét volt, így 2014-ben átálltak az egész éves téli időszámításra.

Forrás: Válasz.hu

Kép: 24ora.eu, delmagyar.hu, mosthallottam.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Videóriport az Izjum környéki erdőkben talált tömegsírok feltárásáról.. – Csak erős idegzetűeknek, .. egy ukrán tűzoltó figyelmeztet – videó (18+)

„Pszichológus segítségére is szükségünk lesz, hogy feldolgozzuk a látottakat” - mondta a DW-nek egy ukrán tűzoltó, aki részt vesz az...

A 17 legveszélyesebb tetoválás, aminek a jelentését sokan nem is gondolnák

Egy tetoválás sokkal több annál, mint az önkifejezés egy testen viselt formája. Egyes embercsoportok számára ugyanis az egyébként ártatlannak...

Őt tartják a legalkalmasabbnak a válságkezelésre az ellenzéki szavazók

Az IDEA Intézet kutatásában egy árnyékkormány szükségességéről, valamint a válságkezelésre legalkalmasabbnak tartott politikusról is kérdezték az ellenzéki szavazókat. Molnár...

20 játszótéri dizájn-katasztrófa, amiről alig hiszed el, hogy tényleg megtörtént – képek

Egy játszótér megtervezése és kivitelezése ma már számtalan szigorú szabályhoz kötött – ám nem volt ez mindig így. Az...