14.7 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Ki volt az a titokzatos nő, akinek Ferenc pápa megkérte a kezét? – videó

Dátum:

Megosztás:

December 17-én ünnepelte a 84. születésnapját Ferenc pápa, akinek van néhány különös, nagyon is emberi történet az életében, melyekről eddig alig esett szó.

Ilyenek azon a nők, akiket az élete során megismert.

Olasz bevándorló apa és argentin anya gyerekeként Jorge Mario Bergoglio – négy fiatalabb testvérével együtt –  kiskorától folyékonyan beszélt olaszul és spanyolul is.

A család Buenos Airesben élt, és Jorge a testvérei szerint mindig is érdeklődő fiú volt, aki nagyon szeretett tanulni. Szinte minden érdekelte a filozófiától és a pszichológián át a természettudományig. Miután leérettségizett, úgy döntött, hogy a Buenos Aires-i Egyetemen vegyész mesterképzést, a Buenos Aires-i Katolikus Egyetemen pedig filozófiai diplomát szerez.

Aki látta a Két pápa című Netflix filmet, annak nem újdonság, hogy Ferenc pápa fiatal korában a vegyésztechnikusi pályán kezdett dolgozni és akkoriban párkapcsolatban élt.

Ferenc pápa a hívőket üdvözli a Szent Péter téren (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

„Bár egészen kicsi gyerekként szerettem volna pap lenni, de nem voltam biztos magamban. A nagyanyám azt tanácsolta, hogy Istentől kérjek jelet” – hangzik el a mondat a Ferenc pápát alakító színész szájából. A filmben egy táncos összejövetelen találkozott szerelmével, Amáliával, akinek meg akarta kérni a kezét. Megvette a látványos virágcsokrot, a gyűrűt, de amikor sétált a nőhöz, meglátott egy templomot és bement gyónni. Lánykérés nem lett aznap este, helyette Jorge a papi szolgálat mellett döntött és 33 évesen, 1969. december 13-án szentelték pappá. „Most már tudom, hogy nem volt számomra más út. Az az atya ott, és akkor, ahogyan rátaláltam. Még ha nem is mentem volna be aznap éjjel a templomba, Isten megtalálta volna a módját, hogy meghívjon” – hangzik el Ferenc pápa szájából a filmben.

De mi is történt valójában közte és a titokzatos nő között? Mennyi igazság volt a filmnek ezen részében, és mi lett Amáliával azóta? A helyzet az, hogy információk szerint a történetnek minimális csak az igazságtartalma.

Az igazi Amália

2013-ban, két nappal azután, hogy Jorge Mario Bergogliót Ferenc pápa néven felszentelték, megjelentek az első hírek a pap gyerekkori szerelméről. Igen, gyerekkori és nem fiatalkori, és itt el is tér a valóság a filmtől. „Én voltam Ferenc pápa gyerekkori szerelme” – állította Amália a lapoknak. A nő szerint egymáshoz közel nőttek fel Buenos Aires külvárosi részén, és gyerekkori szerelem bontakozott ki köztük. Ferenc 12 évesen egy levélben azt írta Amaliának, hogy „pap leszek, ha nem vehetlek feleségül téged”.  

De Amália története itt nem ért véget, mondhatni sorozatokba illő fordulatot vett. A nő szerint azért nem alakult ki semmi tartós közte és Ferenc között, mert a lány szülei ellenezték, hogy barátkozzanak a kamaszok. „Amikor fiatalok voltunk leveleztünk, de egy ponton túl én nem válaszoltam neki. Azt akartam, hogy eltűnjön az életemből, mert apám megütött, miután kiderült, hogy üzengetünk egymásnak – nyilatkozta a nő, akitől megkérdezték, hogy miért állt elő a történetével. – Mert nincs itt semmi rejtegetnivaló. Gyerekek voltunk, tiszták és ártatlanok” – mondta.

Ferenc pápa és testvére, Oscar Bergoglio (Fotó: HO/AFP)

A történet kapcsán a The Guardian idézte Ferenc pápa tizenkét évvel fiatalabb testvérét, María Elena Bergogliát, aki azt mondta, bár bátyja soha nem készült pápának, mert az számára a „végtelen magányt” jelentette, Isten áldásának fogta fel azt, ami történt. María hozzátette azt is, hogy a papságot nem a gyerekkori szerelem miatt választotta, hanem mert számára ez volt az igaz út.

Nők a múltból, akikről a pápa beszélt

Egy évvel később, 2014-ben maga a pápa említett egy lányt.

Amikor az első hivatali éve után beszélgettek a Szentatyával, ő elárulta, hogy 22-23 éves lehetett, és már a szemináriumban vett részt, amikor „egy lány, egyetlen hétig elcsavarta a fejét”. Ahogyan a beszélgetésben fogalmazott, „fiatalok voltunk, és el is mondtam mindent a gyóntatómnak”. 

Arról is beszélt, hogy tizenhét évesen szoros barátságot ápolt egy vele egykorú hölggyel, akivel gyakran jártak salsa klubba táncolni, csakúgy, mint ahogyan később a Két pápa filmben ábrázolták, de lánykérésről nem volt szó, mert a „papság iránti vágya mindig is erősebb volt”.

Jorge Bergoglio (Ferenc pápa), édesanyja, Maria Regina Sivori és édesapja, Mario Jose Bergoglio, 1958, Buenos Aires (Fotó: HO/Bergoglio Family/AFP)

Az egyetlen, élő testvér

Ahogyan korábban említettük, Ferenc pápa a legidősebb Bergoglio gyerek. Öccse, Alberto 2010-ben, másik öccse, Oscar a születése után, húga, Marta Regina pedig 2007-ben hunyt el. A pápa egyetlen élő testvére a korábban említett, nála tizenkét évvel fiatalabb María Elena Bergoglio. Ő akkor került a figyelem középpontjába, amikor bátyjából 2013-ban pápa lett.  Nem sokkal a beiktatása előtt, a spanyol ABC című lap telefonon érte el az asszonyt, aki azt mondta, hogy miután a bátyját megválasztották, felhívta őt telefonon, és önmagához híven viccesen annyit mondott: „A dolgok úgy alakultak, hogy nem tudtam nemet mondani… Egyébként te mit főzöl ma vacsorára, María?”

María nem ment el Ferenc pápa beiktatására Rómába, otthon maradt Buenos Airesben, és tévén követte az eseményeket. A Szentatya egyébként ezt kérte valamennyi argentin hívőtől, valamint azt, hogy a pénzt, amit repülőjegyre költenének, adományozzák el a szegényeknek. Ám így is sok ezren mentek el Rómába hét évvel ezelőtt, hogy lássák Ferenc pápa beiktatását. „Nem érzem úgy, hogy elveszítettem volna a testvéremet csak azért, mert pápa lett belőle. Inkább azt érzem, hogy sok új családtagom lett” – mesélte María egy interjúban 2014-ben, amikor azt kérdezték tőle, hogy eltávolodtak-e Ferenccel azután, hogy a férfiból pápa lett. Azt is elárulta, hogy ő továbbra sem Ferencnek, vagy Szentatyának hívja, hanem „egyszerűen, csak Jorge-nak”.

María Elena Bergoglio (Fotó: JUAN MABROMATA / AFP)

Az a bizonyos, kézre ütés…

Viszonylag sokan emlékezhetnek arra a nőre, aki azzal került bele a hírekbe, hogy Ferenc pápa ráütött a kezére. De mi is történt pontosan 2020. január 1-én? Ferenc pápa az év első napján megtette a szokásos szilveszteri, vatikáni körsétáját, mely során a hozzá közel álló hívek megfoghatták a kezét. Igen ám, csakhogy egy láthatóan kissé túlságosan izgatott turista, nem engedte el a pápát, hanem megragadta, és azután sem volt hajlandó elengedi a kezét, hogy a Szentatya erre megkérte. Egy ponton pedig Ferenc ingerülten a nő kezére legyintett. Az esetről videó is készült, mely percek alatt bejárta a világot. Bár az emberek többsége maximálisan megértette a pápát, ő egy nappal később nyilatkozatot adott ki. „Gyakran megesik, hogy elveszítjük az önuralmunkat. Velem is. Bocsánatot kérek a tegnap mutatott rossz példáért” – állt a közleményben.

nlc

Hirmagazin.eu

 

 

 

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...