1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Ki volt Andy Vajna, a váratlanul elhunyt filmzseni?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Elképesztő életutat járt be az éjszaka váratlanul elhunyt világhírű produkcer.

Meghalt Andy Vajna korunk egyik leghíresebb magyarja.

2019 január 20-án életének 74. évében váratlanul elhunyt a világszerte jól ismert filmproducer, üzletember, a magyar filmgyártás legújabb kori reneszánszának megteremtője.

Vajna András György, Andrew G. Vajna, Andy Vajna hollywoodi filmproducerként lett világhírű, olyan mindenki által ismert művek alkotója, mint az Evita, a Menekülés a győzelembe, Az angyalszív, az Elemi ösztön, a Dredd bíró, a Nixon, a Tombstone és a Skarlát betű, nem beszélve mindent elsöprő közönségsikereiről a Ramboról, a Terminátorról, a Vörös zsaruról, az Én a kémről.

Fotó: Sulyok László

A rendszerváltás után elsőrendű feladatának tekintette, hogy a magyar filmipar ismét felkerüljön a világ térképére. Szakértelmével, nemzetközi tekintélyével és kapcsolataival évtizedeken át mindent megtett ezért. Produkciókat, filmgyártási tevékenységet, szakembereket hozott Magyarországra, valósággal felpezsdítette, a világ élvonalához igazította a hazai filmesek tevékenységét.

Munkásságára 2010-ben Orbán Viktortól kapott filmipari kormánybiztosi megbízatása tette fel a koronát. Ettől kezdve szisztematikus építkezéssel, következetes és professzionális produceri rendszer bevezetésével, tudatos építkezéssel tette ismét világhírűvé a magyar filmet. Munkásságához Oscar-díjak és jelölések, valóságos nemzetközi díjeső kötődik. Nemzetközi fesztiválok és versenyek sora bizonyította, hogy a magyar film ismét ott van a világ élvonalában. Tevékenysége és eredményei láttán még ellendrukkerei is kénytelenek voltak kalapot emelni.

Feladatokat vállalt a magyar médiaipar átalakításában és korszerűsítésében is, megvásárolta az ország egyik legnagyobb kereskedelmi csatornáját, de érdekeltségekre tett szert a rádiózásban és a nyomtatott sajtó területén is.

Élete

Andy Vajna,Vajna András 12 éves korában,1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Kaliforniában folytatott iskolai tanulmányokat, érdeklődése már nagyon korán a filmipar felé irányult, amelynek aztán rövid idő alatt tekintélyes vezéregyénisége lett.

Üzleti tevékenységét a Távol-Keleten, a fodrász és szépészeti iparban kezdte, később mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott. Első sikeres nagyobb cége, a Panasia Film Hongkongból teremtette meg az eredményes terjeszkedés lehetőségét.

1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan mamutvállalattá fejlődött, s a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába emelkedett.

1982-ben hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást melynek elnöki posztját maga foglalta el. Produceri tevékenysége A csendestárs című alkotással kezdődött. Sikerlistáján számos világsiker, kedvelt szórakoztató produktum, modern művészi érték található.

Magyarságát amerikai élete során is mindvégig megőrizve tartotta a kapcsolatot a hazai művészvilág és filmélet szereplőivel, tevékenyen hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez. Gesztusértékű volt, hogy Budapestre hozta az irányításával készülő Evita című Vajna-szuperprodukció számos forgatását, világsztárok kíséretében. Ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország fővárosa Budapest ismét a világ leghíresebb és megbecsült nagyvárosainak sorába emelkedhessen. Később olyan adókedvezmények elérésében játszott fontos szerepet, amelyek forgatási helyszínként üzletileg is vonzóvá tették hazánkat.

A Budapest-környéki Korda Filmstúdió egyik alapítójaként és társtulajdonosaként döntő szerepet játszott abban is, hogy a világ filmgyártása bármely szuperprodukció forgatásakor számba vehető korszerű és világszínvonalú helyszínként tekintsen Magyarországra.

Munkásságában korszakos dátum 2010, amikor Orbán Viktor kormánybiztossá nevezte ki, felkérve a Magyar Mozgókép Alapítvány megreformálására, a modern magyar filmipar megteremtésére. Módszeres építkezéssel, a legkorszerűbb üzleti és művészi módszerek adaptálával nagyon rövid idő alatt átütő sikereket elérve tette elsőrangúvá a hazai filmgyártást.

A világ egyik leghíresebb magyarjaként emlékezünk rá. Olyan személyiségként, aki képes volt többféle területen is a művészi, üzleti, gazdasági szempontok ötvözésére a világszínvonal kívánalmainak megfelelően. Miközben magyar származását, az ország iránti elkötelezettségét soha nem felejtette el.

Forrás: Ripost

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...