2.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Ketyeg az EU-s vekker: ma éjfélig van ideje a kormánynak, hogy ezt meglépje – hatalmas összeg a tét!

Dátum:

Megosztás:

Ma éjfélkor lejár az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszer keretében kelt legutóbbi brüsszeli levél megválaszolására. Ha az Orbán kormány most sem tudja meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy megfelelő jogállami garanciákat képes adni, akkor konkrét pénzügyi szankciók következnek.

A július 20-án az Orbán – kormánynak küldött levél szerint Magyarország számára egy hónap áll rendelkezésre, hogy megtegye észrevételeit többek között az előirányzott intézkedések arányosságát illetően. A Bizottság további korrekciós lépésekre ösztönzi a kormányt – áll a portfolio.hu által megszerzett hivatalos, az Európai Bizottságtól érkezett levélben.

Ez azt jelenti, hogy Európai Bizottság nem találta elégségesnek a magyar kormány által két ütemben felajánlott engedményeket a jogállamisági aggályok enyhítésére és levelet írt a költségvetési biztos az EP illetékeseinek, amelyben az egy hónapos határidő leteltét követően megfelelő és arányos intézkedéseket vázol fel, amelyeket a Bizottság a tanácsnak tervez javasolni az uniós pénzügyi érdekek védelmében.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A kormánynak tehát további intézkedési tervet kell megfogalmaznia annak érdekében, hogy az Európai Bizottság előreláthatóan szeptember folyamán (a testületnek elvileg egy hónap áll rendelkezésére) ne kezdeményezze hivatalosan a Tanácsnál a Magyarországnak papíron járó uniós kifizetések egy részének felfüggesztését vagy csökkentését. Ez jelenti egyrészt a felújítási alap milliárdjait, valamint az hétéves költségvetés éves támogatásait.

Magyarország a Európai Uniós támogatási alapokból 2021-27-es évekre mintegy 43 milliárd euró támogatásra számíthat. Ez éves támogatásra vetítve, a Blikk számításai szerint azt jelenti – bár az EU nem évekre osztja a pénzt, hanem támogatási tervenként osztja fel az összeget -, hogy évente nagyjából 2183 milliárd forint támogatási összeg érkezik Magyarországra, ami a magyar állam éves költségvetésének kb. 8 százaléka.

Ezen felül a COVID-19 járvány hatásainak enyhítésére elfogadott többlettámogatásból (ReactEU) Magyarország mintegy 1 milliárd euróra jogosult, illetve a Helyreállítási Alapból (RRF) további mintegy 7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként csoroghat a költségvetésbe, amely a világjárvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgálja és amit 2023 végéig kell elkölteni. A Helyreállítási Alap tartalmaz még 9 milliárd eurót (3200 milliárd Ft) meghaladó hitelkeretet is, amely Magyarország számára 2023. végéig áll rendelkezésre.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Borúlátásra adhat okot, hogy július végén a kormányfő „fajkeveredős” tusnádfürdői beszéde után az EP öt frakciójának vezetője egy közös levélben kérte arra a Bizottságot, hogy továbbra se fogadja el a magyar helyreállítási programot – írta brüsszeli forrásokra hivatkozva a szabadeuropa.hu

Eddig mit igért az Európai Bizottságnak az Orbán-kormány?

  • az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentését
  • a csalási és korrupciós ügyek bírósági jogorvoslatának lehetőségét
  • korrupcióellenes munkacsoport létrehozását
  • a jogalkotásokat megelőzően széles körű társadalmi párbeszéd lefolytatását

Varga Judit igazságügyminiszter július 19-i közlése szerint a korrupcióellenes munkacsoport felállásáról szóló kormányrendeletet, valamint a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről valamint a büntetőeljárásról szóló törvénymódosítást már ki is hirdették.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...