21.1 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeHírekHáborúKettős célja lehet Oroszországnak a harkivi előrenyomulással

Kettős célja lehet Oroszországnak a harkivi előrenyomulással

Harkiv megyében pénteken kezdődött orosz offenzíva. Ukrajna vasárnap közölte, jelentősen kiéleződött a helyzet.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi agytröszt elemzésében azt írta, az oroszok csak korlátozott offenzívát indítottak az orosz–ukrán határnál Harkiv megyei északi részén, és taktikailag jelentős eredményeket érnek el egy viszonylag kevésbé védett területen. A műveletekben részt vevő katonák kis száma a szervezet szerint azt mutatja, hogy az oroszoknak egyelőre nem célja a második legnépesebb ukrán város, Harkiv körbevétele vagy elfoglalása – írta a Portfolio.

Az ISW (és egy ukrán nyilatkozó) szerint az ukrán erők nem tartottak fenn komoly erődtményeket vagy állsásokat olyan kis határ menti településeken, amelyeket az orosz erők már régóta tüzérséggel támadnak. Az orosz csapatok valószínűleg intenzívebb ellenállásba ütköznek majd, amikor megpróbálnak a határtól délebbre fekvő települések közelébe és az olyan nagyobb határ menti településekre előrenyomulni, mint Lipci és Vovcsanszk.

Harkiv városának a határhoz való közelsége azonban felnagyítja a korlátozott orosz taktikai előnyök jelentőségét, mivel az orosz erőknek nem kell sokkal messzebbre előrenyomulniuk ahhoz, hogy Harkiv városát rutinszerű ágyúzással kezdjék fenyegetni – hívja fel a figyelmet az ISW.

Az elemzésük szerint a mostani offenzíva célja kettős:

  • el akarnak vonni ukrán erőket más frontokról, illetve
  • addig akarnak előrenyomulni, hogy Harkiv városa a tüzérség lőtávolságába kerüljön.

Az elemzők szerint, ha már tüzérséggel is támadhatnák az oroszok Harkivot, az jelentős elvándorlást idézne elő a városból, ezzel megteremtődnének a feltételei egy későbbi időpontban végrehajtandó, nagyobb támadó hadművelethez.

Ukrajna: kiéleződött a helyzet

Jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv megyében az orosz csapatok határtérségben megindított támadása következtében – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. „A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében” – írta a Telegramon. Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is – köztük az ISW fenti elemzése – abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkiv városát célozza.

Márciusban egyébként arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work