10.6 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

Ketté fog hasadni a Föld: drámai felfedezésre jutottak a tudósok

Dátum:

Megosztás:

Afrika lassan, de biztosan kettéhasad. Mint minden geológiai folyamat, ez sem gyors változás, évmilliók fognak eltelni, mire bekövetkezik, de alapvetően meg fog változni bolygónk arca; Kelet-Afrika egy része elszakad a kontinens többi részétől, és valószínűleg egy új óceán keletkezik a két szárazföld között.

hatalmas kontinensszakadás a Kelet-Afrikai Hasadékrendszerhez (EARS) kötődik. Ez a világ egyik legnagyobb hasadéka, amely több ezer kilométer hosszú, és számos afrikai országot érint, köztük Etiópiát, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Ugandát, Ruandát, Burundit, Zambiát, Tanzániát, Malawit és Mozambikot.

FORRÁS: NASA

Ez a hasadékrendszer azt jelzi, hogy az afrikai lemez két részre – a kisebb Szomáliai- és a nagyobb Núbiai-lemezre – válik szét. A távolodás mértéke nagyon lassú, egy 2004-es tanulmány szerint évente csupán néhány milliméteres az elmozdulás.

AZ ÚJ ÓCEÁN VÁRHATÓAN 5-10 MILLIÓ ÉV MÚLVA FOG MEGJELENNI A SZOMÁLIAI- ÉS A NÚBIAI-LEMEZ KÖZÖTT, ELVÁLASZTVA AFRIKA KÉT RÉSZÉT EGYMÁSTÓL.

Bármilyen furcsának is tűnik, de a Föld felszíne folyamatosan változik, csupán azért nem vesszük észre, mert a folyamat az ember számára felfoghatatlanul lassan zajlik. Az általunk ismert világ – geológiai értelemben véve – viszonylag újnak mondható, Eurázsia, Amerika, Afrika, az Antarktisz és Óceánia csak „nemrég” alakult ki. A kontinensek születése a hatalmas tektonikus lemezek mozgásának eredménye, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakós játék darabjai.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...