4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Két felmérés is azt mutatja: szigorúbb drog elleni fellépésre van szükség – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

A drogkereskedőkkel szemben szigorúbb fellépést, a médiában pedig korlátozott kábítószer-megjelenítést vár a társadalom jelentős része – ez derül ki a Drogkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásaiból. Ozsváth Kálmánt, a Drogkutató Intézet vezető elemzőjét kérdeztük.

A Drogkutató Intézet munkatársai 2023-ban két drogos témában is készítettek közvélemény-kutatást, az egyik a büntetési tételek szigorításának kritériumai, lehetőségei, fontossága, a másik pedig a kábítószerek médiában való megjelenítése – mondta az InfoRádióban az intézet vezető elemzője, Ozsváth Kálmán. Előbbi kutatás nagy mintás, több mint ezer fő vett benne részt.

„A büntetési tételek szigorításával kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy a válaszadók 31 százaléka vélekedik úgy, hogy a fogyasztókra vonatkozó büntetési tételeken szigorítani kellene, illetve ami ennél talán sokkal jelentősebb, hogy a válaszadók 57 százaléka a drogkereskedőkkel szemben súlyosabb büntetési tételeket szabnak ki” – részletezte.

A válaszadók abban is egyetértenek, hogy a fogyasztást és a terjesztést is még jobban vissza kéne szorítani Magyarországon, Ozsváth Kálmán szerint számos egyéb kutatás is alátámasztja azt, hogy

a szigorú szabályozás elrettentő lehet, nemcsak a fogyasztók, hanem a terjesztők részére is.

A kutatásból három kérdést külön is kiemelt:

  1. Súlyosabb büntetési tételekre van-e szükség a kereskedők ellen? – „A válaszadók nagy többsége támogatta ezt.”
  2. A drogokkal kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél található vagyontárgyakat, értékeket az illetékes hatóságoknak azonnal el kellene kobozni? – „Ezek piaci értékét prevenciós tevékenységekre kell fordítani. Ez egyfajta újítás lenne a szabályozásban.”
  3. A lefoglalt drogok piaci értéke helyett az egyes szerek hatásának súlyossága alapján kellene meghatározni az azokhoz kapcsolódó büntetési tételeket? – „Ez nyilván lehet pénzbüntetés, de szabadságvesztés is, ezzel is a válaszadók nagy többsége egyetért.”

A jelenlegi szabályozásnál tehát – ha a válaszokat figyelembe veszik a döntéshozók – jelentősebb szigorítás következne Ozsváth Kálmán szerint.

Rámutatott arra is, hogy a megkérdezettek körében az a jellemző vélemény, hogy a terjesztői, kereskedői, gyártói oldalt nagyobb erővel kell büntetni, mint a fogyasztóit. Ehhez kapcsolódott a másik közvélemény-kutatási téma is: a médiamegjelenés.

„Gyakorlatilag minden gombnyomásra ott lehet nálunk, megszerezhetjük, megvásárolhatjuk, és nem vesszük észre annak az óriási veszélyét, hogy a legnagyobb bajban a gyerekek vannak, a fiatalok, az ifjúság, ők teljesen védtelenek a mocsokkal, a szeméttel szemben, ami sok esetben a különböző felületekről ömlik mindenki számára; a válaszadók közel ugyanolyan mértékben vélik úgy, hogy megnövekedett a drogok megjelenése a médiában, mint akik úgy vélik, hogy nem növekedett, viszont a válaszadók 53 százaléka egyetért azzal is, hogy ezek a megjelenések károsan hatnak a befogadókra.”

Amire még kitért, hogy a válaszadók jelentős része szerint a szülőknek joguk van tudni, befolyásolni azt, hogy mit néz kiskorú gyermekük, és a kitöltők abban is egyetértettek, hogy az ilyen tartalmakat korlátozni kell vagy legalább jelölni.

Kapcsolódó hanganyag:

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...

Szakértő: Navalnij halálával átléphette a Rubicont Moszkva

Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy az miért épp az oroszországi elnökválasztás előtt történt: a...