Home Életmód Egészség - betegség Két éve nem látott járványhullám érte el Kínát

Két éve nem látott járványhullám érte el Kínát

0
AFP

Több mint két éve nem látott erősségű koronavírus-járvány van kibontakozóban Kínában az omikron és a delta variánsok terjedése miatt.

Vasárnap majdnem 3400 új fertőzöttet jelentettek. Ez a legmagasabb szám 2020 februárja óta, és nagyjából a kétszerese az egy nappal korábbi adatnak.

A lokális gócpontokat igyekeznek lezárni a hatóságok, több millió ember került szigorú karanténba. A sok tünetmentes fertőzött azonban kihívás elé állítja az éveken át olajozottan működő járványügyi protokollt. A problémákat egy egészségügyi tisztviselő is elismerte.

Még több külföldi hír

Az intézkedések az ország egyik legnagyobb városát, Sanghajt is érintik: az egész metropolisz nem került vesztegzár alá, de az iskolák nem nyitnak ki. Északkeleten több nagyvárosban is karanténintézkedéseket hoztak, az észak-koreai határszakasz egy részének településein teljes a lezárás. Dzsilinben a lakosságot már hatszor tesztelték, és vasárnap csak ebben a városban ötszáz új omikronos esetet találtak. A szomszédos, kilencmilliós iparvárost, Csangcsunt pénteken zárták le a hatóságok.

Kína a járvány kezdeti szakaszát követően rendkívül szigorúan vett minden egyes új esetet, sokszor néhány fertőzött miatt milliós városok kényszerültek átfogó karanténba. A lakosság egyre jobban belefárad a szigorba, aminek következtében az elmúlt egy hónapban több gócpontban is enyhébb, célzottabb intézkedéseket vezettek be az új esetek megjelenését követően.

Még több külföldi hír

Kínában a lakosság 87 százaléka van beoltva a koronavírus ellen, részben ennek is köszönhető, hogy sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen.

euronews

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás