21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Kémfilmeket idéző módszerekkel lopott el üzleti titkokat két informatikus

Dátum:

Megosztás:

Jelszót loptak, és nagy hatótávolságú antennával törtek be a konkurens cég adatbázisába. A most kezdődött per iratai szerint az állatgyógyászati piac két nagy szereplője nemcsak tisztességes játszmát vívott egymással. A Kékfény riportja.

Egy nem mindennapi kémtörténet tárgyalása kezdődött az elmúlt héten a Szekszárdi Járásbíróságon. Két magasan képzett informatikus ült a vádlottak padján, akiket ipari kémkedéssel vádolnak. Kis Yvett, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a vádirat szerint 120 gigabyte adatot szereztek meg illegálisan.

A kémkedést a Tolnagro szekszárdi cég legnagyobb vetélytársaként számontartott székesfehérvári vállalat munkatársai követték el. Mindkét cég állatgyógyászati termékeket, takarmányokat gyárt és forgalmaz. Mostanra a két cég lefedi a magyar piac majdnem egészét.

adatlopás

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Jelentős érdeksérelmet okozó tiltott adatszerzés bűntette miatt emeltek vádat

A székesfehérvári cég informatikai vezetője, illetve rendszergazdája ellen a szekszárdi járási ügyészség emelt vádat jelentős érdeksérelmet okozó tiltott adatszerzés bűntette miatt. Kis Yvett elmondta, az informatikai vezető olyan

belépési adatokat szerzett meg,

amivel a cég online felületére wifikódok segítségével könnyedén be tudott lépni.

A Tolnagro cég miután észlelte a gyanús tevékenységet, azonnali hatállyal elbocsátotta rendszergazdáját, mivel az ő felhasználónevéhez vezettek a nyomok a kiszivárogtatott információkról. Utóbb azonban kiderült, hogy nem ő volt a tettes. Valaki ellopta a jelszavát és átadta a konkurenciának.

A nyomozás során tanúként hallgatták meg a szekszárdi cég ügyvezetőjét is, aki még most is rácsodálkozik arra, hová fajult a vetélytársi harc. Rajta kívül a cég volt informatikai vezetőjét és más informatikusokat is meghallgattak, akik szerint egyikőjük sem vette észre a behatolást, pedig történtek gyanús dolgok.

A cég egy vidéki területi képviselőjének lett gyanús, hogy

a konkurencia túl sokat tud a cég vevőiről,

mintha bentről valaki bizalmas adatokat szivárogtatna. Értesítette a cég központját, és felhívta a figyelmet arra, hogy utána kellene járni a gyanújának.

A székesfehérvári cég emberei 2014 őszén kezdtek akcióba, 2016-ig összesen 28 alkalommal jártak Szekszárdon.

Éjszaka dolgoztak, és volt náluk egy nagy teljesítményű wifi. Első alkalommal már kipróbálták, hogy működik-e a lopott jelszó. A jelszó pedig működött, mivel a szekszárdi cégnél elkövették azt az óriási hibát, hogy a rendszergazda jelszavát sosem változtatták meg.

A Tolna Megyei Főügyészség szóvivője hozzátette, miután bejutottak a rendszerbe, nemcsak letöltötték az információkat, hanem tudatosan válogattak köztük.

Személyes és üzleti adatok után kutattak,

vagyis olyan információk után, amelyek a cég üzleti profiljába vágnak, és a cég mindennapi működéséhez elengedhetetlenek.

Az ügyészség szerint nem lehet pontos összegben kifejezni a szekszárdi cég kárát, csak azt, hogy másfél év alatt több mint 120 GB adatlopás történt. Ez önmagában is jelentős érdeksérelemnek számít. Kis Yvette elmondta: „Ennek a tiltott adatszerzésnek tehát nem az alapesete, hanem egy minősített esete szerepel a vádiratban, amit a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.”

Azt figyelték, hogy őket figyelik-e

A két vádlott a nyomozáskor elismerte, hogy behatoltak a szekszárdi cég hálózatába, de a bűncselekmény elkövetését tagadta. Azt állították, hogy azért figyelték a szekszárdi céget, hogy ellenőrizzék, nem kémkedik-e utánuk – mondta a sajtószóvivő.

A vádlottak védői szerint ugyanis korábban éppen a szekszárdi cég ellen folytattak nyomozás azzal a gyanúval, hogy kémkedett a székesfehérvári vállalkozás ellen.

A nyomozást többször újrakezdték, végül megszüntették. A vádlottak védői most azt akarják, hogy annak a lezárt ügynek az aktáit ismét vegyék elő. Ne legyen egyoldalú a vizsgálódás, hogy ki kémkedett ki ellen. A bíróság most nem hozott ítéletet, a tárgyalás novemberben szakértők meghallgatásával folytatódik.

Azok is felelősségre vonhatók, akik nem vigyáznak adataikra 

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági szakértője szerint az ipari kémkedések nagyon ritkák Magyarországon. A szakértő felhívta arra is a figyelmeztet, hogy az új európai adatvédelmi szabályozás, a GDPR szerint nemcsak a hekkerek, hanem azok is felelősségre vonhatók, akik nem vigyáznak eléggé az adataikra.

Hozzátette, egyetlen cég sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem foglalkozik a személyes, bizalmas adatok megfelelő védelmével.

A GDPR-irányelvek 2018-as elfogadása után idén januárban újabb területen szigorították az uniós szabályokat. A kiberbiztonsági jogszabály azt a célt szolgálja, hogy a hálózati és információs rendszerek uniószerte egységesen biztonságosak legyenek. Ez azt jelenti, hogy meg kell erősíteni a társadalmunk és gazdaságunk működésének alapját képező internet, magánhálózatok és információs rendszerek biztonságát.

A címlapfotó illusztráció.

duna, kekfeny

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...