22.7 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Kellemetlen meglepetés érheti, ha nyugdíjba akar menni! – Erre figyeljen!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1 Kosár

Közel 41 évet dolgozott le becsületesen az M1 Kosár című magazinjának egyik nézője. Amikor azonban szeretett volna elmenni nyugdíjba, hideg zuhanyként érte, hogy a nyugdíjfolyósító csupán 36 év munkát ismer el neki. Mint kiderült, utolsó munkaadói nem fizették, jelenlegi pedig még most sem fizeti utána a nyugdíjjárulékot.

Arcát, nevét nem vállalta, amikor az M1 fogyasztóvédelmi műsorának nyilatkozott a Kosár nézője, mert fél, hogy kirúgják. Azért kereste meg a szerkesztőséget,  mert úgy érzi csúnyán átverték.

Az utóbbi években vagyonőri cégeknél dolgozott, és úgy számolt 40 év után nyugdíjba mehet. Megkereste a nyugdíjbiztosítót, de kiderült, munkáltatói a tb-t ugyan fizették utána, de a nyugdíjjárulékot nem.

bscap000024

Eltűnt cégek nyomában

Most nem tudja, hogy mitévő legyen. Három éve dolgozik mostani cégénél, amely belépése óta nem fizeti a járulékait utána. Kilépni nem mer, mert 59 évesen már nehezen találna egy másik munkát.

Korábbi cégei ellen feljelentést tett a NAV-nál, de az adóhivatal arról tájékoztatta, hogy a “cégek eltűntek”. Azt mondták neki, hogy perelhet a bíróságon, de nem látja értelmét, ha már nem is léteznek ezek a cégek.

Szinte havonta cserélődtek az olyan típusú cégek, amelyeknél az asszony dolgozott, így valószínűleg bottal ütheti a nyomukat.

Kellemetlen meglepetés érheti, ha nyugdíjba akar menni
Illusztráció. Forrás: Shutterstock
Ügyfélkapus regisztrációt bármely természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációt személyesen bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten meg lehet tenni. A 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal már elektronikusan el lehet indítani.

Rendszeresen ellenőrizzük a járulékainkat!

A Kosárnak nyilatkozó ügyvéd azt ajánlja, hogy rendszeresen ellenőrizze mindenki, hogy rendesen fizetik-e utána a járulékait. Még akkor is, ha még nem áll közel a nyugdíjhoz.

Az interneten pár kattintással leellenőrizhető, hogy a nyugdíjjárulék vagy a társadalombiztosítás fizetése megtörtént-e. Ezt az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni. Ehhez előbb regisztrációt kérni,de ezt bárki megtehetni, fizetni nem kell érte.

De mi a teendő, ha elmaradásokat észlelünk?

Ha kiderül, hogy nem fizetik utánunk a járulékokat, akkor először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, vagyis a NAV-hoz kell bejelentést tenni. Az adóhatóság ilyen esetben behajtja a meg nem fizetett adót, amit természetesen beszámítanak a nyugdíjba.

Nem fizetnek, majd eltűnnek 

A legnagyobb probléma, hogy a nem fizető cégek eltűnnek. A jogász szerint jellemzően az üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásoknál, biztonsági, takarító vagy munkaerő-kölcsönző cégeknél gyakori, hogy csak pár hónapra, vagy fél évre jelentik be a munkavállalót, egész egyszerűen nem fizetnek utána, majd eltűnnek.

Bűnrészessé válunk, ha nem jelentjük fel a céget

Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy ilyenkor is meg kell tenni a feljelentést. Ha ugyanis ezt nem teszi meg a munkavállaló, jogtalan haszonszerzés róható fel a terhére, és a munkáltató mellett ő is bűncselekmény részesévé válik. Ha ugyanis tudomást szerez  arról, hogy a munkaadója nem fizet utána, de nem lép, ő maga is közreműködik a jogsértésben.

Vagyis mindenképpen meg kell tenni a szükséges bejelentéseket. Ezek nem kerülnek pénzbe – sem a büntetőfeljelentés, sem pedig a NAV felé való bejelentés.

Abban az esetben, ha az említett eljárások mellett nem sikerül behajtani a járulékot, polgárjogi kártérítési igény indítható. Ennek azonban már lehetnek költségei.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Nógrádi György: Az Európai Unió felbomlik – videó

A szakértő szerint arról lehet szó, hogy az Európai Unió felbomlik, azonban annak nincs realitása, hogy az EU...

Egyre több települést fenyeget a vízhiány Magyarországon

Vannak települések, ahol alapvető szükségleteiket sem tudják ellátni, mert olykor üledékes, sárga és szennyezett víz folyik a csapból. Tovább...

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

A szankciók miatt az oroszok nem tudják a tranzitdíjat átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák...

Itt az újabb rendkívüli intézkedés, tilos kivinni tűzifát az országból

Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja – közölte Nagy István agrárminiszter. A...
facebook