18.5 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Kelet-Ázsiában már 20 ezer éve jelen van a koronavírus

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt 20 évben az emberek számos koronavírus okozta járványt, köztük a SARS-t, a MERS-t és a Covid-19-et is megtapasztalták. Az új kutatások szerint azonban az emberek már évezredekkel ezelőtt is szembesülhettek a betegséggel.

Egy ausztrál és egy egyesült államokbeli kutatócsoport bizonyítékot talált egy több mint 20 ezer évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában kitört koronavírus-járványra – derül ki a Current Biology tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányából.

Mindenki ezt olvassa most!

A tanulmányban a kutatók a világ 26 különböző populációjából származó több mint 2500 ember genomját vizsgálták. Meghatározták az emberi genom legkorábbi kölcsönhatását a koronavírusokkal, amelyek genetikai lenyomatot hagytak a mai kelet-ázsiai emberek DNS-ében.

Az általuk vizsgált genomok több százezer évre visszamenőleg tartalmaznak evolúciós információkat az emberről, olyan információkat, amelyeket csak az elmúlt években tanultunk meg dekódolni – nyilatkozta Yassine Souilmi vezető szerző.

A vírusok úgy működnek, hogy másolatokat készítenek magukról. A másoláshoz azonban nincsenek saját eszközeik. „Így tulajdonképpen egy gazdaszervezettől függenek, ezért behatolnak egy gazdaszervezetbe, majd átalakítják annak működését, hogy saját maguk másolatát hozzák létre”

– mondta Souilmi.

Az emberi sejtek eltérítése olyan nyomot hagy, amelyet most már megfigyelhetünk – konkrét bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy őseink egykor ki voltak téve a koronavírusoknak, és alkalmazkodtak hozzájuk.

A kutatók a genomokban öt különböző, Kínában, Japánban és Vietnamban található populációban találták meg ezeket a koronavírussal kapcsolatos genetikai jeleket. A járvány ezeken az országokon túl is elterjedhetett, tette hozzá Souilmi, de a régió más részeiről nem állnak rendelkezésre adatok, így ezt nem lehet tudni – írja a CNN.

Mindenki ezt olvassa most!

Souilmi elmondta, hogy ezekből a populációkból a kutatók azt találták, hogy egy érintett csoportban olyan előnyös mutáció alakult ki, amely segített megvédeni őket a koronavírustól. A mutációval rendelkezők „előnyben” voltak a túlélésben, mondta – ami azt jelenti, hogy idővel a populációban több mutációval rendelkező ember élt, mint anélkül.

„Hosszú időn keresztül és az expozíció mentén ez nagyon-nagyon egyértelmű nyomot hagy az utódaik genomjában” – mondta Souilmi. „És ez az a szignatúra, amelyet tulajdonképpen arra használunk, hogy kimutassuk ezt az ősi járványt, és ennek az ősi járványnak az időzítését is”.

A tanulmány szerint a koronavírusos pestis külön-külön jelentkezett a különböző régiókban, és járványként terjedt el Kelet-Ázsiában.

Mindenki ezt olvassa most!

A tudósok azonban nem tudják, hogy az ősi emberek hogyan élték meg a járványt, részben azért, mert nem volt világos, hogy ez valami szezonális volt-e, mint az influenza, vagy folyamatos – mint a Covid-19 világjárvány -, amely folyamatosan fertőzi az embereket és folyamatosan terjed.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...