31.2 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Kelet-Ázsiában már 20 ezer éve jelen van a koronavírus

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az elmúlt 20 évben az emberek számos koronavírus okozta járványt, köztük a SARS-t, a MERS-t és a Covid-19-et is megtapasztalták. Az új kutatások szerint azonban az emberek már évezredekkel ezelőtt is szembesülhettek a betegséggel.

Egy ausztrál és egy egyesült államokbeli kutatócsoport bizonyítékot talált egy több mint 20 ezer évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában kitört koronavírus-járványra – derül ki a Current Biology tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányából.

Mindenki ezt olvassa most!

A tanulmányban a kutatók a világ 26 különböző populációjából származó több mint 2500 ember genomját vizsgálták. Meghatározták az emberi genom legkorábbi kölcsönhatását a koronavírusokkal, amelyek genetikai lenyomatot hagytak a mai kelet-ázsiai emberek DNS-ében.

Az általuk vizsgált genomok több százezer évre visszamenőleg tartalmaznak evolúciós információkat az emberről, olyan információkat, amelyeket csak az elmúlt években tanultunk meg dekódolni – nyilatkozta Yassine Souilmi vezető szerző.

A vírusok úgy működnek, hogy másolatokat készítenek magukról. A másoláshoz azonban nincsenek saját eszközeik. “Így tulajdonképpen egy gazdaszervezettől függenek, ezért behatolnak egy gazdaszervezetbe, majd átalakítják annak működését, hogy saját maguk másolatát hozzák létre”

– mondta Souilmi.

Az emberi sejtek eltérítése olyan nyomot hagy, amelyet most már megfigyelhetünk – konkrét bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy őseink egykor ki voltak téve a koronavírusoknak, és alkalmazkodtak hozzájuk.

A kutatók a genomokban öt különböző, Kínában, Japánban és Vietnamban található populációban találták meg ezeket a koronavírussal kapcsolatos genetikai jeleket. A járvány ezeken az országokon túl is elterjedhetett, tette hozzá Souilmi, de a régió más részeiről nem állnak rendelkezésre adatok, így ezt nem lehet tudni – írja a CNN.

Mindenki ezt olvassa most!

Souilmi elmondta, hogy ezekből a populációkból a kutatók azt találták, hogy egy érintett csoportban olyan előnyös mutáció alakult ki, amely segített megvédeni őket a koronavírustól. A mutációval rendelkezők “előnyben” voltak a túlélésben, mondta – ami azt jelenti, hogy idővel a populációban több mutációval rendelkező ember élt, mint anélkül.

“Hosszú időn keresztül és az expozíció mentén ez nagyon-nagyon egyértelmű nyomot hagy az utódaik genomjában” – mondta Souilmi. “És ez az a szignatúra, amelyet tulajdonképpen arra használunk, hogy kimutassuk ezt az ősi járványt, és ennek az ősi járványnak az időzítését is”.

A tanulmány szerint a koronavírusos pestis külön-külön jelentkezett a különböző régiókban, és járványként terjedt el Kelet-Ázsiában.

Mindenki ezt olvassa most!

A tudósok azonban nem tudják, hogy az ősi emberek hogyan élték meg a járványt, részben azért, mert nem volt világos, hogy ez valami szezonális volt-e, mint az influenza, vagy folyamatos – mint a Covid-19 világjárvány -, amely folyamatosan fertőzi az embereket és folyamatosan terjed.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Súlyos a helyzet, nagy a baj az Alföldön

Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó...

Micsoda kegyetlenség: víz nélkül tartott a macskáját a tűző napon egy budapesti nő (18+)

A 46 éves gyanúsított víz nélkül tartotta a macskáját egy hordozóban a tűző napon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi...

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem fogjuk Michael Schumachert élve látni

Ha a Forma-1-es hírekről első kézből akarunk értesülni, akkor feltétlenül figyelni kell az ismert újságíró, Frankl András szavaira. A...

Napokig nem tudják használni a bankkártyájukat egy magyar pénzintézet ügyfelei

Önhibáján kívül több ezer banki ügyfél használható bankkártya nélkül marad a következő napokban. A probléma a Sopron Bank...