9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Kazahsztánban tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök

Dátum:

Megosztás:

Megnyitották a határátkelőt az egyiptomi Rafahnál. Jelenleg 98 százalékos a hazai gáztárolók töltöttsége.

A Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosában. A magyar delegáció tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is. A külügyi tárca vezetője Facebook-oldalára feltöltött videójában elmondta: a magyar kormányfőt csütörtökön fogadja a kazah elnök és a miniszterelnök, és megérkeznek a türk államok vezetői is, akik este informális vacsorán vesznek részt. A kormányfő sajtófőnöke azt közölte: az államközi kapcsolatok kiemelt területe az energetika és az oktatás.

Hivatalos látogatásra Kazahsztánba érkezett a francia államfő. Emmanuel Macron a stratégiai partnerség fejlesztésének kilátásairól és a gazdasági együttműködés elmélyítéséről tárgyalt szűk körben Kaszim-Zsomart Tokajev elnökkel Asztanában.

Minden eddiginél közelebb kerülhetünk a III. világháború kirobbanásához, amennyiben a nemzetközi közösség nem képes békésen rendezni napjaink biztonsági kihívásait – jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter Asztanában. Szijjártó Péter úgy vélte: Európa szempontjából a hidegháború vége óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint jelenleg.

Megnyitották a határátkelőt Rafahnál, megkezdődött a külföldiek és sérültek evakuációja. Palesztin források szerint legkevesebb 320 külföldi, illetve kettős állampolgár hagyhatta el a palesztin övezetet. Míg az egyiptomi Vörös Félhold főtitkára úgy tudja: ma 525 külföldi, illetve kettős állampolgár kiutazását hagyták jóvá. A háború kitörése óta először kelhettek át sebesült palesztinok is Egyiptomba, értesülések szerint összesen mintegy 90 súlyos sebesültet evakuálnak az övezetből. Jordánia közben bejelentette: visszahívja nagykövetét Izraelből, mert elítélik az általuk okozott a humanitárius katasztrófát idézett elő.

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai sok polgári áldozathoz vezetettek, az ügyben sürgős intézkedést szorgalmazott az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. Az uniós illetékes arra figyelmeztetett: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a szélsőséges telepesek által alkalmazott erőszaktól, mert az növeli a gázai konfliktus elmérgesedésének kockázatát is.

Antiszemita cselekmények miatt indult több eljárás Párizsban. Az ügyészség bejelentette: eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak, és Palesztinát éltetik a francia főváros metrójában.

Húsz nappal meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a cseh kormány – közölte a cseh belügyminiszter. Vít Rakusan elmondta: a véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak, miután megítélésük szerint a külső schengeni határok védelme nem működik.

December 17-re írta ki a szerb elnök az előrehozott parlamenti választást. Ezzel egyidőben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet.

Bulgária egy évvel kitolta, 2025 elejére az euróbevezetés céldátumát – közölte a kormány. A halasztást nem indokolták, de korábban már jelezték, hogy az ország lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében.

A durumbúza exportjának féléves tilalmára tett javaslatot az orosz kormánynak a mezőgazdasági minisztérium. A tilalmat december 1-jén léptetnék életbe 2024. május 31-éig, de nemzetközi humanitárius segítségnyújtásra nem vonatkozna.

Egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat a Volkswagen – közölte a vezérigazgató azután, hogy megbeszélést folytatott cseh kormánytisztviselőkkel. A cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki a döntés miatt.

Bosznia-Hercegovina jövője az Európai Unióban van, és Brüsszel határozottan támogatja Szarajevó európai útját – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Szarajevóban. Ursula von der Leyen rámutatott: a boszniai gazdaság az uniós átlagnak csupán a 35 százalékát éri el, sok kihasználatlan lehetőség van még az országban.

Már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet a hazai gáztárolók töltöttsége – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós előírás szerint a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalék, ami Magyarországon jelenleg már 98 százalékos.

A családi otthonteremtési kedvezmény új rendszerében, megszűnik a különbségtétel az új és a használt ingatlanok között – hangsúlyozta a Magyar Nemzet online-nak adott interjúban a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes kiemelte: a csok pluszt csak vállalt gyermek esetén lehet igényelni, de a már meglévő gyermekek száma is számít a kedvezményes hitelkonstrukciónál.

Javítana a szociális szférában dolgozók helyzetén az LMP. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a tartósan beteg, vagy fogyatékossággal élő hozzátartozójukat otthon ápolók kapják meg legalább a minimálbért, amely jelenleg bruttó 232 ezer forint. Emellett az ápolást, gondozást hivatásszerűen végzők bérét is emelnék, és egyszeri, 500 ezer forintot adnának a szociális szféra dolgozóinak.

A Momentum frakciója alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentben a választói korhatár-csökkentés érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson 16 éves kortól is lehessen szavazni.

Meghalt Szegő András, Prima Primissima-díjas újságíró. Halálhírét a Nők Lapja jelentette be a Facebook-oldalán. Az újságíró hosszú betegség után hunyt el 75 éves korában.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...