21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Katasztrófavédelmi gyakorlaton vett részt a Hunor mentőcsapat

Dátum:

Megosztás:

Elkezdődött Szerbiában a NATO katasztrófavédelmi gyakorlata, amin a magyar Hunor mentőcsapat tagjai is részt vettek. A forgatókönyv szerint Belgrád térségét romba dönti egy erős földrengés és Szerbia segítséget kér a NATO-tól a mentéshez.

Román és szerb katasztrófavédők közösen szabadították ki és látták el, a gyakorlat forgatókönyve szerint egy erős földrengés után összeroncsolódott autóban rekedt embereket. 38 ország kétezer résztvevője igyekezett a lehető legjobban összehangolni a munkáját.

Magyarországot a Hunor Mentőszervezet képviseli a gyakorlaton. Tátrai János csapatvezető azt mondta: az ilyen helyszíneken minden egységnek pontosan körbeírt feladata van.

A magyarországi katasztrófavédőknek nem ismeretlen ez a terep, hiszen a 2014 májusában az Obrenovac térségét sújtó, rendkívül súlyos árvizek idején ők siettek Szerbia segítségére.

Akkor, az Obrenovac melletti Száva folyó partjánál vettek részt a magyar katasztrófavédők, nyolc embert megmentve – mondta Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezredese.

A csütörtökig tartó gyakorlatot a szerb belügyminisztérium és a NATO közösen szervezte. Az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO természeti katasztrófák esetén is segít, amihez gyakorolni a kell a közös feladatvégzést.

Aleksandar Vucic szerb államfő azt mondta: bár kiváló az együttműködés a NATO-val, Szerbia katonailag továbbra is semleges marad. „Sokan azt kérdezték, mit keres itt a NATO? Miért beszélgetünk velük? Belép-e Szerbia a NATO-ba? Szerbia katonailag semleges ország.

Ezt a semlegességet féltékenyen őrzi Szerbia, de az ország jól együttműködik a NATO-val, és együtt is fog működni” – mondta a szerb elnök, aki arra kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy ne csökkentsék a Koszovóban állomásozó KFOR-békefenntartók létszámát, mert ezzel szerinte veszélybe kerülhet az ott élő szerb közösség.

Forrás: M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...