13.9 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Katasztrófa! 7,3-as erősségű földrengés Japánban északi részén, cunami-riasztást adtak ki.. – Sokan eltűntek, meghaltak..

Dátum:

Megosztás:

Földrengés történt Japán északi részén, a Fukusima tartománybeli Namie városától nem messze helyi idő szerint 23 óra 40 perckor.

A földrengéssel egy időben cunamiriasztást adtak ki, amely Fukusima és Mijagi tartományokra vonatkozik. Egyelőre egyméteres hullámokra kell számítani. Fukusima prefektúra teljes területére piros riasztást adtak ki, míg Mijagi tartomány északi és déli részein piros, középső területén narancssárga riasztás van érvényben.

A környező tartományokban szintén riasztást rendeltek el. Ibaraki, Tocsigi, Niigata, Jamagata és Ivate prefektúrákban sárga riasztás lépett életbe a földrengés miatt. Az NHK japán állami televízió szerint egyes területeket már elérhetett a szökőár.

Még több külföldi hír

A Japán Meteorológiai Szolgálat információi szerint a rengés epicentruma hatvan kilométerrel volt a tengerszint alatt, az ország északi partjai mellett.

A földrengés sújtotta területet 2011-ben egy 9.0-s erősségű földrengés rázta meg, amelyben a Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktora megsérült.

A Tokiói Elektromosművek Vállalat (TEPCO), amely a Fukusima Daiicsi karbantartását végzi a 2011-es Nagy Kelet-Japán Földrengés óta, úgy nyilatkozott: az erőmű alkalmazottai már keresik, hogy a mai földrengés során keletkezett-e bármilyen kár.

A hatóságok nem jelenettek szokatlan jelenségeket a Tokiótól északra fekvő Ibaraki atomerőműveiben. Friss jelentéseik alapján a fukushimai atomerőmű egyes és kettes blokkjaiban sem történt kár.

Még több külföldi hír

A földrengést Észak-Japán jelentős részében érezni lehetett. A fővárosban, Tokióban is, ahol az egyébként földrengésbiztos épületek nagyon kilengtek.

A Japán Meteorológiai Szolgálat arra kérte a lakosokat egy Twitter-üzenetben, hogy ne menjenek közel a parthoz, és oda, ahol korábban erős rengéseket tapasztaltak.

A Japán Meteorológiai Szolgálat felhívása

A TEPCO jelentései szerint közel 2,09 millió háztartás maradt áram nélkül kilenc tartományban. A Kelet-Japán Vasúttársaság a károk felmérésének idejére átmenetileg szünetelteti a vasúti forgalmat a területen.

Kisida Fumio japán miniszterelnök az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesznek, hogy a lehető leggyorsabban felmérje az okozott károkat, és ha kell, az emberek mentéséhez lásson. Nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy vigyázzanak magukra és ne menjenek a partok közelébe.

Az összes érintett területet számítva, sok a halott, sok embert nem találnak, a hatóságok nagy erővel mentik a lakosságot..

A földrengés sújtotta területet 2011-ben egy 9.0-s erősségű földrengés rázta meg, amelyben a Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktora megsérült. A földrengést követően még számos utórengés és 6-8 méteres cunami sújtotta Fukusima tartományt.

Még több külföldi hír

A természeti katasztrófa során többen megsérültek, meghaltak, vagy a mai napig is eltűntként tartják számon. A megrongálódott atomerőmű 20 kilométeres körzetébe már soha nem költözhetnek vissza a lakosok. Sokan a mai napig sem tudtak elköltözni az egy évtizede felállított átmeneti otthonokból.

A mostani rengés a katasztrófa 11. évfordulója után néhány nappal történt.

euronews nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elviselhetetlen energiaválság Franciaországban

A Franciaország (egykori) büszkeségét jelentő hatalmas atomerőmű park a pusztulás szélére került" írja a francia konzervatív napilap, a...

Őrült sebességgel száguld egy forró gázbuborék a Föld közelében – videó

A Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk, a Sagittarius A* körül keringő „forró folt" nyomaira bukkantak a csillagászok az...

Forrnak az indulatok: Észak-Korea rakétát lőtt Japán fölé

A japán kormány figyelmeztetést adott ki, hogy a Hokkaidó szigetén élők vonuljanak fedezékbe a rakéta repülése alatt, illetve...

Megszólalt az “év igazoltatásán” átesett férfi – RTL-videó

Felrobbant az Internet egy videótól, amiről mi is hírt adtunk néhány napja. “Nem személy vagyok, hanem Ember”, hangzott el a férfitől Balatonszemesen,...