30.7 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

Karbonlábnyom mérés vállalatoknak – Így is lehet csökkenteni a költségeket

Dátum:

Megosztás:

A karbonlábnyom számítása és mérése, életciklus elemzés.

Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy egy adott cég vagy vállalat működése milyen terhelést ró a környezetre. Pedig a karbonlábnyom mérése már vállalatok számára is lehetséges, így tisztábban láthatják azt, hogy milyen hatással vannak a természetre. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan mérhető és milyen hatása van ez a későbbiekre!

Denkstatt szerint a karbonlábnyom és életciklus elemzés egyik fő előnye, hogy a vállalat költségei is csökkenthetők. Segítenek kiszámítani és értelmezni egy cég, szolgáltatás, esetleg egy termék vagy folyamat környezeti lábnyomát. Elkészítik a specifikus életciklus elemzést, amivel nagy mértékben lehet pénzt spórolni. Ennek segítségével meghatározható ugyanis, hogy mekkora egy szervezet, egy rendezvény, esetleg egy személy teljes kibocsátása. Ezt tonna vagy kg CO2-eq értékben adják meg. Fontos megemlíteni, hogy az életciklus elemzés során például az emberi toxicitás is megmutathatja egy folyamat vagy szolgáltatás hatásait a környezetre.

Milyen előnyei vannak a karbonlábnyom számításnak?

Az egyik fő érv mellette, hogy a mérés segít az életciklus, illetve a karbonylábnyomok termelési folyamatának azonosításában. A karbonlábnyom számítással nagyobb össszegeket lehet megspórolni, hiszen látjuk, melyik lépésnél magasak az értékek. Az elemzés hozzájárul ahhoz, hogy stratégiát alakítsunk ki a csökkentés érdekében. Emellett versenyelőnyt teremt az egyes szektorokban, ahol a vásárlók elvárása, hogy fenntarthatósági információkat kapjanak.

Emellett a karbonlábnyom számítás támogatja a felkészülést a jövőben esedékes szabványok elvárásainak teljesítésében. Segíti továbbá a cég fenntarthatósági megítélésének javítását, hozzájárul a felelős vállalati működéshez, a vonzó munkahely kialakításához.

Mit jelent az életciklus elemzés?

Az életciklus elemzéssel kiderül, hogy egy termék vagy egy szolgáltatás a teljes életciklusa alatt mekkora hatást ró a környezetre közvetett vagy közvetlen módon. Ide tartozik az élővilág és minden környezeti elem. A hatásokat több kategóriába lehet sorolni, így felmérhető a klímaváltozáshoz való hozzájárul, esetleg az emberi toxicitás.

Ez alapján ráadásul kiállítható környezetvédelmi termék-nyilatkozattal a különféle partnereknek az elemzés eredményeit strukturált formátumban is átadhatóak.

Mi a termék karbonlábnyom?

A termék karbonlábnyom tulajdonképpen egy adott termék teljes vagy részletes életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gáz mennyiségét jelenti. Ez megmutatja a vállalat számára, hogy a termék mennyire befolyásolja a klímaváltozást. Emellett remek kommunikációs eszköznek számít, ez képezi a karbon-semleges működés alapját, hiszen így láthatóvá válik, hol van a legnagyobb gond a termelés és előállítás során.

Mi a vállalati karbonlábnyom?

A vállalati karbonlábnyom egy egész vállalat tevékenységei és működése révén kibocsátott üvegházhatású gázok mértékét mutatja meg. Tökéletes megoldás, hogy ráleljünk a hatékonysági problémákra és azokon javítani tudjunk. Emellett eszköz lehet a fejlesztés során, hogy célokat határozzunk meg, hogy a szervezet valóban optimalizálni tudja a klímavédelmi teljesítményét.

Hogyan határozhatóak meg az életciklus-költségek?

Az életciklus-költségszámítás az ügyfelekkel való kapcsolat során lehet hasznos. Az értékesítési folyamat támogatására használható elemzés összehasonlítja a kezdeti beruházásokat az egész életciklus alatt várható megtakarításokkal, mind pénzügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból. Emiatt pedig testreszabott módszereket kaphatunk, ami lehetőséget ad arra, hogy a termékmodellek összehasonlítását és a termékek jellemzőit rugalmasan lehessen integrálni.

A kritikus területek elemzése során azonosítani lehet például a gyártási lépéseket, esetleg a termék egyes életciklusait, amelyek a legjobban hozzátesznek a környezetváltozáshoz. Ennek köszönhetően azonban a vállalat csökkenteni tudja ezt a hatást, segít beépíteni az üzleti stratégiákba mindezt, lényegében költségoptimalizáláshoz vezet.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hőségriasztás mától péntekig, brutális forróság tör ránk

Harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdától péntekig az országos tisztifőorvos. Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki...

Gyilkosság áldozata lett egy budapesti börtönlakó

Rejtélyes az ügy, társai ölhették meg. Megöltek egy fogvatartottat az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben, a rendőrség az elhunyt két...

Tragédia: 1 fő szakemberre 243 fő sajátos nevelési igényű (SNI) gyermek jut hazánkban

Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek mindig is voltak, viszont a fejlett állapotfelmérésnek köszönhetően ma már sokkal több esetben...

Továbbra is keresi a majomhimlő új nevét a WHO: a Trump-22 is felmerült

Június közepe óta lázasan dolgozik rajta az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy új nevet találjon a majomhimlőnek. A WHO a...
facebook