1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Karácsony Gergely visszalépett – VIDEÓ

Dátum:

Megosztás:

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, 2021. október 8-án, délelőtt 11 órakor, hogy befejezi miniszterelnök-jelölti kampányát, és visszalép az előválasztás második fordulójától, s arra kér mindenkit támogassa Márki-Zay Pétert.

Mint ismer hétvégén elkezdődik az ellenzéki előválasztás második fordulója: hét napon keresztül, október 10-től október 16-áig adhatják le a voksukat az emberek, és választhatnak, szerintük ki a legalkalmasabb kihívója Orbán Viktornak. Mint köztudott, az első körben Dobrev Klára (DK) kapta a legtöbb szavazatot (214 319, 34,76%), majd Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, 168 396 szavazat, 27,31%) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom, 123 453 szavazat, 20,02%) következett.

Az első forduló eredményhirdetése után Karácsony és Márki-Zay még arról beszéltek, hogy valamelyikük visszalép a másik javára – sőt arról is volt szó, hogy szeretnék, egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon – ám ez nem történt meg, sőt Karácsony Gergely bejelentette, hogy nem lép vissza, s Márki-Zay is arról beszélt, hogy akkor külön indulnak a vasárnap startoló második fordulós előválasztáson.

Ezt követően azonban újabb fordulatok következtek, ugyanis csütörtök este már arról szóltak a hírek, hogy Karácsony mégis csak visszalép, sőt felröppen azt is, hogy a két miniszterelnök-jelölt ciklust felez.

Végezetül pedig tegnap közös sajtótájékoztatót jelentett be Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter: a miniszterelnök-jelöltek péntek reggel 11 órakor, a Kossuth téren álltak ki a nyilvánosság elé, – egy órával az eredetileg meghirdetett időpont után – ahol Karácsony Gergely bejelentette, visszalépett az előválasztás második fordulójától.

Budapest főpolgármestere elmondta, némi mérlegelés után, de jó szívvel befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra kér mindenkit, akit eddig őt támogatta, hogy Márki-Zay Péterre tegyék le a voksukat a második fordulóban.

 

Elmondta, könnyű volt ez a döntés a számára, mert becsületes és tisztességes embernek tartja Márki-Zay Péter, aki Hódmezővásárhelyen már legyőzte a Fidesz, így azt is tudja, hogy miként kell olyan politikát folytatni, ami lehetővé teszi azt, hogy újraegyesítsék az országot.

A sajtótájékoztató itt nézhető élőben:

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/509374014126209/?t=7

Karácsony Gergely továbbá arról is beszélt, azért volt könnyű számára meghozni ezt a döntést, mert őt nem az vezette a kampányban, hogy megszerezze a hatalmat, egyszerűen nem ez volt a legfontosabb a számára. Elmondta, azt is tudja, hogy ez a döntés nem róla, és nem Márki-Zay Péterről, nem a hatalomról, hanem Magyarország újraegyesítéséről szól. Ehhez pedig úgy gondolja újra egyesíteni kell a változást akaró embereket.

Mindezek ellenére persze mégis csak nehéz volt a dönts, hiszen az előválasztás első fordulójában mintegy 170 ezer ember tisztelte meg a bizalmával,

„Csak az őszinteség vezet előre, azért is nehéz a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel még vitáink is vannak, például az adórendszer kérdésében.”

A főpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, ő egy szociáldemokrata és zöld programban hisz. Beszélt arról is, hogy talán nem beszélt eleget arról, milyen Magyarországot is szeretne és talán túl sokszor elvesztek a hatalmi játszadozásokban. Azonban, ha nem tudják leváltani az Orbán-kormányt, akkor „nagyjából a hajunkra kenhetjük ezeket a kiváló programokat” – mondta.

„Akik bíztak eddig bennem, bízzanak bennem most is azzal, hogy a közös ügyeinket szolgálom a mai visszalépésemmel, ami egy súlyos áldozat nem csak a személyem, hanem az engem támogató szervezetek részéről is.”

„Az ég szerelmére, a hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi” – mondta Karácsony, aki arról is beszélt, hogy az ellenzéki egység megőrzése mellett elkötelezettek, tisztelik és becsülik ellenfeleiket, akik egyben a szövetségeseik is, továbbá nagyon sokra tartják Dobrev Klárát.

„Ki kell szabadítanunk a magyar politikai vitákat az elmúlt húsz évből. Túl kell lépnünk azon a politikai versengésen, amit a Fidesz úgy próbál beállítani, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor versengése zajlik.” – mondta Karácsony, aki elmondta, hisz abban, hogy Márki-Zay Péter képes újra egyesíteni az ellenzéket, ha nem hinne benne, akkor most nem lenne itt.

Karácsony Gergely mindenkit arra biztat, szavazzon Márki-Zay Péterre /Fotó: Fuszek Gábor Karácsony Gergely mindenkit arra biztat, szavazzon Márki-Zay Péterre /Fotó: Fuszek Gábor

Márki-Zay Péter: államférfiúi döntést hozott Karácsony Gergely

Ezt követően Márki-Zay Péter reagált Karácsony Gergely visszalépésre, egyenesen történelminek nevezte ezt a pillanatot, mint mondta ez egy államférfiúi döntés volt.

Hódmezővásárhely polgármestere kijelentette, a baloldali érdekeket is fogja képviselni, nem csak a jobboldaliakat és „mennek tovább.”

„Személyes ismeretségünk alapján én mindig bíztam Karácsony Gergelyben, sok áruló van az ellenzéki oldalon is, de Karácsony Gergely nem tartozik közéjük” – mondta Márki-Zay, majd bejelentette, hogy belép Karácsony Gergely „99 Mozgalmába”, továbbá erre biztat mindenkit. Ezenfelül kiemelte, nincs írásos megállapodásuk, csupán úriemberi szó van, nem pedig pártmutyi.

„Mi a nemzet érdekében gondolkodunk, nem adunk és kapunk pozíciókat, hanem közös értékeink vannak. Karácsony Gergely értékeit mostantól fogva én is képviselem.”

Márki-Zay arról is beszélt, hogy szükség van Dobrev Klára támogatására is, ugyanis ő az, aki az előválasztás első fordulójában a legtöbb támogatást kapta, azonban mint mondja a 633 ezer ember mellett a további 2,4 millió ember támogatására is szükség van 2022-ben. Márki-Zay elmondta, hogy Dobrev hihetetlen teljesítményű és szorgalmas politikus, ékes példája annak, hogy a nők is tudnak eredményesek lenni a politikában, viszont jelenleg: „Orbán Viktor egyetlen reménye mostantól, ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje” – közölte, majd azt mondta: „Ki vagyok én, aki miatt ki kell dobja Orbán Viktor sok százmilliárdos kampányát?”

Márki-Zay itt egy hasonlattal élve, úgy fogalmazott: nem lehet, hogy egyetlen terrorizáljon egy egész osztályt, éppen ezért hisz abban, hogy a többi gyerek is feláll, és együtt zavarják el végre a „nagy gyereket”, pont úgy, ahogy az Hódmezővásárhelyen is történt 2018 februárjában.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint ez a szövetség el fogja hozni a demokratikus, szabad jogállamot, és Európában tartja majd Magyarországot. Márki-Zay arra biztatja a Karácsony Gergely támogató párokat (MSZP, Párbeszéd, LMP), hogy csatlakozzanak ők is, legyenek azok a bátor, hazafias emberek, akik feltesznek mindent arra, hogy újra megcselekedjék a Hódmezővásárhelyhez hasonló csodát. Továbbá felszólított a Jobbik, illetve a DK szavazóit, hogy szavazzanak rá, mert bár méltatta Dobrev Klára minden kiválóságát, de véleménye szerint ő lenne Orbán számára a legkényelmesebb jelölt.

Mint mondta a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony kampányt a Fidesznek ki kell dobnia, ha őt választják meg közös miniszterelnök-jelöltnek.

Márki-Zay a következő hétről egyébként azt mondta, hogy sorban fogják riogatni ellene az embereket, lesz ellene minden. Amikor megegyeztek Karácsonnyal a visszalépésről, arról beszéltek, gyakorlatilag a vágóhídra mennek, és ez egy öngyilkos misszió, ugyanis hihetetlen támadásoknak lesznek kitéve a következő napokban, a baloldal és a Fidesz részéről is. Márki-Zay szerint megkapja majd, hogy ő Fidesz-ügynök, mindeközben pedig megpróbálják majd meggyőzni az embereket, hogy mindenki menjen Dobrev Klára szavazni, mert ez Orbán Viktor érdeke. „Nem Dobrev Klárára szavaznak, akik a neve mellé teszik az ikszet, hanem Orbán Viktorra” – mondta.

Nem lesz ciklus felezés

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva a tájékoztatót követően elmondta, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem lesz ciklus felezés, azonban szövetségesként tekint Márki-Zay Péterre, továbbá arról is beszélt, hogy a budapesti főpolgármesteri mandátumát természetesen továbbra is betölti.

DK: nem keresték Karácsony Gergely

Márki-Zay még a tájékoztatón arról beszélt, Karácson Gergely kapott megkeresést a DK-tól, de „egy párt bármit megígérhet neki, ha egyszer nem lesz Dobrev-kormány”. Minderre pedig a DK szinte azonnal reagált is, közleményükben azt írják: „Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!” – A közleményt a sajtótájékoztatón is beolvasták, így Márki-Zay azonnal tudott reagálni is, aki azt mondta: tudok róla, hogy volt ilyen megkeresés, maradjunk ennyiben. Továbbá Karácsony is azt mondta, kapott megkeresést a DK-tól, de elképzelhető, hogy erről nem tudott mindenki.

„Kaptam ilyen típusú üzenetet, érkezett hozzám ilyen megkeresés, lehet, hogy ezt nem tudta mindenki a DK vezetéséből. A következő percekben, napokban nem kívánok az ellenzéki pártok közötti feszültségről szóló felvetésekre reagálni.” – mondta.

Mi a garancia, hogy nem lesz újabb bejelentés?

Karácsony Gergely szintén újságírói kérdésre elmondta, a döntés végleges, ugyanis ezekben a percekben megy el az e-mail az előválasztási bizottsághoz, melyben megfogalmazza, visszalép a jelöltségtől.

A DK bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert

Szintén még a sajtótájékoztató ideje alatt érkezett meg a DK következő közleménye, melyben bocsánatkérésre szólítják fel Márki-Zay Pétert azon kijelentése kapcsán, hogy aki Dobrev Klára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Mint írják: „Márki-Zay Péter a mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavaztak. Tisztelettel arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni.”

Az LMP egyik jelölt mögé sem áll be a második fordulóban

A sajtótájékoztató hatására az LMP is kiadott egy közleményt, melyből kiderült: a második fordulóban egyik jelölt mögé sem állnak be. Mint írják: „Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében. Az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet. A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni.”

Mi történik, ha Dobrev Klára győz a második fordulóban is?

Ennek kapcsán Karácsony Gergely elmondta, ha a választók Dobrev Klára mellett döntenek, akkor ők is támogatni fogják, fel sem merül, hogy felbontsák az ellenzéki pártok együttműködését. Ennek ellenére Karácsony Gergely valódi, egyedüli esélyes jelöltnek tartja Márki-Zay Pétert, de mint mondta, az is lehet, hogy téved. Ha Dobrev Klára nyeri az előválasztást, akkor ő lesz az ellenzék egyetlen esélye, és mindent meg fognak tenni a győzelméért.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fuszek Gábor

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...