1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé

Dátum:

Megosztás:

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé – mondta az új főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy – Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában.

Régen volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért, és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen – kezdte beszédét Karácsony Gergely. Kiemelte: október 23-án a szabadságot ünnepeljük és a köztársaság 30. születésnapját, egy olyan születésnapot, „ami kis híján elmaradt, mert 8 évvel ezelőtt eltűnt a hazánk nevéből és a hétköznapjainkból, eltűnőben van az életünkből is.” Hozzátette: ezt a romlást állították meg tíz napja az önkormányzati választáson.

Október 23. a köztársaság újjászületésének napja is, de a teljes helyreállításhoz még sok közös munkára lesz szükség – emelte ki.

Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző. Nem az itt lévő 23 kerület közössége, hanem a nemzet fővárosa, minden magyar fővárosa – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, olyan helynek, olyan közösségnek kell lennie, amelyben minden magyar otthon érzi magát és a sajátjának érez – azok is, akik nem a változásra szavaztak. Karácsony Gergely szerint sokat kell dolgozni azért, hogy az ő bizalmukat is megszerezzük, de győzni csak valódi közösséggel lehet.

A közösséggé válás ünnepe volt 1956 és 1989, megmutatkozott a jobbik énünk. Összeköt minket a haza és a szabadság szeretete. A hazát és a szabadságot nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámoljuk mindkettőt – fejtette ki.

A főpolgármester szerint a nemzeti és a lyukas zászló nem lehet egyik vagy másik oldalé, ahogy az Ország háza és a városháza sem.

Azt mondta, október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak

Karácsony Gergely két fontos célt fogalmazott meg:

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé.

Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: „semennyi mutyit a politikusoknak és az oligarcháknak”.

Közölte: az, hogy a főváros a köztársaság őrzője legyen, azt jelenti, értjük és elfogadjuk a felelősségünket, amellyel nemcsak az itt élőkért, hanem minden honfitársunkért tartozunk.

Budapestnek többet kell tennie, mint a többi magyar településnek. Mentsvára kell, hogy legyünk a szabadság, az egyenlőség és a testvériség eszményének – mondta a főpolgármester.

Tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz

– foglalta össze programját.

Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé, ahol az emberek együtt, és nem egymás ellenében ünnepelnek – emelte ki Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely arra kérte a budapestieket, hogy ne dőljenek be azoknak, akik össze akarják majd ugrasztani a vidéki Magyarországot és Budapestet.

„Mi, magyarok, budapestiek és vidékiek összetartozunk, erős hidak kötnek össze bennünket, mint Pestet és Budát”

– tette hozzá.

Olyan országot, olyan várost szerettek volna, amely Keletről Nyugatra fordul. Ezt az akaratot 63 éve erőszakkal fojtották vérbe, de a szabadságvágy mindig utat tör magának – mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott: hosszú út van mögöttünk, de joggal érezzük, hogy nem kerültünk közelebb az álmainkhoz. A lentről indult vezetőkből mára kiváltságos kevesek lettek, akik azt hiszik, nekik mindent szabad – tette hozzá.

Felszólította hallgatóit, vegyék vissza az álmaikat, mert ahhoz, hogy az ’56-osok, a ’89-esek „és a múlt vasárnap” álmait megvalósítsák, nem a hatalom emberei kellenek, hanem az emberek hatalma.

A köztársaságnak arra van szüksége, hogy az emberek a sarkukra álljanak, kiálljanak másokért és önmagukért, hogy beleszóljanak a közügyekbe – mondta. Úgy fogalmazott: tíz napja közösen meghúzták a vörös vonalat, és kimondták, hogy „semmit rólunk nélkülünk”.

Közölte: a kormány és a főváros vezetői közötti tárgyalások a jövőben nem arról fognak szólni, hogy mit akar a városvezetés, hanem arról, mit szeretnének és mit nem a budapestiek.

„Nyissunk új fejezetet, a felelősségvállalás új korszakát, legyen ennek a szimbóluma ez a tér, amely a megújulása után minden nap nyitva áll majd az emberek előtt” – mondta Karácsony Gergely.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...