0.2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Karácsony Gergely levélben kérte Orbán Viktort: engedélyezze az üzletek bezárását!

Dátum:

Megosztás:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levélben kérte Orbán Viktort: engedélyezze, hogy a polgármesterek bezárathassák a nem létfontosságú üzleteket.

„Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat – meggyőződésem, hogy most így kell eljárnunk. Emberi kapcsolatainkban, az idősebbekre való odafigyeléssel, de a döntéshozóknak különösen. Ebből a felelősségből kiindulva kezdeményezem, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. Az alábbi levelet küldöm Orbán Viktornak:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján kezdeményezem, hogy a Kormány a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 47. § (2) bekezdése szerinti rendkívüli intézkedésként tegye lehetővé, hogy a polgármester (a fővárosban a főpolgármester) elrendelhesse a településen található üzletek nyitvatartásának korlátozását, illetve – a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével – bezárását.

A járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések, mivel ezek alkalmasak lehetnek a nem feltétlenül szükséges találkozások számának csökkentésére, ekként a koronavírus terjedésének lassítására.

A Kat. az üzletek bezárásának elrendelésére a Kormánynak nem ad felhatalmazást, azonban álláspontom szerint a Kat. 47. § (2) bekezdése megteremti annak a lehetőségét, hogy a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek számára olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben a Kormány, amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezéseiről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitvatartásának szabályozását, illetve korlátozását. Mindez lehetővé tenné azt is, hogy a települési sajátosságokra figyelemmel differenciált szabályozás segítse elő a járványveszéllyel szembeni fellépést. Ezen belül a főváros esetében az egységes gyakorlat kialakítása érdekében ezt a hatáskört álláspontom szerint a főpolgármesterhez célszerű telepíteni.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Budapest, 2020. március 15.

Tisztelettel,

Karácsony Gergely

főpolgármester

Együttérzésem a járvány első magyar áldozata hozzátartozóinak, nyugodjék békében. Újra szeretném kifejezni köszönetemet a járvány frontvonalában küzdő nővéreknek, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Vigyázzunk egymásra, legyünk szolidáris közösség.”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3093045014061657

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...