27.5 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Karácsony Gergely főpolgármester: Szeretem a maszkot, mert el tudok bújni mögötte..

Dátum:

Megosztás:

Egy éve választották főpolgármesterré Karácsony Gergelyt (45).

Karácsony Gergely a hivatalban mindig hordja a maszkot, szabadtéren akkor, ha el akar bújni Fotó: FUSZ

Karácsony Gergely a hivatalban mindig hordja a maszkot, szabadtéren akkor, ha el akar bújni Fotó: FUSZ

Az interjújában elárulta, megbánta-e, hogy nem maradt meg kerületi polgármesternek, s hogy mit szól a felesége, ha a munka miatt folyton elkésik otthonról.

Az is kiderül, szokott-e beszélni az elődjével, Tarlós Istvánnal. Beszélt arról is, hogy mi lesz Budapesttel a járvány szorításában, készül-e további szigorításokra, illetve, hogy miként bujkál a biciklisávok miatt dühöngő autósok elől.

Volt olyan pillanat az eltelt egy évben, amikor megbánta? A feleségétől, a fiától nem szokta megkapni, hogy miért kellett ez?

Karácsony Gergely: „A feleségem mindenben támogat, ahogy én is igyekszem őt támogatni a munkájában. Nélküle biztosan nem lennék most főpolgármester. Szoktam is mondani neki, magának is köszönheti, hogy sokszor nélkülöznie kell.”

Nem mindenkivel volt ilyen oldott a viszonya a családban a politika miatt. A testvére pont a kampány idején kritizálta nyilvánosan. Ez legtöbbünknek felérne egy hátba döféssel. Haragszik rá?

Karácsony: „Sikerült megbeszélnünk, nincs már feszültség köztünk. Minden családban lehet véleménykülönbség, de túl vagyunk rajta. Átbeszéltük, de az idő is segített.”

Jutott abból az időből idén nyaralásra?

Karácsony: „Összesen négy hetet töltöttünk a Balatonnál, bár amikor a zánkai strandon huszonegy szelfit kellett készítenem, akkor felmerült bennem, hogy külföldön jobban menne a kikapcsolódás. De ez legyen a legnagyobb bajunk.”

Gondolom, nem viselt maszkot a Balaton-parton…

Karácsony: „A strandon tényleg nem, de most a városban, a járvány második hullámában mindig hordom. Rájöttem, hogy nem is olyan rossz, ‘álruhában’, zavartalanul tudok járni-kelni a városban.”

Olyan sokakat magára haragított, hogy rejtőzködnie kell az emberek elől? A biciklisávoknak az autósok tényleg nem örülnek, biztosan látja az indulatos kommenteket a Facebookon.

Karácsony: „Nagyon sok európai városban vitákat generálnak a forgalmi változások, de a legtöbb helyen évtizedek alatt jutottak ezekre a vitákra. Európában most mindenhol csillapítják a forgalmat, csak itthon a légszennyezés miatt emberek ezrei halnak meg évente. Nem tehetjük meg, hogy nem változtatunk. Én még könnyű helyzetben is vagyok, évtizedekkel ezelőtt Koppenhágában az autósok és a biciklisek összeverekedtek, ma ez a világ legbringásabb városa. Természetes, hogy nálunk is vannak viták.”

Emlegetik is önt a felmenőivel együtt, keresetlen szavakkal.

Karácsony: „Mindegy, van-e rajtam sapka, sok kormánypárti politikus úgy gondolja, hogy a főpolgármestert ütni kell, mint a répát. Szerintem valójában szerepet játszanak. Szakmai kérdésekben ugyanis a háttérben sokszor meg tudunk állapodni, és azt gondolom, az én várospolitikai vízióm közelebb is áll a Budapestért felelős tisztviselőkéhez, mint az elődöm elképzelései.”

Durva volt a tavaly őszi kampány, de aztán olyan békésen váltak el Tarlós Istvánnal, mintha semmi nem történt volna, épp csak meg nem lapogatták egymást. Megmaradt a jó viszony?

Karácsony: „Tisztelem és becsülöm Tarlós Istvánt, nagyra értékelem a tapasztalatait. Annak ellenére is, hogy azt ígérte, nem fogja kritizálni a munkámat. Mindenki döntse el, betartotta-e az ígéretét.”

Azért szoktak még beszélni? Kért már tőle tanácsot városvezetési kérdésekben?

Karácsony: „Több alkalommal is felhívtam már, legutóbb hosszabban beszéltünk telefonon, amikor megszavaztuk a díszpolgári címét.”

Miről beszéltek?

Karácsony: „Magánbeszélgetés volt, az pedig mindig a beszélgető felekre tartozik.”

Tarlós István tanácsaival vagy anélkül; tudja már, hogyan élheti túl Budapest a koronavírus miatti gazdasági válságot? Nincsenek és egyhamar nem is jönnek vissza a turisták, vegetál a vendéglátás, a szórakoztatás, bajban vannak a taxisok.

Karácsony: „Senkinek nincs abban tapasztalata, hogyan lehet átvészelni egy ilyen pandémiát. Bajban vagyunk mi is, a bevételeink több mint 20 százalékkal csökkentek. Képzeljék csak el, ha otthon a családi kasszából eltűnne ennyi pénz másfél-két éves időszakra. Jövőre sem lesz más a helyzet. Ezért is kértük a kormányt, hogy vonja vissza a fővárosra kivetett adóemeléseket, vagy engedjék meg, hogy új forrásokat szerezzünk. Addig is bizonyos beruházásokat elhalasztunk.”

A Lánchíd felújítását is?

Karácsony: „Azt biztosan megcsináljuk. Hogy utána gyalogos híd lesz-e belőle vagy visszaengedjük az autókat is, még nem dőlt el, ez a közlekedés stratégiai kérdés. Szerintem a BKK-buszokat mindenképpen vissza kellene engedni a hídra.”

Arra van-e stratégiájuk, hogyan fékezzék meg a vírus terjedését, amíg elkészül a vakcina?

Karácsony: „Amire lehetőségünk volt, azokat a rendelkezéseket meghoztuk. Budapest például az első település, ahol büntethető lett, aki nem hord maszkot a közösségi közlekedésben. Nehéz felelősségteljesen dönteni, amíg mi is csak a sajtóból tájékozódunk a járvány adatairól. Az Operatív Törzs továbbra sem vonja be a fővárost a védekezésbe. Annyi már biztosan látszik, hogy Budapesten a második hullám más, mint az első volt. Most nem több az új fertőzés a fővárosban, mint az ország más részein, a budapestiek ismét felelősségteljesen viselkednek például a maszkviselés terén. A Fővárosi Önkormányzat szigorú szabályokat hozott saját fenntartású intézményeiben, különösen vigyázunk az idősotthonokra. Kéthetente tesztelünk ezekben az intézményekben.”

Ha önre bíznák az országos védekezést, mit tenne?

Karácsony: „Több tesztre lenne szükség, a kontaktkutatások most gyakorlatilag leálltak. Alapvetően szigorításpárti vagyok, de például a 11 órai záróra sok kérdést felvet. Ha utána az utcákon, tereken folytatódik a bulizás, és ezt semmi nem tiltja, akkor nem sok értelmét látom ennek.”

A családjában, az ismerősei között fertőződött meg már valaki?

Karácsony: „Nem, így közvetlenül még nem találkoztam a vírussal. Itt a hivatalban is csak néhány esetről tudunk. A szabadban nem mindig hordok maszkot, de zárt térben igen. Ha mindenki csak ennyit megtenne, nem itt tartanánk.”

Egészségügy (4): A budapesti nagydiagnosztikai várólisták a daganatgyanús esetekben csökkentek, de várat még magára a kerületenkénti CT- és MRI-gép

Lakhatás (3): Az Airbnb szabályozása elkezdődött, de a beígért fővárosi bérlakások építése, a bérlakástanács felállítása egyelőre nem

Szociális ügyek (4): Újra indul a rászoruló családok rezsitámogatása és ingyenes a munkakeresőknek a közösségi közlekedés, de a hajléktalanok száma nem csökkent

A főpolgármester ígéreteiből több már megvalósult, mások későbbre maradtak, első évére erős közepeset lehet adni /Grafika: Séra TamásA főpolgármester ígéreteiből több már megvalósult, mások későbbre maradtak, első évére erős közepeset lehet adni /Grafika: Séra Tamás

Diplomácia (3): A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának megerősítése sínen van, ám nem tudni semmit a képviseleti iroda nyitásáról a szomszédos fővárosokban

Városfejlesztés (3): A fővárosi főkertészi pozíció létrehozása megtörtént, a Római-part megóvása is közelebb került, de a zöldterületek, parkok és kertek növelése egyelőre az ígéret szintjén maradt

Közlekedés (3): Elkezdődött a kerékpáros főhálózat kialakítása, több a biciklis férőhely a BKK járatain, de nem tudni, mikor indulhat el az egységes parkolási rendszer.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...