25.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Karácsony annó – Régi díszek bűvöletében

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tartsatok velem bátran erre a karácsonyi időutazásra, utánajártam, illetve megpróbáltam minél jobban visszaemlékezni a régi karácsonyi ünnepekre, nézzétek meg, hogyan készülődtünk annó és milyen szuper díszeket használtunk!

Retró karácsonyi díszek

Volt, ahol nem volt karácsonyfa

Mára hagyományos karácsonyi szimbólumként tekintünk a karácsonyfára, nélkülözhetetlen ünnepi kellék. Tudtátok, hogy az első fát Németországban díszítették fel, a XVI. század idején? Az első feljegyzés viszont a XV. századból való, ekkoriban almával és ostyával díszítették. Magyarországon pedig egészen 1824-ig kellett várni az első karácsonyfára, ekkor Brunszvik Teréz grófnő Martonvásáron található birtokán állítottak fát.

Nagyszüleink idején sajnos sok helyen nem volt fenyőfa, vagy nem tellett rá, ezért sokféle módon megpróbálták pótolni a karácsonyfát. Volt, aki a kertben található bokrokat, virágokat, fűszernövényeket díszítette fel, de olyan is akadt, aki lúdtollbók készített műfenyőt. Elődeink nagyon kreatívak voltak, még az összeszerelhető fát is feltalálták: levágták például a bodza szárát, arra lyukakat fúrtak és ebbe kerültek az örökzöld vagy fenyőágak. Most pedig nézzük, milyen díszeket használtak nagyszüleink!

Karácsonyi díszek régen

Azért elgondolkodom azon, hogy vajon milyenek lesznek a karácsonyfák a jövőben, a mi unokáinknak is ennyire más lesz ez a csodás ünnep, mint most nekünk? Néhány évtized elég ahhoz, hogy hatalmas változások szülessenek, kíváncsian várom a jövőt. Most pedig menjünk vissza a legrégebbi karácsonyfákhoz, egészen a XV.-XVI, századig kell utaznunk. Ekkoriban még almát, diót, gesztenyét, valamint mézeskalácsot aggattak az ágakra.

Ezután megérkeztek a különféle ehető díszek, majd felkerültek a fából, illetve a textilből készült díszek is. A XIX. század végén elkezdődött a csillogó üvegdíszek gyártása, innentől pedig nem volt megállás, szépen lassan mindenhol ott voltak a szép, üvegből készült alkotások. A következő oldalon megmutatom részletesen, melyek voltak nagyszüleink kedvencei, érdemes velem tartani továbbra is, lapozzatok egyet!

Retró karácsonyi díszek

(Kép forrása: Fortepan/Göcseji Múzeum)

A díszeknek jelentésük volt!

Tudtad, hogy a karácsonyi díszek mindegyike szimbolizált valamit? Pedig így van! A fára aggatott díszek a bőséget és az egészséget jelképezték, az alma az egészség mellett bibliai utalás is volt, a felfűzött bogyók, egyéb termések látványosan tekeregtek az ágakon, ezzel megidézve a paradicsomi kígyót. Akkoriban a karácsony sokkal erősebben kötődött a valláshoz, régen még nem az ajándékokon volt a hangsúly, hanem a lelki megélésen – ezt szolgálta a Betlehem, Jézus születésének várása, vagy éppen a vallási rituálé.

Karácsonyi díszek régen – A csúcson mindig csillag állt!

A csúcsdísz régebben nem lehetett más, csak és kizárólag csillag, ugyanis ez jelképezte a betlehemi csillagot. Ma már szinte mindenféle csúcsdíszt használnak, sokan kötnek például masnit a fa tetejére.

Karácsonyi díszek régen – Az alma szimbolikája

Nagyszüleink idejében már nem almákat aggattak a fára, hanem gömbdíszeket – azonban ezek a paradicsomi almákat jelképezték.

Gyermekkorunk karácsonyfája “felöltöztetve”.. Hirmagazin.eu

Karácsonyi díszek régen – Nemcsak gömböt használtak

Nagyszüleink karácsonyfáján nemcsak a gömbalakú díszek voltak fellelhetők, hanem bizony ott voltak az angyalkák, a házikók, de én emlékszek még repülőre, lepkére, és még szívalakú díszekre is. Méretben és színben is viszonylag nagy volt a választék, de természetesen össze sem lehet hasonlítani a mai kínálattal.

Karácsonyi díszek régen – A girland

A fát körbeölelő szalagok a paradicsomi fára tekeredő kígyót jelképezték, régen ezeket a girlandokat kézzel készítették, manapság viszont már olyan széles a paletta, hogy választani is nehéz.

Karácsonyi díszek régen – A világítás

Nagyszüleim még gyertyákat használtak erre a célra – vagy felcsiptették vagy pedig drót segítségvel kötötték fel a gyertyákat. Később megjelentek a csillagszórók és az első égősorok is, melyek teljesen másképpen néztek ki és sokkal jobbak voltak, mint a maiak.

Karácsonyi díszek régen – Az ehető finomságok

Már a kezdetektől megjelentek az édességek a fákon, nagyszüleink idején pedig kiteljesedett teljesen. Ostya, mézeskalács, habkarika, szaloncukor, habcsók – volt minden, mi pedig nagyon szerettük! Mama elkészítette ezeket a finomságokat, majd a család nekiállt, és papírba csomagolva felaggatta a fára, amit csak lehetett. Remélem, hogy sikerült valamelyest visszamennetek a múltba, nekem jólesett nosztalgiázni, kicsit szeretnék visszamenni ténylegesen a múltba!

via

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Napokig nem tudják használni a bankkártyájukat egy magyar pénzintézet ügyfelei

Önhibáján kívül több ezer banki ügyfél használható bankkártya nélkül marad a következő napokban. A probléma a Sopron Bank...

Tényleg durva az áremelkedés: itt vannak a KSH hivatalos adatai

A fehér kenyér, a csirkecomb vagy a trappista sajt ára több mint 40 százalékot nőtt a tavalyi évhez...

Enyhítenének a beteg gyerekek szenvedésén: 12 éves kor alatt is engedélyeznék az eutanáziát a hollandok

A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken...

Megölték Ukrajnában az orosz katonák brutális meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat

Ukrajnában megölték az orosz katonák brutális kínzásában és meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat – jelentette hétfőn az orosz...