13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Kapaszkodjatok meg, most a szegedi diákok akarnak “felszabadulni” az elnyomás alól – itt a freeSZTE!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Most éppen Szegeden hergelik a diákokat, akik a túlérzékeny színészpalánták mintájára éppen szabadok akarnak lenni a csúnya, elnyomó diktatúrában.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy Palkovics László a múlt héten közölte, hogy az orvosképző egyetemek maguk dönthetnek lehetséges modellváltásukról.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt kedden egyeztetett a négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel a modellváltás lehetőségéről, és azt mondta, hogy az eddig nyolc intézményben bevezetett, valamint az Országgyűlés döntése alapján további két intézményben bevezetendő struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el. Palkovics László hiába hangsúlyozta, hogy az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik, máris megjelent a #freeszte hashtag, amit reklámmal próbálnak minél szélesebb körben ismertté tenni.

Különös vízió kerítette hatalmába a szegedi egyetemistákat, pontosabban annak egy kis létszámú, viszont annál hangosabb csoportját. A Veritas Virtus Libertas nevű csoport szerint ugyanis itt az idő megkongatni a vészharangot: veszélyben a szabadságuk, jön az elnyomó diktatúra!

Mivel ezt így egymás között valószínűleg mégsem annyira lelkesítő ismételgetni, turbófokozatra kapcsolva indítottak egy kampányt a Facebookon az egyetemi vezetés és a kormány ellen. (Tudják, bizony vége a mindent elsöprő #szabadságuk és #ellehetetleníti őket a #csúnyakormány.) Ki is cserélték fotójukat a Facebookon, már a #freeszte pompázik. Sok időt mondjuk nem pazaroltak a dizájnra, hiszen az SZFE-dizájnt használják, csak egy kicsit gagyi módon belephotoshopoltak.

Ki is cserélték fotójukat a Facebookon, már a #freeszte pompázik. Sok időt mondjuk nem pazaroltak a dizájnra, hiszen az SZFE-dizájnt használják, csak egy kicsit gagyi módon belephotoshopoltak.

NA NEHOGY ELNYOMJÁK AZ OKTATÁST AZZAL, HOGY MODERNIZÁLJÁK…VÉRLÁZÍTÓ!

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Ifjúsági Tagozata megkereste a nyíltan balos Mércét, amelynek közölték, hogy a kormány a Szegedi Tudományegyetemet (is) érintő alapítványi átalakításával kapcsolatos bürokráciacsökkentési és bérfejlesztési ígéretei mögött “valójában politikai hatalomszerzés és pénzsóvárság áll”.

Hosszú évek óta elhanyagolt területeken ígér Kánaánt, a bürokrácia lebontását és magasabb béreket a kormány. Mindent, amit mint fenntartó eddig is meg tudott volna lépni. Mindezzel megkönnyítik az uniós pénzek baráti körökbe történő kiszivattyúzását, bizonyos jól termelő tanszékeken a bérek versenyszférához igazítását, és a kevesebb vagy semmit sem termelő karok és tanszékek leépítését. Ez pedig a felsőoktatás minden szereplője szempontjából erősen aggályos”

– írták az ifi szakszervezetisek, majd hozzátették, hogy a kormány az egyetemi dolgozókat a lépéssel “le akarja szalámizni”. A Mérce egy másik cikkében azt írja, hogy az alapítványi modell azt a célt szolgálja majd, hogy az “intézmények élére kinevezett kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli alakokkal feltöltött” kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve. Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.  A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfő délután tart rendkívüli ülést.

Világos, hogy a vezetés egyrészt lenézi az egyetemi polgárságot, másrészt veszélyesnek érzi megosztani a modellváltás részleteit. Ez nem csak gyáva magatartás, de szabályellenes is, így szembeköpik az egyetemünk minden örökségét” 

– közölte a fentebb már említett Veritas Virtus Libertas, mely arra kéri Rovó László rektort és a Szenátus elnökét, hogy biztosítsa a hétfői ülés szabályszerűségét, nyilvánosságát. Rovó ki is adott egy közleményt, melyben az állt, hogy hétfőn 15 órakor lesz majd szenátusi ülés, melyet online lehet majd követni. Tekintettel a zavartalan lebonyolításra és a technikai lehetőségekre 40 egyetemi dolgozónak és 20 egyetemi hallgatónak tudnak a jelentkezés sorrendjében csatlakozási lehetőséget biztosítani. De ez a hallgatóknak kevés volt, a hergelést, ha már elkezdték, nem hagyták abba. Állításuk szerint az ülés előtt az SZTE jogi osztálya megfenyegette őket egy felhívásban, mely szerint a kép- és hangfelvételek készítése megsérti a Ptk.-ban foglalt személyiségi jogokat.

Ezt a közleményt a nagy érdeklődésre való tekintettel adták ki, talán ez mindent elmond… Mivel nem tudunk arról gondoskodni, hogy a közvetítés kizárólag egyetemi polgárokhoz jusson el, ezért az csak jogsértően valósulhatna meg. Az egyetlen szerv, amely biztosítani tudná azt, hogy kizárólag egyetemi polgárok férjenek hozzá ezekhez a közvetítésekhez (pl.: neptunos vagy coospaces azonosítással) maga az egyetem lenne. Az álláspontunk az, hogy a szenátusi ülés nyilvánosságát MINDEN egyetemi polgár számára biztosítani kéne, nem 10-nek, nem 20-nak, hanem mindenkinek. Ezzel együtt sem anyagi sem személyi felelősséget nem tudunk vállalni hallgatóként akkor, ha ellenünk fordul a hatalom. Az információink alapján a mai szenátusi ülésen még nem fognak dönteni az egyetem modellváltásáról. A VVL tagjaiként továbbra is ki fogunk állni az universitas eszménye mellett, továbbra is érvényre szeretnénk juttatni az egyetemi polgárok jogait, s továbbra is az igazság, bátorság és szabadság értékei mentén szeretnénk munkálkodni. A Facebook-oldalunkon minden információt megosztunk a továbbiakban is. Hatásosan kizárólag tömegként tudunk fellépni. Ehhez rád is szükség lesz”

– írták Facebook-oldalukon. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete persze azonnal megszólalt az ügyben, és természetesen ők sem maradhattak ki abból, hogy a vezetést üssék. Közölték, hogy garanciák nélkül “a modellváltás súlyosan veszélyezteti az egyetem autonómiáját, sérti az egyetemi polgárság érdekeit és az Universitas eszményét.”

Az átalakítások az egyetemi autonómia mellett a munkavállalói jogokat is csorbítja, hiszen a magyar egyetemek mindenféle szakmai indokot, ésszerűséget nélkülöző, modellváltásnak titulált magánosítása az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár. Az egyetemek magánosításával nemcsak közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, szűnhet meg az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, de a közalkalmazotti jogviszony elvesztésével az egyetemen foglalkoztatottak a munkavállaló-ellenes munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt többek közt elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra, a felmentési korlátozások többé nem érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb, mint a közalkalmazotti jogviszonyban, megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség nem kell pályázni, a munkáltató a csókosokat kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást, a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek”

– írta a “független” szervezet. (Kérjük, vegyen egy nagy levegőt, mielőtt kommentálná a most olvasottakat…)

Kiemelt kép: MTI

PS

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...