Home Főhírek Külföld Kanada kontra Google
Notice
This article is published more than one year ago. Information in this article might be irrelevant with current situation

Kanada kontra Google

0
Kanada kontra Google
Deltanet

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Kanadában: megkérdőjelezik a Google-cég tervét

Szenzorokkal felszerelt, környezetbarát települést akar építeni a Google a kanadai Torontóban, felvonultatva a legújabb technológiai újításokat. A terv ellenzőinek száma azonban egyre növekszik a helyiek között.

Kép a Sidewalk Labs tervezett digitális városáról (Fotó: Sidewalk Labs)

Megkérdőjelezte a kanadai Toronto egyik illetékes ellenőrző bizottsága, a Waterfront Toronto a Google egyik kapcsolt vállalata, a Sidewalk Labs tervét. A cég ugyanis  tervei szerint felépítette volna a „digitális várost”.

A Sidewalk Labs tervének ellenőrzésére felállított bizottság most felkérte a vállalatot, hogy magyarázza meg, milyen előnyt jelentene a polgárok számára, ha nagy mennyiségű adatot gyűjtenének róluk.

A társaság szenzorokkal felszerelt, környezetbarát települést akar építeni a legújabb technológiai újításokkal, a terv ellenzőinek száma azonban egyre növekszik a helyiek között. A végleges döntés a projekt jövőjéről a következő hónapban várható – írta a BBC.

Kontextust kell adniuk a digitális javaslataikhoz

A Sidewalk Labs „az internetből felépített város” tervei érzékelőket tartalmaznak a forgalom, a zaj, az időjárás, az energiafelhasználás, sőt még a hulladékgyűjtés megfigyelésére is. Most azonban a Waterfront Toronto digitális stratégiai tanácsadó testülete megkérdőjelezte néhány újításuk szükségességét, és kétségbe vonta, hogy az új megoldások elegendő előnyt biztosítanak a javasolt adatgyűjtés és -felhasználás igazolására.

A testület arra is magyarázatot kért a Sidewalk Labs-től, hogy miként szándékozik felügyelni a begyűjtött adatokat.

A Sidewalk Labs számára ez azt jelenti, hogy magyarázatot kell adnia, miért választottak egyes esetekben digitális megoldásokat a hagyományos megközelítésekkel szemben” – írta Michael Gist, az ellenőrző bizottság elnöke.

A Sidewalk Labs tagadja, hogy megfigyelőrendszer építését tervezi

A Quayside néven ismert helyszín fejlesztésének a terve a 2017-es bejelentése óta ellentmondásos fogadtatásban részesült.

A Sidewalk Labs eredetileg 190 hektáros (1,9 négyzetkilométer) területet akart beépíteni, de a Toronto Waterfront most úgy döntött, hogy egyelőre mindössze 12 hektárra (0,12 négyzetkilométer) ad engedélyt.

A legfrissebb jelentésre válaszolva a Sidewalk Labs a BBC Newsnak elmondta: a Quayside-ra vonatkozó javaslat nem tartalmaz – és soha nem is tartalmazott – semmiféle megfigyelő vagy arcfelismerő rendszert.

Toronto többi részéhez hasonlóan az utcák és parkok a köztulajdonban állnának, és a város üzemeltetné azokat” – tették hozzá.

Míg a Quayside épületeiben beágyazódnak a digitális technológiák, a fenntarthatósági céljaink elérése érdekében az összegyűjtött személyes adatok energia- és hulladékgazdálkodási, valamint számlázási célokra szolgálnak” – fejtette ki a cég.

hirado, Hirmagazin.eu