27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Kamu „kütyü” vagy valódi segítség? – segélyhívó órát kínálnak időseknek

Dátum:

Megosztás:

forrás: M1/Kosár

Egy átverés gyanús üzleteiről már ismert cég új szolgáltatással rukkolt elő: idős, beteg embereknek kínálnak egyfajta segélyhívó órát. Az M1 Kosár című műsorában arra keresték a választ, hogy egy valóban hatásos eszközt kínálnak-e, vagy egy újabb csalás látott napvilágot.

Segítség gombnyomásra. Ha rosszul van, beteg vagy azonnali segítségre van szüksége, állítólag ez az óra azonnali megoldást ígér. A műsor egyik nézője viszont állítja, az egész semmit nem ér. Az óra ára 125.000 forint, illetve az éves díja, amiért segítséget nyújtanak 120.000 forint, tehát összesen 250.000 forintot kérnek a komplett szolgáltatásért.

Kamu "kütyü" vagy valódi segítség? - segélyhívó órát kínálnak időseknek
Varga Kálmánnét, tavaly ősszel hívták ingyenes csontsűrűség vizsgálatra Kapuváron. Az asszony el is ment. Az invitálás ismerős: ingyenes egészségfelmérés, végig kell ülni egy előadást, amely végén vásárlásra van lehetőség.

A vizsgálat két percet vett igénybe, vizsgálati űrlapot töltöttek ki, majd ezt elküldték Budapestre egy orvosnak, aki kiemelezte, és e-mailen keresztül visszaküldte az eredményt, kinek mi a problémája. A várakozási idő alatt kellett a meghívottaknak végighallgatni egy előadást.

Az asszony szerint az előadás arra igyekezett rávilágítani, hogy mennyire egyedül vagyunk, ha baj van. – Magyarországon elmegyünk egymás mellett, ha valaki rosszul van – elemezték hosszasan az előadók a prezentáció során.

Az asszony megvette az S.O.S 911 nevű segítségnyújtó szolgáltatást, amit ezzel az órával tud igénybe venni, csak hogy otthon már nem működött a szerkezet. – Kipróbáltam az órát, ami állandóan azt írta ki, hogy error – mesélte.

Többször kereste a cég embereit, hogy orvosolják a problémát – mindig ugyan az a személy vette föl a telefont. Az asszony megkérdezte mit tennének, ha rosszullét miatt keresné őket, mire a cég embere elmondta: kapcsolná a diszpécser központot, ahol rákérdeznének mi a pontos probléma, amennyiben pedig annyira súlyos lenne a gond, hogy nem tud beszélni, értesítenék  a legközelebb álló egyént, akinek megadta a telefonszámát. Az asszony aggodalmát fejezte ki, miután lánya, akit kontaktszemélynek adott meg, Sopronban él.

Sokan panaszkodtak már a cégre

Az órát az az érdekeltségi kör árusítja, akit sok-sok nyugdíjas, beteg ember vádolt azzal korábban, hogy drága, betegséget nem gyógyító szerkentyűket sózott rájuk, egészségjavító termék címszóval. Több név alatt futnak: Vero-Centrum, Quendra Trend. Most úgy tűnik profilt váltottak. Segélyhívó órákban, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatásban utaznak.

A róluk készült reklámfilm azt állítja, hogy egészségügyi gárdával,esetkocsival dolgozó profi csapat áll a háttérben. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy egyik segélyhívó számukat a műsor stábja is többször tárcsázta, de az elvileg 24 órás diszpécser szolgálat nem volt kapcsolható. Szintén nem a cég mellett szól, hogy a megkeresésre egyáltalán nem reagáltak.

Az Országos Mentőszolgálat is óvatosságra int

Az otthoni távfelügyeleti rendszernek számos előnye lehet, olyan esetekben, ha hirtelen nem tudja valaki, hogy milyen szakemberhez forduljon, ha otthon valami elromlik, csőtörés van, vagy egészségügyi szempontból, ha nehezen mozog, vagy véletlenül a szék mellé ült,nem sérült meg ugyan, de segítség nélkül nem tud felülni.

Az is aggályos a cég videójában, hogy állításuk szerint szorosan együttműködnek a mentőkkel és a rendőrséggel is.

Az OMSZ szóvivője, azt mondja, ez nem igaz. A mentőket bárki hívhatja, a 104, vagy a 112-es telefonszámokon, más együttműködést nem kötnek senkivel. Indokolt mentőhívás esetén, amikor minden perc számít, fölösleges időveszteség a közvetítő. A cég szolgáltatása és videója tehát több sebből is vérzik.

Így működik  korrektül egy igazi segélyhívó szolgáltatás

A máltai szeretetszolgálat segélyhívó rendszere idős emberek ellátásában vesz részt. Ha nem túl komoly a baj, elég a nyakba akasztható készüléken megnyomni a gombot. -Ha  jelzést küld be, akkor a diszpécser veszi a jelzést, a kapcsolattartó gondozó pedig azonnal elindul a segítségkérőhöz. Kell egy bizalmi kapcsolat, hogy az idős ember a lakáskulcsot leadja a szolgálatnak, amit persze nagyon biztonságosan kezelnek.

Hasonló eszközök leginkább akkor nyújtanak segítséget, ha valaki egyedül él, és egy baleset vagy betegség miatt segítségre szorul. Mielőtt azonban igénybe vennének ilyen szolgáltatást, feltétlenül tájékozódjanak, mert az életük múlhat rajta.

Ha úgy érzi becsapták, átverték, megkárosították, írja meg történetét a kosar@mtva.hu-ra

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...