9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Júniusban is folytatódott a reálbérek csökkenése

Dátum:

Megosztás:

Az idei első nyári hónapban 3,5 százalékkal csökkentek a reálbérek Magyarországon, annak ellenére, hogy a bruttó és a nettó keresetek is nőttek ebben a hónapban.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy szeptembertől a bérnövekedés éves alapon már meg fogja meghaladni az árak növekedési ütemét.

Az adózás előtti bruttó átlagkereset 567 ezer forint, míg az adózás utáni nettó átlagkereset 391 ezer forint volt a nyár első hónapjában idehaza, ami 16 százalékos növekedést jelent éves alapon. Ez azt jelenti, hogy ennyivel nőtt az átlagkereset a nemzetgazdaságban tavaly júniushoz képest – mondta az InfoRádióban Madár István.

Az infláció ugyanakkor még magas volt júniusban is, 20 százalék felett alakult, ami a 16 százalékos bérnövekedés mellett

nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy az árak emelkedését kompenzálni lehessen.

Az inflációval igazított kereset, a reálkereset így továbbra is csökken éves összevetésben. Az elemző hozzátette: mintegy 3 és fél százalékkal volt kisebb az átlagkereset vásárlóereje idén júniusban, mint egy évvel korábban. A reálkeresetek zsugorodását illetően megállapítható, hogy csökkenő tendencia érvényesül, hiszen az év elejéhez képest folyamatosan lassul az infláció, a bérkiáramlás pedig minimálisan gyorsult, ez pedig összességében azt jelenti, hogy az év eleji 6-8 százalékos reálbércsökkenéshez képest most valamivel kedvezőbb a helyzet a júniusra vonatkozóan ismertetett 3 és fél százalékos adattal.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a csökkenő tendencia megmarad a következő hónapokban is, így

hamarosan már reálbérnövekedés várható majd éves alapon.

„Tavaly az infláció nagyon látványos emelkedése rendkívül gyorsan elkezdte megenni a béreket, így a reálkeresetek tavaly ősztől elkezdtek csökkenni” – mondta Madár István.

Az elemző emlékeztetett, hogy a 2022-es évben volt egy jelentős fegyverpénzkifizetés is, ami miatt 2023 elején technikailag egy csaknem 20 százalékos reálbércsökkenés jelentkezett. „Ezt azonban ki szoktuk igazítani, mert ez egy egyedi tétel és csak a gazdaság szűk szeletére vonatkozik. Igazából tavaly szeptembertől kezdődött el az éves alapú reálbércsökkenés.”

Az igazi mélypont az év elején volt látható, az említett kiigazításokat elvégezve körülbelül 7-8 százalékos csökkennéssel. A fordulat ezután következett be, onnantól kedvezőbb számokról lehetett hallani. Madár István szerint

a következő egy-három hónapban már eljuthatnak oda, hogy a reálkeresetek éves összevetésben nem a negatív tartományban lesznek.

Az infláció ugyanis csak az elmúlt időszakban kezdett el látványosan csökkeni, júliusra vonatkozóan már van adat: akkor 17 és fél százalékos volt az infláció. „Láttunk már az elmúlt hónapokban olyat, amikor ennél gyorsabb ütemű volt a reálkereset növekedése éves alapon. Amennyiben ez most is bekövetkezne, akkor már júliusban lehetne 0-t elérő vagy a pozitív tartományba visszakúszó éves reálkeresetváltozásról beszélni.”

Ugyanakkor valószínűbb, hogy leghamarabb augusztusban következhet be mindez. „Szeptemberben pedig egészen biztosan számolhatunk ezzel, addigra ugyanis az infláció jóval 15 százalék alatt lesz, a bérnövekedés pedig valószínűleg meg fogja haladni az árak növekedési ütemét” – mondta az InfoRádióban Madár István.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: október-novemberre már egy számjegyű lehet az infláció, a magyar kormány tartani szeretné ezt a célt. Hozzátette: az infláció csökkenésével párhuzamosan a kamatokat is csökkenteni tudják, így az idei évben is jó esély van arra, hogy az inflációt meghaladó béremelkedés lesz.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...