-6.7 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Jubileumi bélyeg Romániában a hírszerző szolgálat tiszteletére

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 20 134212

MTI 2015. március 20., péntek 13:18

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megalapításának 25. évfordulója alkalmából jubileumi bélyeget hoz forgalomba “Hírszerzés a demokrácia szolgálatában” felirattal a Romfilatelia, a Román Posta filatéliai vállalata – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

“A Romfilatelia a nemzeti jelentőségű intézmények partnereként kíván hozzájárulni a Románia országimázsát népszerűsítő kampányokhoz. A SRI a nemzeti igazságért és biztonságért küzd és a jogállamiság, a román értékek védelmezője” – olvasható a Romfilatelia közleményében.
A bélyegből és kisívből álló 14,50 lej (csaknem ezer forint) névértékű emlékkiadványon a SRI címerén a román nemzeti színeken kívül a jubileumra utaló 25-ös szám bináris számrendszerben (11001-ként) jelenik meg, a bélyegre pedig egy kizárólag ultraibolya fényben látható nyolcszögű csillagot is nyomtattak, amely a SRI jelvényére utal.
A kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es román forradalom után Nicolae Ceausescu gyűlölt politikai rendőrsége, a Securitate nem folytathatta nyíltan tevékenységét: a hatalmat magához ragadó, Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front 1989 december 30-án kiadott határozatával a Securitatét feloszlatta és így Románia törvényesen működő titkosszolgálat nélkül maradt.
Egy új titkosszolgálat létrehozására három hónappal később, a Marosvásárhelyen kiprovokált magyar-román etnikai konfliktus teremtett alkalmas közhangulatot az országban. A SRI-t 1990. március 26-án a 181-es számú rendelettel hozták létre a nemzetbiztonságot érintő hírszerzésre szakosodott állami szervként.
1990. március 19-én az anyanyelvű oktatást követelő magyarság ellen uszított Görgény-völgyi román parasztok megostromolták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi székházát, ahol több magyart – köztük Sütő András írót – súlyosan megsebesítettek. Másnap a város főterén tiltakozó magyar tömeg ellen intéztek támadást, ezt azonban a tüntetők visszaverték.
Az 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapásoknak öt halálos és csaknem háromszáz sebesült áldozata volt.
A SRI-t a 90-es években gyakran vádolták azzal, hogy az egykori Securitate embereit és tevékenységét vette át, ám az ország 2004-es NATO-csatlakozása óta Románia külföldi partnerei is egyre gyakrabban beszélnek elismeréssel tevékenységéről, az országban pedig nagyon megnőtt a népszerűsége, amióta – az általa végzett lehallgatások révén – a SRI jelentősen hozzájárul a korrupt politikusok lebuktatásához.

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...