10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

Józsefváros idén sem nyaraltathatott gyerekeket a balatoni táborában

Dátum:

Megosztás:

Eltelt az egész nyár és a józsefvárosi gyermekek nem tudták használni az önkormányzat balatoni táborát, mert Pikó András polgármester nem írta alá a kormányzati támogatáshoz szükséges szerződést

– állítja Sára Botond.

Mindenki ezt olvassa most!

A józsefvárosi önkormányzatnak van Káptalanfüreden egy strandja és ugyanott, ugyan­azon a településen egy sporttábora. A tábort és a strandot 2010 előtt a balliberális városvezetés nem újította fel, évtizedekig csak használták.

A már felújított épületek két éve hiába várják a kis lakóikat (Fotó: Baranyai Attila)

„A fideszes városvezetés a tábor felújítása mellett döntött”

– mondta el a ripost7-nek Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja, a kerület korábbi polgármestere. „Az egyik fő szempont az volt, hogy ez a józsefvárosiaknak minél kevesebb pénzébe kerüljön. A veszprémi kézilabdacsapat vállalta, hogy beszáll a felújításba, edzőtáborozási lehetőségért cserében. Ez elfogadható kompromisszumnak tűnt, hiszen ők inkább a téli időszakban használták volna a tábort.”

2017-ben, amikor a kormányzattól kétmilliárd forintot nyertek a tábor felújítására, már túl voltak az újjáépítés első fázisán, és elkészültek az új épületek is. Így elszámoltak a kézilabdásokkal, és már nélkülük tervezték meg a 2. ütemet.

 

Sára Botond (Fotó: Ripost)

„Ezt kellett volna a jelenlegi önkormányzatnak befejeznie” – ismerteti Sára Botond. „Már megvoltak az építési engedélyek. 2019 őszén úgy adtam át a baloldalnak a városvezetést, hogy csak a közbeszerzési eljárást és a kivitelezést kellett volna lebonyolítani.”

Mindenki ezt olvassa most!

Pikó András, az új polgármester azonban durván megcsonkította az eredeti felújítási tervet, amit az állami pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma ­(Emmi) nem fogadott el. A második ütemben éttermet, étkezőt, orvosi szobát kellett volna kialakítani, de azóta sem történt semmi. Az állami támogatás arra szólt, hogy téliesítik és egész évben működtetik a sporttábort.

 

Fotó: Baranyai Attila

„Ezzel szemben a terveket úgy alakították át, hogy továbbra is csak nyáron lenne használható a tábor” – mondja Sára Botond. „A menza méretét is csökkentették, pedig a terv az volt, hogy a tábor konyhájáról a környékbeliek is étkezhetnek, ami bevételt jelentett volna. A baloldali városvezetés ezt a bevételi forrást is elvágta.”

A kerület vezetése így elveszítette a tábor felújítására szánt állami pénzt, de Kocsis Máté fideszes ország­gyűlési képviselő közbenjárására visszakapták a józsefvárosiak a támogatást – hiába.

„Az új támogatói okiratot alá kellene írni ahhoz, hogy befejezhessék a tábor felújítását. A dokumentum hetek óta ott van a polgármester asztalán és nem történik előrelépés” – tette hozzá Sára.

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Hírnyolc City Magazin)

Mindenki ezt olvassa most!

A ripost7 kérdésére a józsefvárosi sajtós azt írta: idén 200 józsef­városi gyerek Balatonszemesen üdülhetett, miután a káptalanfüredi tábor 2015 óta felújítás alatt van.

Mint írták, a korábbi terveket az állami Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) nem fogadta el, ráadásul 2020-ra megváltoztak a műszaki előírások, emiatt kell új terveket készíteni, ezért húzódik a felújítás. Biztosította lapunkat: a támogatói szerződést – annak alapos átvizsgálását követően – hamarosan aláírja a polgármester.

Nincs pénz?

A józsefvárosi önkormányzat idén 28 milliárd forintból gazdálkodik. Sára Botond szerint a fideszes városvezetés alatt soha nem rendelkeztek ekkora összeggel, tehát nem felel meg a valóságnak, amikor azt hangoztatják, hogy nincs pénze a kerületnek.

Alapítvány kárpótolta a gyerekeket

A tábor felújításának idejére korábban a kerület a kispesti önkormányzattal egyezett meg, az ő táborukba vitték a józsefvárosi gyerekeket is, cserébe használhatták a józsefvárosiak strandját.

Mindenki ezt olvassa most!

„Meg tudtuk oldani, hogy több mint 400 gyerek eljusson egy hétre a Balatonra, a jelenlegi önkormányzatnak ez nem sikerült” – mondta Sára Botond. „Mivel nyár elején látszott, hogy idén sem lesz táborozási lehetőségük a gyerekeknek, alapítványi segítséggel meghirdettük a Grund Balatont, és július közepétől augusztus közepéig nyaraltattuk a kerület gyerekeit, akik nagyon jól érezték magukat.”

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év...

Mesterséges intelligencia: Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és amit az elterjedéséről tudni érdemes..

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat. Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t...