2.3 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Jövőre teljesen átalakulhat a munkaerőpiac! Ezek a szakmák vannak veszélyben..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Robotok vehetik el az emberek munkáját

Magyarország — Irodában dolgozik adminisztrátorként, könyvelőként? Pénztáros vagy árufeltöltő valamelyik boltban? Autóbuszt vezet? Ne tervezzen azzal, hogy biztosan innen megy nyugdíjba, jó eséllyel pályát kell módosítani a jövőben, a pozícióját ugyanis elfoglalják a robotok. Legalábbis erre figyelmeztetnek a Magyar Gazdasági és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének szakértői.

Kutatásukban többek között összegyűjtötték azokat a szakmákat, amelyeket leginkább érinti a robotizáció. „Automatizálható feladatnak tekintettük a rutinszerű, egyszerűen leírható, és ebből adódóan leprogramozható feladatokat, illetve azokat, amelyek a technikai fejlődésnek köszönhetően mai tudásunk szerint kiválthatóak robotokkal, számítógépekkel. Egyes összetett feladatok, a kézügyesség, a kreatív intelligencia vagy a szociális készségek továbbra sem válthatók ki, ezek esetében a számítógépek legfeljebb kiegészítő szerepet tölthetnek be az emberi munka mellett” – magyarázták a listát a szakértők.

Bécsben tavasszal helyezték üzembe az első sofőr nélküli buszjáratot, idehaza csak a 4-es metró jár vezető nélkül. /Fotó: Profimedia-RedDot

Mindössze 122 olyan szakmát találtak, ahol semmilyen formában nem lesz jelen az automatizálás. 93 foglalkozás részben, 90 szakma esetében a részfeladatok többsége, csaknem két tucatnál pedig minden automatizálható.

– Megnézném én azokat a robotokat! Az ügyfelek a pénzügyeikben igénylik a személyes tanácsadást és a szemtől szembeni kommunikációt. Nem tudom elképzelni, hogy egy robot üljön a helyemre – vélekedett Csupor Mária (71) könyvelő. Szerinte a könyvelés olyan bizalmi dolog, amit az emberek többsége nem szívesen bízna rá gépekre.

– Olyan bankba nem szívesen mennék, ahol csak gombokat lehet nyomkodni, a nagyon fontos intéznivalóknál szeretem látni az ügyintéző arcát, és rögtön kérdezhetek is – osztotta meg fenntartásait Mária.

Metál Zoltán (52), az Országos Taxisszövetség elnöke sem hiszi, hogy a robotok átveszik a járművezetők helyét.

A grafikon azt mutatja, hogy egyes munkaterületeken, milyen szintű automatizálást jósolnak a szakemberek.

– Kockázatosnak érzem ennyire rábízni az életünket a technikára, amíg csak lesznek emberek által vezetett autók az utakon. Vészhelyzet esetén hogyan fog dönteni a gép, ha lelép egy gyerek az úttestre? Fának hajtson, vagy szemközti sávba, esetleg próbáljon fékezni? Mit és hogyan mérlegel majd a szoftver? – vetette fel az elnök.

Pedig Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa és a Reacty Digital ügyvezetője szerint mindez nem a jövő, hanem jó ideje zajló folyamat.

– Nincsenek már mosónők, liftkezelők, gépíró is egyre kevesebb. Húsz éve másképp bankoltunk. A könyvelők tíz éve többször találkoztak az ügyfeleikkel, mint ma. Sok más szakmából is kiveszett a személyes kapcsolat – sorolta a szakértő.

Grafikánkon a várhatóan eltűnő szakmák és a foglalkoztatottak száma.

Amerikai kutatók 700 szakmát vizsgáltak meg, hogy 2024-ig milyen eséllyel lehet automatizálni, és a könyvelés 90 százalékot kapott. Régen elképzelhetetlen volt, de ma már a tőzsdén is valójában gépek kereskednek. Vagy maradjunk csak a mi hétköznapjainknál: nem kell könyvekben kutatnunk, mindent megtalálunk a Google-val, ami valójában egy robot. Még szöveget is fordítunk vele nap mint nap – fűzte hozzá Pintér.

A szélsebes vonatok mellé előbb-utóbb szélsebesen intézkedő kalauz és információs robot jár majd. (képünk illusztráció) /Fotó: Getty Images

– Sokan homokba dugják a fejüket, de ahogy fejlődik a mesterséges intelligencia, egyre inkább alkalmas lesz az összetettebb emberi feladatok elvégzésére is. Már van olyan telefonközpont, ahol gép dönti el, melyik melléket kapcsolja – figyelmeztet Hollósy-Vadász Gábor munkapszichológus. A szakember szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy évtizedről évtizedre más-más világban élünk.

Bűnöző robotok

Már a bűnözők is felfedezték a robotokat, néhány hónapja mesterséges intelligencia segítségével kreált hangon csaltak ki egy német tulajdonú angol energetikai cég vezérigazgatójától 72 millió forintot A cégvezető azt hitte, az anyavállalat vezetőjével beszél, így elutalta a telefonban kért összeget, mert még az ál-kolléga akcentusa is stimmelt. Csak akkor fogott gyanút, amikor a telefonáló harmadszor is kérte az utalást, mondván, az még nem érkezett meg.

Már eltűnt szakmák

Mosónő – A mosógépek elterjedése óta nincs rájuk szükség.

Gépíró – Mindenkinek van számítógépe, gyorsabban és pontosabban írunk géppel, mint kézzel.

Liftkezelő – Sokkal bonyolultabb gépeket használunk a hétköznapokban, nincs szükség ilyen munkára.

Telefonközpontos – 1996-ban zárták be az utolsó budapesti kézi telefonközpontot.

Kommentár:

Okosleves

Napjainkban reneszánszát éli a kézművesség. Szívet melengető feliratok: a nagymama lekvárja, házi tészta, termelői méz, kézműves sör, egyedi ékszerek, kézzel szőtt szőnyeg, de a Rolls-Royce luxus-autómárka máig tartó sikerét és exkluzivitását az emberi munka hozzáadott értéke adja.

Az automatizáció hajnalán egekig magasztaltuk a modernséget jelképező gépi technológia térnyerését. A masinák pedig észrevétlenül lopóztak be hétköznapjainkba. Okosporszívó, okoshűtő, hovatovább okoslakás. Eközben ontják a plázák a zacskózott gyorskajákat, a mindentől mentes okosmenüket. Nem csoda, hogy némi borzongással fogadja az ember a robottársadalom életre hívásának híreit.

A mi korosztályunk még nagymamánk lebbencslevesén nőtt fel, s egy-egy étel esetleg ma is kicsit elsózva vagy éppen odapörkölve kerül az asztalra. Persze eljátszik az ember a gondolattal, hogy egy robotszakács, biztosan helyesen porcióz ki minden hozzávalót, a viták pedig a múltba vesznek. Mint ahogy az a csoda is, amikor kisétáltunk a konyhakertbe, leszedtünk a friss zöldborsót, zöldséget és a kezünk által született meg a nem is túl okos, de a világ legfinomabb gyöngyöző levese.

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Kamerun legyőzte Brazíliát, de így is búcsúzott

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így...

Orbán Viktor: .. “most ugrik a majom a vízbe”

A miniszterelnök terjedelmes interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte a december 5-én "élesedő" szankciók lesznek a legkomolyabbak. Orbán Viktor...

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...