9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Jövőre beültethetik az első Elon Musk -féle chipeket az emberekbe

Dátum:

Megosztás:

Elon Musk bejelentette, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor a részben általa alapított Neuralink technológiai vállalat 2022-ben elkezdi a számítógépes chipjeinek beépítését az első emberekbe.

A jövőben élünk

Első hallásra meglehetősen közelinek tűnik a kitűzött dátum, az igazság azonban az, hogy Musk eredetileg 2020-ban akarta elindítani az első embereken végzett teszteket. A vállalat eleinte olyan páciensekbe akarja beültetni a chipeket, akik súlyos gerincvelő-sérüléssel élnek, és nem tudják mozgatni a végtagjaikat.

A Neuralink állítása szerint a futurisztikus eszköz lehetővé teszi a mozgásképtelen emberek számára, hogy hasonló technológiával felszerelt eszközökhöz csatlakozzanak, és agyhullámaik segítségével böngészhessenek az interneten, csetelhessenek az ismerőseikkel, vagy éppen rendeléseket adjanak le webshopokban.

A Neuralink a közelmúltban közzétett egy videót, amelyen egy majom a cég eszközét használva az agyhullámaival irányított egy videójátékot. Musk elmondta, hogy a technológia tökéletesen és biztonságosan működik majmoknál. Az emberi alkalmazás előtt természetesen temérdek tesztet és finomhangolást végeznek el a chipeken.

Hogyan működik?

A chip úgy működik, hogy elektródákat ültetnek az agy akaratlagos mozgást szabályozó régiójába. Az elektródák ezután képesek csatlakozni egy nagyobb eszközhöz, az úgynevezett Link-hez, amely képes feldolgozni, stimulálni és továbbítani az idegi jeleket. Az emberi agy, a Link és a speciális, fogadó számítógép közötti adatáramlás semmilyen fizikai kapcsolatot nem igényel. Minden információt vezeték nélkül továbbítanak az eszközök.

A Neuralink azt állítja, hogy az elektródarendszer olyan kifinomult, hogy emberi kéz nem tudja beültetni az eszközöket, ezért olyan robotrendszert fejlesztettek, amely pontosan oda illeszti be az elektródákat, ahol azoknak lenniük kell.

Úgy gondolom, hogy a Neuralink segítségével megvan az esélyünk arra, hogy visszaállítsuk a test teljes funkcionalitását azok számára, akik gerincvelősérülést szenvedtek. Ez azt jelenti, hogy szerintem megvan az esélyünk – és hangsúlyozom az esélyünk – arra, hogy lehetővé tegyük azoknak az embereknek, akik nem tudnak járni vagy nem tudják mozgatni a karjukat, hogy újra, saját akaratukból lábra álljanak

-mondta Musk.

Balról előznek a kiborgok

Míg Elon Musk a mozgássérült emberek életét szeretné jobbá tenni, olyanok is akadnak, akik nemes egyszerűséggel kiborggá szeretnének válni. A kibernetikai eszközök emberi testbe való beültetése sokáig tudományos fantasztikumnak számított, ám az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével a sci-fi-be illő testmódosítások valósággá váltak.

A transzhumanisták a tudomány és a technológia segítségével az intelligens élet evolúciójának folytatására és felgyorsítására törekszenek az emberek jelenlegi mivoltán és korlátain túl, az élet népszerűsítésének elvei és értékei által vezérelve

-1990-ben nagyjából így definiálta a fogalmat Maz Moore filozófus.

A transzhumanisták közül sokan úgy gondolkodnak, hogy az emberi test is egy hardverből és egy szoftverből áll. Jelen esetben a hardver az emberi test, a szoftver pedig az agy. Na most, ha egy embert, aki behatol a számítógépek szoftvereibe, hogy módosítsa azokat, hackernek nevezzük, akkor logikusan következik a biohacker megnevezés azok esetében, akik a testük funkcióit módosítják kibernetikai eszközökkel.

Azokat, akik a gyakorlatba is átviszik az említett elméleteket aktív transzhumanistának nevezzük. Azáltal, hogy chipeket, antennákat és robotikai eszközöket ültetnek a testükbe, lényegében behackelik magukat a saját biológiai rendszerükbe, és szépen, fokozatosan kiborggá válnak. Vannak olyanok, akik ennél is tovább mennek. Ilyen például Lepht Anonym, aki 2007 óta már több mint 50 chipet ültetett a testébe.

haszon

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...

Abonettet hív vissza a Nébih

Határérték feletti aflatoxintartalom miatt az Abonett márkájú gluténmentes extrudált kenyér 24.10.2023 minőségmegőrzési idejű és 5997148703625 EAN kódú tételét...