2 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Jövőre 650 hektárral több lesz a zöldterület a tervek szerint

Dátum:

Megosztás:

Sikeres a Településfásítási program. Eddig 140 településen négyezer fát ültettek el. A tavasszal indult program ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít 12 ezer sorfát és az elültetéséhez szükséges eszközöket.

Javában zajlik a településfásítási program őszi szakasza: már 140 településen csaknem négyezer fát ültettek el. A kezdeményezés célja, hogy a fás területek növelésével élhetőbb környezetet teremtsen a helyiek számára.

Nyár elején hirdettük meg a programot. Két időszakot ölelt fel, egy őszi ültetési időszakot és egy tavaszit, amit majd, ahogy a fagy engedni, el fogjuk kezdeni. Ebben a két időszakban csaknem ötszáz településen 12 ezer nagy méretű sorfát, parkfát fogunk elültetni, közösen a település lakóival” – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára az M1 Magyar gazda című műsorában.

A tízezer lakosnál kisebb települések igényelhettek facsemetéket

és az elültetésükhöz szükséges eszközöket az Agrárminisztériumtól. A kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy a fák a támogatás meghirdetése után szinte azonnal elkeltek.

Az első időszak másfél óra alatt fogyott el, a tavaszi félóra alatt. Ez azt mutatja, hogy nagyon sikeres a program. Sőt, a közösségi hálón azt lehet látni, hogy más mozgalmak is csatlakoznak ehhez a településfásítási programhoz” – tette hozzá.

A programban részt vesz a Komárom-Esztergom megyei Dömös is. A Rám-szakadék bejáratánál található település kedvelt turistacélpont, így a most elültetett fákat az ide látogatók is megcsodálhatják majd.

A helyiek számára fontos, hogy megőrizzék a település képét. A fásítási programban kapott csemetéket azért ültetik, hogy Dömösön 20-30 év múlva is legalább annyi fa legyen, mint most.

Az önkormányzat kezdeményezésére a csemetéket a község lakói örökbe fogadhatták. A fák gondozásában így 18 dömösi család és sok gyermek is részt vesz majd.

A csemeték elültetése, gondozása erősíti a helyi közösségeket, a fával borított területek növelése pedig enyhíti a klímaváltozás hatásait, csökkenti a környezeti ártalmakat, és élhetőbbé teszi a településeket.

A nyaraink egyre szélsőségesebbek, melegebbek. Egy fával borított, árnyas erdőben akár 5–6 fokkal is hűvösebb lehet, mint a nyílt területen. Minél kevesebb az aszfalttal, a burkolattal ellátott terület, minél több a zöld terület, annál kellemesebb lesz a hőmérséklet. Emellett fontos szerepük van a szél- és a zajvédelemben, port kötnek meg. Nem utolsósorban pedig oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg” – fogalmazott.

A településfásítás, az Országfásítási program részeként, kapcsolódik a klíma- és természetvédelmi akciótervhez,

valamint az éghajlatváltozási cselekvési tervhez. A kormány célja, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növelje. A tervek szerint 2021-re 650 hektárral nő a zöld területek nagysága.

M1

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...