17.1 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Jövőre 650 hektárral több lesz a zöldterület a tervek szerint

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Sikeres a Településfásítási program. Eddig 140 településen négyezer fát ültettek el. A tavasszal indult program ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít 12 ezer sorfát és az elültetéséhez szükséges eszközöket.

Javában zajlik a településfásítási program őszi szakasza: már 140 településen csaknem négyezer fát ültettek el. A kezdeményezés célja, hogy a fás területek növelésével élhetőbb környezetet teremtsen a helyiek számára.

Nyár elején hirdettük meg a programot. Két időszakot ölelt fel, egy őszi ültetési időszakot és egy tavaszit, amit majd, ahogy a fagy engedni, el fogjuk kezdeni. Ebben a két időszakban csaknem ötszáz településen 12 ezer nagy méretű sorfát, parkfát fogunk elültetni, közösen a település lakóival” – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára az M1 Magyar gazda című műsorában.

A tízezer lakosnál kisebb települések igényelhettek facsemetéket

és az elültetésükhöz szükséges eszközöket az Agrárminisztériumtól. A kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy a fák a támogatás meghirdetése után szinte azonnal elkeltek.

Az első időszak másfél óra alatt fogyott el, a tavaszi félóra alatt. Ez azt mutatja, hogy nagyon sikeres a program. Sőt, a közösségi hálón azt lehet látni, hogy más mozgalmak is csatlakoznak ehhez a településfásítási programhoz” – tette hozzá.

A programban részt vesz a Komárom-Esztergom megyei Dömös is. A Rám-szakadék bejáratánál található település kedvelt turistacélpont, így a most elültetett fákat az ide látogatók is megcsodálhatják majd.

A helyiek számára fontos, hogy megőrizzék a település képét. A fásítási programban kapott csemetéket azért ültetik, hogy Dömösön 20-30 év múlva is legalább annyi fa legyen, mint most.

Az önkormányzat kezdeményezésére a csemetéket a község lakói örökbe fogadhatták. A fák gondozásában így 18 dömösi család és sok gyermek is részt vesz majd.

A csemeték elültetése, gondozása erősíti a helyi közösségeket, a fával borított területek növelése pedig enyhíti a klímaváltozás hatásait, csökkenti a környezeti ártalmakat, és élhetőbbé teszi a településeket.

A nyaraink egyre szélsőségesebbek, melegebbek. Egy fával borított, árnyas erdőben akár 5–6 fokkal is hűvösebb lehet, mint a nyílt területen. Minél kevesebb az aszfalttal, a burkolattal ellátott terület, minél több a zöld terület, annál kellemesebb lesz a hőmérséklet. Emellett fontos szerepük van a szél- és a zajvédelemben, port kötnek meg. Nem utolsósorban pedig oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg” – fogalmazott.

A településfásítás, az Országfásítási program részeként, kapcsolódik a klíma- és természetvédelmi akciótervhez,

valamint az éghajlatváltozási cselekvési tervhez. A kormány célja, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növelje. A tervek szerint 2021-re 650 hektárral nő a zöld területek nagysága.

M1

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Heves jégcsapás érte az Alföldet – videókon a vihar – videók

Amíg az ország nagy részében izzasztó napsütés van az Alföldön most szó szerint "az ég a földet éri". Jégesőt...

Boris Johnson lemondana, ha magára kellene hagynia Ukrajnát

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondana, ha a gazdasági nehézségek mellett túl költséges lenne az ukrán emberek támogatása, írja...

Fullasztó meleg, zivatarok, országos riasztás: kemény hétvégének nézünk elébe

Embert próbáló hétvégénk lesz.. Folytatódik a nyári időjárás, nem várható enyhülés a forróságban - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat....

Húha! Mindenkinek leesett az álla attól, amiben Tóth Gabi most színpadra lépett

Nem semmi, amit bevállalt megint. Elképesztő szerelésben lépett színpadra Erdélyben Tóth Gabi. Az énekesnő ezúttal is megőrizte a zenéjében...