8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Jön az újabb orosz holdra szállás

Dátum:

Megosztás:

Jön az újabb orosz holdra szállás

Pénteken indul az oroszok holdi leszálló űrhajója / Fotó: Northfoto

Pénteken indul az oroszok holdi leszálló űrhajója / Fotó: Northfoto

Oroszország 47 év után pénteken indítja el első holdi leszálló űrhajóját, hogy – Indiával versenyezve – elérje a Hold déli pólusát, amely potenciális vízforrás lehet a jövőben az emberi jelenlét fenntartásához.

A Moszkvától 5 550 km-re keletre fekvő Vosztocsnij űrrepülőtérről való kilövésre négy héttel azután kerül sor, hogy India felküldte a Chandrayaan-3 holdi leszállóegységét, amelynek augusztus 23-án kell földet érnie a póluson.

A durva terep megnehezíti a leszállást, de a déli pólus kiemelt célpont, mert a tudósok szerint jelentős mennyiségű jég található ott, amelyből üzemanyagot és oxigént, valamint ivóvizet lehetne kinyerni.

Az orosz Roszkozmosz űrügynökség a Reuters kérdéseire válaszolva közölte, hogy a Luna-25 űrszonda öt nap alatt repülne a Holdra, majd öt-hét napot töltene hold körüli pályán, mielőtt leereszkedne a pólus közelében lévő három lehetséges leszállóhely egyikére; ez a menetrend azt jelenti, hogy a Hold felszínére érve akár meg is előzheti indiai riválisát.

A Roszkozmosz szerint a két küldetés nem lesz egymás útjában, mivel különböző leszállóhelyeket terveznek.

A Chandrayaan-3 a tervek szerint két hétig végez kísérleteket, míg a Luna-25 egy évig dolgozik majd a Holdon.

Az 1,8 tonna tömegű és 31 kg tudományos felszerelést cipelő Luna-25 egy lapát segítségével akár 15 cm mélységből is képes sziklamintákat venni, hogy megvizsgálja, van-e benne olyan fagyott víz, amely az emberi élet fenntartására alkalmas.

Az Oroszország távol-keleti részén fekvő egyik falu lakóit pénteken reggel fél nyolckor evakuálják az otthonukból, mert „egy a millióhoz az esélye”, hogy a Luna-25 rakéta egyik rakétafokozata a földre zuhan – közölte egy helyi tisztviselő.

Alekszej Maszlov a Business FM orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a 26 lakost egy olyan helyre viszik, ahol megnézhetik a kilövést, illetve ingyen reggelit kapnak, majd 3 és fél órán belül visszatérhetnek. Elmondta, hogy a térségben élő halászokat és vadászokat is figyelmeztették.

Forrás

Hirmagazin.eu

Nyitókép illusztráció

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...