27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Jön az új agráradózási reformcsomag: ezek lehetnek a legfontosabb változások 2021-től

Dátum:

Megosztás:

Várhatóan 2021-től hatályba léphetnek azok a jogszabály-változások, amelyek gyökeresen átalakítják a hazai agráradózás rendszerét.

Az új előírások az őstermelőkre és a családi gazdaságokra egyaránt kiterjednek, így több százezer mezőgazdasági szereplőt érintenek.

Fő cél az agráradózási rendszer egyszerűsítése, de olyan új kategóriák is létrejönnek, mint az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság.

A 2021-től várható legfontosabb változásokról, illetve az új agráradózási szabályokról Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt.

Hosszas előkészületek után dolgozta ki a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely gyökeresen átalakítja a hazai agráradózási szabályokat. A tervek szerint az új szabályozási elképzelésekről az idén szavazhat a parlament, így a változtatások 2021-től hatályba léphetnek. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint ez lehet az agrártárca idei évének egyik legfontosabb törvényalkotási folyamata, fontos azonban kiemelni, hogy a mostani tervezet elkészítését hosszas egyeztetés előzte meg a Pénzügyminisztériummal, valamint az Igazságügyminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataira támaszkodva. A helyettes államtitkár a Portfolio Agrár Klubon hangsúlyozta, a most bemutatott változtatások egyelőre csak tervezetek, egészen addig, amíg az Országgyűlés nem dönt azok elfogadásáról. 

Az új „reformcsomag” létrehozásának fő célja az agráradózási rendszer egyszerűsítése, így a tervezet szerint az őstermelői adózásra is egyszerűbb és kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak majd 2021-től:

 • Adóbevallás nélküli adómentességi értékhatár növekszik az éves minimálbér felét kitevő bevételig.

 • Átalányadózó bevétele adómentessé válik az éves minimálbér 5-szörösét kitevő bevételig.

 • Átalányadózó kedvezményes adózást választhat az éves minimálbér 5-10-szerese közötti bevételig.

 • Méhészeti tevékenységnél előbbi, kedvezményes átalányadózás is adómentes.

 • Adókedvezmény nélküli tételes költségelszámolást kell alkalmazni a minimálbér 10-szeresét meghaladó bevétel felett.

 • A kapott támogatás összege nem számít bevételnek.

Juhász Anikó tájékoztatott, az őstermelői szabályok létrehozásakor az életszerű működési feltételek meghatározása volt a cél:

 • Az agrárigazgatási szabályok kikerülnek az Szja tv. alól és az új agrárigazgatási törvényben kapnak helyet.

 • Kibővül az őstermelők tevékenységi köre a mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységek körével.

 • Az őstermelői bevételben kiegészítő tevékenységből származó bevétel is megjelenhet a teljes őstermelői bevétel 25 százalékáig.

 • Ez utúbbi két feltétel lehetővé teszi, hogy az életszerű gazdálkodáshoz nem szükséges egyéni vállalkozást is működtetni.

 • Az őstermelők személyi köre változatlan marad.

Újdonság az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) létrehozása, erre a kategóriára a tervezet szerint az alábbi szabályok vonatkoznak majd: 

 • A közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaságok összevonásával új működési forma, az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) kerül bevezetésre.

 • Új ŐCSG alapítása 16 éven felüli tagokkal történhet, azzal az átmeneti szabállyal, hogy a jelenlegi családi gazdaságok 16 éven aluli tagjai az ŐCSG-ben is tagok maradhatnak.

 • Az ŐCSG tagok egyéni vállalkozóként nem folytathatják ugyanazt a tevékenységet.

 • Az ŐCSG tagjainak nem szükséges közös háztartásban élniük és mezőgazdasági tevékenységet életszerűen folytatni.

 • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek az ŐCSG tagok.

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása során egyszerűbb és kedvezőbb szabályok kerültek meghatározásra

– közölte Juhász Anikó.

Ilyen például, hogy az őstermelők családi gazdaságában (ŐCSG) résztvevők száma nem kerül korlátozásra, azonban az átalányadó választásának lehetősége legfeljebb 4 fős bevételig, vagyis legfeljebb a minimálbér 40-szeresét kitevő bevételig lehetséges, emellett fontos kiemelni, hogy a minimálbér 40-szeresét meghaladó bevétel fölött tételes költségelszámolást kell alkalmazni és nincs adókedvezmény.

Szintén új kategória a családi mezőgazdasági társaság (CsMT), amely szabályainak létrehozása során fontos volt a versenyképes generációváltás alapjainak megteremtése:

 • Legalább két taggal rendelkező gazdasági társaság számára új minősítő kategóriaként kerül bevezetésre a családi mezőgazdasgi társaság (CsMT).

 • A CsMT minősítést kaphat a hozzátartozók által mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység folytatására alapított bármely gazdaásgi tárasság, szövetkezet, vagy erdő-birtokossági társulat.

 • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek a CsMT tagok (az őstermelők családi gazdaságának tagjaival együtt).

A családi mezőgazdasági társaság (CsMT)-re vonatkozó adózási szabályok:

 • Minden társas vállalkozás tag számára (így a CsMT tagjainak is) személyi jövedelemadó mentessé válik az átengedett összeg amit a következő címeken a társaságtól kap: termőföld használata, mezőgazdasági támogatások, termőföld-vásárlással jelzáloghitel törlesztésére, termlőföld vásárlása.

 • A mentesített jövedelem a társasg szintjén nem haladhatja meg az 50 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...