5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Jön az áprilisi csillaghullás – itt van, mikor nézz az égre

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az április legizgalmasabb eseménye csillagászati szempontból a Lyridák meteorraj érkezése, melynek tagjai általában április 16-tól április 25-ig villannak fel az égen, a legtöbb hullócsillagot azonban április 22-e környékén láthatod.

A Lyridák meteorrajt elsőként a Krisztus előtti 7. században említették, nevét a Lyra, azaz a Lant csillagképről kapta, innen indulnak ki ugyanis látszólagosan a hullócsillagok.

Jön az áprilisi csillaghullás – itt van, mikor nézz az égre
Fotó: earthsky.org

A tudomány jelenlegi állása szerint a raj forrása a Thatcher-üstökös, mely hozzávetőlegesen 415 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökös utoljára 1861-ben járta meg a Naprendszer belső régióit, legközelebb 2276-ban tér vissza. Mikor napközelben van, törmelékfelhőt hagy maga után, amin évről évre áthalad a Föld, te pedig szép hullócsillagokat látsz.

A Lyridák az EarthSky szerint átlagosan óránként 10-20 hullócsillagot produkál, de természetesen lehet ennél jóval kiugróbb érték is, 1982-ben például 100 felvillanást figyeltek meg egy óra leforgása alatt.

A meteorraj tetőzésekor, április 22-re a Hold csupán egy keskeny, fogyó sarlóként világít majd az égen, szerencsére nem rontva jelentősen az észlelési lehetőséget. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és szép égi tűzijátékot láthatunk.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...