9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Jól halad Paks II. építése, biztosított az orosz nukleáris fűtőanyag

Dátum:

Megosztás:

Pénteken a világ két távoli pontján is téma volt Paks II. New Yorkban az ENSZ-közgyűlés keretében megrendezett magyar–orosz külügyminiszteri találkozón is szóba került az épülő erőművi blokkok ügye, másrészt a helyszínen, Pakson tekintette meg Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a kivitelezési munkálatokat.

Az ENSZ-közgyűlés keretében, New Yorkban találkozott pénteken Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A magyar diplomácia vezetője a megbeszélés után arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy orosz hivatali partnere afelől biztosította, hazája teljesíteni fogja a szerződéses energiaszállítási kötelezettségeit. Ez pedig azt jelenti, hogy semmi változás nem lesz az orosz kőolaj-, földgáz- és nukleáris fűtőanyag  szállításában.  

A leszerződött mennyiség továbbra is érkezik  

Nyugodtak lehetünk Magyarország energiaellátása felől. Mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások tekintetében a leszerződött mennyiségeket a leszerződött időpontban folyamatosan szállítani fogják, és ugyanígy tesznek a nukleáris fűtőanyaggal is”

– jelentette ki Szijjártó Péter. 

Tehát Magyarország energiaellátása továbbra is biztonságban van, és ennek garantálását ígérte Szergej Lavrov”

 – összegzett a miniszter. Kitért a paksi bővítés helyzetére is. Erről megállapította: a munkálatok előrehaladása továbbra is azt a reményt hordozza, hogy 2030-ra működőképes állapotban lesznek az új blokkok.  

Három fő paksi feladatot jelölt meg a Roszatom vezére 

A helyszínen, Pakson tájékozódott a felgyorsult paksi atomerőmű-beruházásról Alekszej Lihacsov, a fővállalkozó orosz Roszatom vezérigazgatója. Számos részletet közölt az újságírókkal a projekt folytatásáról. 

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést – tudósított az eseményről a vg.hu. 

Három fő feladat áll előttünk a Paks II. beruházás kapcsán – mondta Alekszej Lihacsov. Ezek a következők: az orosz társaság a legjobb technológiát kívánja telepíteni az erőműépítés során, ez a technológia ugyanis először jelenik meg uniós országban, de hét további atomerőmű építésekor is alkalmazta, alkalmazza a Roszatom. Másodikként a magyar beszállítás arányára vonatkozó minden kötelezettségét teljesíteni fogja a társaság, végül harmadikként azt emelte ki, hogy  

a kivitelezés során a biztonság alapkérdés.  

Lihacsov nem először járt a beruházás helyszínén. A mostani látogatásának az adja a jelentőségét, hogy a projekt egy hónapja megkapta a létesítési engedélyt, ennek köszönhetően a munka a második, már a megvalósítást jelentő szakaszába lépett. Így az év végéig a területen dolgozók számát megháromszorozzák, a jövő év végéig pedig újabb duplázás jön, ami akkorra mintegy kétezer főt jelent. A vezérigazgató reméli, hogy az ilyen beruházások alkalmával mérföldkőnek számító lépés, az első betonöntés még a jövő év vége előtt megtörténhet.

Nincs alternatívája az orosz fűtőanyagnak        

Nyugodtan alhatunk, jó kezekben van a beruházás, bár az elmúlt időszakban sokan megkérdőjelezték, hogy megvalósul-e. De megépül, ez már nem visszafordítható – ezt Magyar Levente államtitkár közölte a sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogyha az elmúlt másfél év politikai eseményei nem tudták eltéríteni a beruházást, akkor már semmi nem fogja. 

Magyar Levente a RIA Novosztyi kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország az orosz helyett esetleg francia fűtőelemre váltana a Framatome-mal a napokban aláírt szándéknyilatkozat alapján, leszögezte: az elsődleges szempont az atomerőmű biztonságos és folyamatos üzemanyag-ellátása. Jelenleg nem látjuk az orosz üzemanyagnak semmilyen alternatíváját. 

Látványos Paks II. résfalának építése. A kivitelező a németországi Bauer cég magyarországi leányvállalata, amelynek november végére kell kialakítania a két blokkot körülvevő, két és fél kilométer hosszú résfalat. A munka 35 százalékával végeztek. 

A pénzügyi szerződést is módosították 

Egy hónapja, augusztus közepén, Budapesten Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alexander Merten projektigazgató, az Atomsztrojexport alelnöke – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sztanyiszlavov Jevgenyij orosz nagykövet jelenlétében – írta alá a Paks II. projekt kivitelezési szerződésének módosítását. Ezzel lezárult a tervezet előkészítési szakasza. 

A tárcavezető rámutatott: a beruházásról a pénzügyi és a kivitelezési szerződés rendelkezik, a megváltozott körülmények miatt pedig mindkettő módosításra szorult. A módosított pénzügyi szerződés augusztus 16-án hatályba lépett, és ez lehetővé tette a kivitelezési szerződés módosításának aláírását is.

 „EZZEL A PAKSI PROJEKT ELSŐ SZAKASZA, AZ ELŐKÉSZÍTÉSI SZAKASZ LEZÁRULT, ÉS A BERUHÁZÁS ÁTLÉPHET A MÁSODIK, A VALÓS FIZIKAI ÉPÍTKEZÉS SZAKASZÁBA” 

– fogalmazott a miniszter.  

Azóta Pakson napi 24 órában zajlanak a résfalazási munkálatok, emellett ebben a hónapban megkezdődött a hatos blokk alatti talajkitermelés is. Nagy erőkkel folyik a további tervezés. Folyamatos a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása, és a napokban a talajszilárdítás is megindulhat. 

 Az atomerőmű építését nem sújtja semmilyen szankció 

„Mindez a mai szerződés aláírásával, a második fázisba történő átlépéssel, a gyorsítással lehetővé teszi, hogy az eredeti célkitűzésünknek megfelelően a jövő év végéig az úgynevezett első beton momentuma eljöjjön, s a beruházás újabb nagyon fontos mérföldkövet éljen meg a következő esztendőben” – húzta alá Szijjártó Péter, majd ezt követően arról is beszámolt, hogy folynak a pénzügyi teljesítések. Az ehhez szükséges szerződésmódosításokat végrehajtották. 

Leszögezte, hogy nagy nemzetközi beruházásról van szó, amelyet nem sújt semmilyen szankció, a Roszatom és a magyar megrendelő is együttműködik több nyugati vállalattal. 

A Paks II. beruházás hosszú távú garancia arra, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, hogy legyen elég és legyen megfizethető energia Magyarországon” 

– hangsúlyozta akkor az MTI hírében Szijjártó Péter. 

A vállalatcsere az irányítástechnológiák biztosítását szolgálja 

Ugyancsak fontos esemény, amely Paks II. építését érinti, hogy az új paksi reaktorok irányítástechnológiájának biztosításában a francia Framatome vállalat veszi át a német Siemens Energy szerepét. Erre azt követően került sor, hogy a berlini kormány továbbra sem engedélyezte a vállalat részvételét az atomerőmű bővítésében – jelentette be Szijjártó Péter még tavasszal Párizsban.  

Ezt megelőzően olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a magyar kormány a Framatome szerepének növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását. A beszerzésben ugyanis a két ország cégei közösen voltak érintettek, de a németekkel ellehetetlenült a kapcsolat.  

A kormány 2019-től kezdve nyugati beszállítót keresett az új paksi blokkok irányítástechnikai rendszerére. Meg is állapodott a közben a Siemens-csoportból kivált német Siemens Energy cég és a francia Framatome alkotta konzorciummal, ám a német kormány Ukrajna lerohanása miatt nem adott engedélyt a Siemens cégnek az orosz részvétellel zajló projektben szereplésre. Ez egyértelmű politikai beavatkozás az üzleti ügyekbe, ami miatt a magyar kormány elfordult a németektől. 

A megállapodás Paks II.-ről 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által még 2014 elején kötött megállapodást a Paks II. beruházásról. Ez alapján 2 darab AES-2006 típusú orosz gyártmányú reaktor kerül beépítésre, egyenként 1200 MW teljesítménnyel, amelyek a jelenleg üzemelő 4 darab paksi blokk teljesítményének az 1,2-szeresét teszik ki. A blokkok megépítésével tender nélkül a Roszatomot bízták meg. A beruházás becsült költsége 12 milliárd euró (vagyis 2014. február közepi valutaárfolyamon megközelítőleg 3700-3800 milliárd forint, az elengedhetetlen csatlakozó beruházások – és a hulladékkezelésnek az építéssel összemérhető költségei – nélkül). 

A beruházás finanszírozását tekintve a projekt 80 százalékára, 10 milliárd euróra, Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitelt. A projekt 20 százaléka, vagyis 2 milliárd euró magyar önerőből történik. Az új blokkok magyar állami tulajdonban lesznek. A szerződés leszögezi, hogy a kormány maximum 40 százalékos magyar beszállítói aránnyal számol az új atomerőművi bővítés kapcsán. 

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor / Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az épülő PaksII. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 22-én.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...