10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Jöhetnek a PET-palack-automaták?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Visszaváltani, szelektíven gyűjteni, lehetőség szerint újrahasznosítani! Fontos hívószavak és különösen aktuálisak is.

Már szeptemberben a kormány elé kerülhet az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott új javaslat az italcsomagolásokból származó hulladék visszaváltásának rendszeréről – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az európai uniós direktívákkal összhangban a tárca csaknem egy éve dolgozik azon, hogy a jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszert átalakítsa.

„A legfontosabb és legsürgetőbb feladatunk az egyszer használatos műanyagok piacról történő kivezetése mellett az, hogy olyan módszert találjunk ki, ami a leginkább fokozza az újrahasználatot, az újrahasznosítást” – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai felmérték, hogy melyek azok a hulladéktípusok, amelyek a legnagyobb mennyiségben vannak jelen a kommunális szemétben. A vizsgálatok arra világítottak rá, hogy az értékkel bíró hulladékok közül műanyagból és papírból van a legtöbb. Ezek az alapanyagok pedig kiválóan újrahasznosíthatók.

Megkérdeztük az állampolgárokat, hogy mit gondolnak erről a kérdésről, és döntő többségük azt mondta, hogy valójában el tudja képzelni azt, hogy akár egy automatás, akár egy kézi visszaváltási rendszer kerüljön bevezetésre Magyarországon

– fogalmazott Boros Anita.

A minisztérium egy olyan tervet készített, amelynek keretében az ország számos pontján összesen csaknem húszezer automatát helyeznének ki, és emellett a kézi visszaváltási rendszer is működne.

Hogyha sikerülne ezt az automatás visszaváltási rendszert megvalósítanunk, akkor a következő lépésben szeretnénk más csomagolásokra is kiterjeszteni, mert azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban az élelmiszer-vásárlásban nagyon sok a csomagolóanyagok mennyisége – mondta az államtitkár.

Boros Anita szerint célszerű lenne három ütemben bevezetni és kötelezővé tenni a visszaváltást, annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz.

A javaslatot most szeptemberben terjesztjük a kormány elé, és elsődlegesen azokat a típusokat választottuk ki, amelyekben az Európai Unió 2027-es célszámokat határoz meg.

Tipikusan ilyen a PET-palack visszagyűjtése, amit már az egyszer használatos műanyagok kapcsán is érintettünk, másodsorban pedig az alumínium és az üveg lenne az, amit ha lehetőségünk van rá, és technológiailag meg tudjuk oldani, egy automatás rendszerben visszagyűjteni” – jelentette ki Boros Anita.

A hulladék minimalizálása akut probléma és nem csak a háztartásokat vagy az egyes iparágakat érinti. Az egyszer használatos műanyagok hulladékként nagy mennyiségben vannak jelen a természetben is.

Ezért az illegális hulladéklerakók felszámolása legalább annyira fontos, mint a visszaváltás kötelezővé tétele. Az előbbit a kormány magára vállalta. A tervek szerint két éven belül felszámolják az összes illegális szeméttelepet Magyarországon.

Sajnos sokan még mindig felelőtlenül, csak úgy lerakják a szemetet a települések határában.

„Pénzben ez nem jelent nagy összeget ezek leadása, majdnem minden kerületben van már hulladékudvar, ahol átveszik. Ha lakcímkártyával rendelkezik az ember, akkor bizonyos mennyiségig ingyen, úgyhogy a lustaságot nevezném fő indoknak” – mondta Péter Dávid, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat mezőőre.

Magyarország az italcsomagolások visszaváltásának szabályozásával az uniós hulladékgazdálkodási előírásokat követi, amelyek 2025-re a műanyag italpalackok 77 százalékának, 2029-re pedig a 90 százalékának elkülönített gyűjtését írják elő.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Luxus lesz a jogsi! Egy átlagos vagy nem jó tanulónak, akár 350-400 ezer Ft-ba is kerülhet! – Egyre kevesebb a tanuló

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne A jogosítvány megszerzése eddig sem volt olcsó mulatság, hiszen...

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...