20.4 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

Jöhetnek a PET-palack-automaták?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Visszaváltani, szelektíven gyűjteni, lehetőség szerint újrahasznosítani! Fontos hívószavak és különösen aktuálisak is.

Már szeptemberben a kormány elé kerülhet az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott új javaslat az italcsomagolásokból származó hulladék visszaváltásának rendszeréről – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az európai uniós direktívákkal összhangban a tárca csaknem egy éve dolgozik azon, hogy a jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszert átalakítsa.

„A legfontosabb és legsürgetőbb feladatunk az egyszer használatos műanyagok piacról történő kivezetése mellett az, hogy olyan módszert találjunk ki, ami a leginkább fokozza az újrahasználatot, az újrahasznosítást” – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai felmérték, hogy melyek azok a hulladéktípusok, amelyek a legnagyobb mennyiségben vannak jelen a kommunális szemétben. A vizsgálatok arra világítottak rá, hogy az értékkel bíró hulladékok közül műanyagból és papírból van a legtöbb. Ezek az alapanyagok pedig kiválóan újrahasznosíthatók.

Megkérdeztük az állampolgárokat, hogy mit gondolnak erről a kérdésről, és döntő többségük azt mondta, hogy valójában el tudja képzelni azt, hogy akár egy automatás, akár egy kézi visszaváltási rendszer kerüljön bevezetésre Magyarországon

– fogalmazott Boros Anita.

A minisztérium egy olyan tervet készített, amelynek keretében az ország számos pontján összesen csaknem húszezer automatát helyeznének ki, és emellett a kézi visszaváltási rendszer is működne.

Hogyha sikerülne ezt az automatás visszaváltási rendszert megvalósítanunk, akkor a következő lépésben szeretnénk más csomagolásokra is kiterjeszteni, mert azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban az élelmiszer-vásárlásban nagyon sok a csomagolóanyagok mennyisége – mondta az államtitkár.

Boros Anita szerint célszerű lenne három ütemben bevezetni és kötelezővé tenni a visszaváltást, annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz.

A javaslatot most szeptemberben terjesztjük a kormány elé, és elsődlegesen azokat a típusokat választottuk ki, amelyekben az Európai Unió 2027-es célszámokat határoz meg.

Tipikusan ilyen a PET-palack visszagyűjtése, amit már az egyszer használatos műanyagok kapcsán is érintettünk, másodsorban pedig az alumínium és az üveg lenne az, amit ha lehetőségünk van rá, és technológiailag meg tudjuk oldani, egy automatás rendszerben visszagyűjteni” – jelentette ki Boros Anita.

A hulladék minimalizálása akut probléma és nem csak a háztartásokat vagy az egyes iparágakat érinti. Az egyszer használatos műanyagok hulladékként nagy mennyiségben vannak jelen a természetben is.

Ezért az illegális hulladéklerakók felszámolása legalább annyira fontos, mint a visszaváltás kötelezővé tétele. Az előbbit a kormány magára vállalta. A tervek szerint két éven belül felszámolják az összes illegális szeméttelepet Magyarországon.

Sajnos sokan még mindig felelőtlenül, csak úgy lerakják a szemetet a települések határában.

„Pénzben ez nem jelent nagy összeget ezek leadása, majdnem minden kerületben van már hulladékudvar, ahol átveszik. Ha lakcímkártyával rendelkezik az ember, akkor bizonyos mennyiségig ingyen, úgyhogy a lustaságot nevezném fő indoknak” – mondta Péter Dávid, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat mezőőre.

Magyarország az italcsomagolások visszaváltásának szabályozásával az uniós hulladékgazdálkodási előírásokat követi, amelyek 2025-re a műanyag italpalackok 77 százalékának, 2029-re pedig a 90 százalékának elkülönített gyűjtését írják elő.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij: a hadköteles korú férfiak maradjanak otthon és harcoljanak Ukrajnáért

Az ukrán elnök elutasította, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak külföldre a hadiállapot ideje alatt. Volodimir Zelenszkij...

Elszabadult a pokol az Európa hajón: ököllel verték biztonsági őrök a Sziget fesztiválozóit – videókon a brutalitás

Kegyetlenül elfajult a vita a Sziget fesztivál bulizói és a szervezők által kibérel Európa hajó biztonsági őrei között. Látszik...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk támogatottsága az egekben! .. A magyar nyugdíjasok pedig kifejezettem imádják Őt!

Egy független közvéleménykutató cég megvizsgálta a magyar miniszterelnök támogatottságát hazai- és nemzetközi viszonylatban is. Ebből a vizsgálatból közlünk...

Négyszer drágább lesz a vérhígító? Szakértők válaszolnak a kérdésre..

Októbertől akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Jelenleg a vérhígítót szedő betegek 678 és...
facebook