31.6 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Jöhet a rák elleni, személyre szabott védőoltások kora

Dátum:

Megosztás:

A vírusvektoron alapuló vakcinához a beoltandó személy saját DNS-éből vesznek mintát.

Nyaki és feji ráktípusokban szenvedő páciensek kaphatják meg a vakcinát, melyet kifejezetten számukra fejlesztenek, azt követően, hogy megkapták a szokványos kezelést. Esetükben nagy az esély arra, hogy visszatér a tumor – írja a Sky News.

A Clatterbridge Cancer Centre vezette kutatásban az első eredmények igazán kecsegtetők: a nyolc immunizált páciens egyikénél sem tért vissza a betegség még hónapok elteltével sem. A számok ugyanakkor egyelőre nagyon alacsonyak ahhoz, hogy statisztikai jelentőségű konklúziót lehessen levonni azokból.

Christian Ottensmeier onkológus, a kutatóközpont vezetője ezzel együtt is óvatos optimizmusáról vall. “Nagyon izgatott vagyok: az adatok jó irányba mutatnak” – fogalmazott.

Kis számú méhrákos megbetegedésben szenvedő pácienssel végzett francia és amerikai vizsgálatok is biztató irányba mutatnak.

Az oltást, mely egyelőre TG4050 néven ismert, egy francia cég, a Transgene fejlesztette.

A betegek tumorjából vágnak ki mintát az elkészítéséhez, majd azt egy ártalmatlan vírusba injektálják.

A genetikailag módosított vírus felkészíti a testet arra, hogy felismerje a tumort, és remélhetőleg még azelőtt elpusztítsa, ha esetleg ismét megjelenne, hogy akár csak egy kis csomót is kialakítana.

Ottensmeier elmondta: immunrendszerünk azt is látja, amit az orvosok még nem képesek felfedezni a képalkotó vizsgálatok útján.

“Sokkal okosabb, mint az ember. Ha be tudjuk tanítani az immunrendszert arra, hogy kiválassza azokat a sejteket, amelyek egyébként visszaeséshez vezetnének, ráadásul egy olyan időpontban, amikor még csak nem is látjuk őket, akkor a

betegeink hosszú távú túlélési esélyei sokkal jobbak lesznek.”

Az orvosokban azért is kelt nagy reményeket az oltás, mert az teljesen egyedi, a tumorok pedig szintén egyedi DNS-mintázatot mutatnak minden páciensben.

A Sky News stábja egy alsó szájpadlási rákban szenvedő beteggel beszélt a módszerről. Brian Wright-nak 16 órás műtét során távolították el alsó állkapcsát, lábszárcsonttal pótolva azt, majd több héten át kapott sugárkezelést. 20 adag oltást kell kapnia, a program felénél jár most, és nem tapasztalt mellékhatást.

“Ha rákod volt, és azt mondják, hogy rákot adnak be neked, úgy érzed, hogy na, azt biztos nem akarod.

De aztán elmagyarázták, hogy ettől nem visszakapom a betegséget, hanem a szervezetem immunissá válik azzal a rákkal szemben” – magyarázta.

30 páciens vesz részt jelenleg a kísérletben: felük a kezelés befejezte után kapja meg az oltást, másik felük pedig abban az esetben, ha a daganatos betegség visszatér.

Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

infostart, skínews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukraine war: ‘Likely Kyiv counterattack’ in Crimea, Kerch Bridge threat, Zaporizhzhia conditions

Crimea attacks 'likely part of Ukrainian counteroffensive' Explosions at key Russian positions in occupied Crimea on Tuesday were "likely...

Ha lecserélnénk a lézernyomtatókat, 2025-ig 1300 millió kg szén-dioxidot takarítanánk meg

Az üzleti tintasugaras nyomtató a pénztárcánkat és a környezetet is kíméli A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Hamar vígasztalódott: Nádai Anikó exférjének az oldalán tűnt fel Berki Mazsi

Nyilvános eseményen jelent meg Berki Krisztián özvegye, és nem egyedül.. Berki Mazsi is ellátogatott Zalatnay Cini és DR BRS...

Az oroszok azt állítják, augusztus 19-én nukleáris katasztrófa történik a zaporizzsjai atomerőműben

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban...
facebook