9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Jöhet a kék lap a labdarúgásban – itt vannak a részletek

Dátum:

Megosztás:

Több brit sajtóorgánumban is felbukkant, hogy „büntetőpadra” (sin-bin) ültethetik hamarosan a futballistákat. Jöhet a kék lap?

A magyar elnevezésen, persze, még túl korai lenne hosszasan elmélkedni, de felvetődhet a jéghokiból ismert „kisbüntetés” vagy, ha már a padból indulunk ki, a köznyelvben bevettebb „szégyenpad”, legyen bármennyire is áthallásos.

A lényeg, hogy egy még kevéssé konkretizált elképzelés szerint kék lapot mutathatna fel a játékvezető akár reklamálásért, akár az egyszerű szabadrúgásnál jobban szankcionálandó szabálytalanságért. Az alapkérdés, persze, hogy minek. Nagyjából ezen a véleményen van Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke is, aki szerint felesleges még tovább bonyolítani a bírók működését, s a „futball halálának” nevezte esetleges bevezetését.

Kétségtelen tény, hogy az elmúlt években a VAR és a labdarúgás köré csoportosítható technológiai újításai számos vitát szültek, finoman szólva is vetődtek fel kérdőjelek, s ezért (is) erősen kérdéses, érdemes-e tovább bonyolítani a játékvezetők helyzetét. Egyáltalán van-e olyan szabálytalanság, amely sárga lappal nem torolható meg? (Vagy súlyosabb esetben a piros?)

Egyelőre az sem világos, hova, hogyan épülne be a rendszerbe a kék lap. Az elképzelés szerint hasonló fokozatot jelentene, mint a sárga, ugyanakkor erősebb büntetés is, hiszen tíz perre kivon egy játékost a játékból. Egy sárga és egy kék, vagy két kék egyaránt pirosat érne.

Az IFAB (a labdarúgás szabályalkotó testülete, amelybe egy-egy tagot delegál az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség, négyet pedig a FIFA) ma terjeszt elő ezzel kapcsolatban újabb javaslatot. Az IFAB március 2-án tartja következő ülését.

A témával foglalkozó The Guardian kitért arra, hogy a szezon elejétől a játékvezetővel való vitatkozást súlyosabban szankcionálják Angliában, magasabb összegű pénzbüntetést szabnak ki emiatt.

Egyelőre nincs szó arról, hogy a közeljövőben akár a Premier League-ben, akár a legfontosabb európai klub- és válogatott-tornákon bevezetnék az újítást.

A FIFA álláspontja: „Bármely ilyen kísérletet, ha végrehajtanak, az alacsonyabb szinteken történő felelősségteljes tesztelésre kell korlátozni, ezt az álláspontot a FIFA tartja, amikor ezt a napirendi pontot megvitatják az IFAB március 2-i közgyűlésén.”

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...