9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Joe Biden kicselezte a kongresszust – folytatódhat Ukrajna felfegyverzése

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai elnök kihasználta, hogy az amerikai törvények lehetővé teszik a NATO-szövetségesek megajándékozását az USA-ban feleslegessé vált hadianyaggal.

Ezúttal Görögország kaphat ingyen jelentős mennyiségű, feleslegessé vált fegyvert, amelyért cserébe Athén a saját készleteiből küld majd hadfelszerelést Ukrajnába. Az athéni Kathimerini újság írta meg először, hogy az USA három Protector osztályú őrhajót, két C-130H szállítórepülőt, hatvan M2 Bradley lövészpáncélost, valamint repülőgép-hajtóműveket, illetve teherautókat ajándékozna a görög haderőnek.

Forbes amerikai magazin szerint Washington ezért cserébe azt várja, hogy a görögök a náluk már felesleges exszovjet, illetve nyugati gyártmányú eszközök egy részét adják át az ukránoknak. Az amerikai lap úgy tudja, hogy elsősorban az egykori Szovjetunióból származ, Sz-300-as, valamint Osza és Tor légvédelmi rendszerekről, továbbá Zu-23-2 légelhárító gépágyúkról, illetve amerikai gyártású, Hawk légoltalmi rakétákról lenne szó.

Orosz gyártmányú Tor-M1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer. A görög haderő 21 darab ilyennel és 38 darab, hasonló kategóriájú, 9K33 Osza komplexummal rendelkezik. Forrás: Wikipédia
Orosz gyártmányú Tor-M1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer. A görög haderő 21 darab ilyennel és 38 darab, hasonló kategóriájú, 9K33 Osza komplexummal rendelkezik. Forrás: Wikipédia

Természetesen a fegyverekhez tartozó lőszerek és tartalékrakéták is részét képeznék az ukrajnai szállítmányoknak. Athénban máris közölték, hogy a politikai és katonai vezetés már meghozta a szükséges intézkedéseket, és a segélycsomag hamarosan útnak indul.

Azzal, hogy Joe Biden kihasználja az úgynevezett EDA (excess defense articles) nyújtotta lehetőségeket, ügyesen kicselezi a washingtoni Kongresszus republikánus képviselőit, akik már negyedik hónapja nem hajlandók megszavazni az Ukrajna további katonai segélyezését lehetővé tevő törvényeket.

A Kijev támogatása mellett elkötelezett Biden-adminisztráció azt is kilátásba helyezte, hogy Athén még akár 200 millió dolláros pénzügyi támogatást is kaphat további amerikai fegyverek vásárlásához. Görögország 40 darab, ultramodern F-35-ös vadászbombázót akar beszerezni, amelyek ára több mint nyolc és fél milliárd dollár. Ebből eddig csak hatvanmilliót fizetett volna az USA kormánya.

Lockheed Martin F-35 Lightning II. vadászbombázó. Ebből az ötödik generációs harci gépből szeretne 40 darabot hadrendbe állítani Görögország. Forrás: Wikipédia
Lockheed Martin F-35 Lightning II. vadászbombázó. Ebből az ötödik generációs harci gépből szeretne 40 darabot hadrendbe állítani Görögország. Forrás: Wikipédia

A Forbes ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy az Egyesült Államok nagyon ügyel a görögök és a törökök közti katonai egyensúly fenntartására. Ezért már hosszú ideje mindig nagyjából azonos időben és egyenlő mennyiségben szállít fegyvereket a két, egymással történelmi vitában álló országnak.

A görögöknek szánt adomány bejelentése előtt nem sokkal Washingtonban közölték, hogy a törökök 23 milliárd dollár értékben vásárolhatnak 40 darab új építésű F-16-os harci gépet és további 79 darab, régebbi gyártású gép korszerűsítéséhez alkatrészeket. A Biden-kormányzat korábban azért halogatta a török vásárlás engedélyezését, mert Ankara blokkolta Svédország NATO-csatlakozását. Miután a török parlament a múlt héten jóváhagyta a svédek belépését, Washington is rábólintott a vadászbombázók beszerzésére.

Címképünkön egy Sz-300-as légvédelmi-rakétarendszer indítójárműve.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...