0.4 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Jelzés érkezett a Gazpromtól

Dátum:

Megosztás:

Közel ötödével esett vissza az orosz állami gázcég földgázkitermelése. A gázkutak egy részét le is zárták, ezeket pedig nagyon nehéz újraindítani.

A Gazprom gázkitermelése az előző év azonos időszakához képest 18,6 százalékkal, 344 milliárd köbméterre csökkent az előzetes becslések szerint, míg a nem FÁK-országokba irányuló gázexport 10 hónap alatt 42,6 százalékkal (67,6 milliárd köbméterrel) 91,2 milliárd köbméterre esett – jelentette kedden a gázholding az orosz állami hírügynökség, a TASS szerint.

Eközben a Gazprom átlagos napi exportja októberben 11,5 százalékkal csökkent havi szinten, 139 millió köbméterre. A gázvállalat a megerősített kéréseknek megfelelően továbbra is szállít gázt még Európába is, de most már lényegében csak a Magyarországra futó Török Áramlaton keresztül – ismerteti a napi.hu.

A tényleges gázkitermelési statisztikáknál várhatóan jelentős visszaesések jönnek még: ugyanis májustól szeptemberig a Gazprom elfáklyázta a nem leszállított gázmennyiségeket. Ilyenkor egyszerűen begyújtják és elégetik a felesleget, ha azt már nincs hol tárolni a készleteket, a csöveket pedig nem akarják leállítani. Finnország mellett biztosan több millió köbméternyi gázt égettek el, de vélhetően ez történt a német és lengyel hálózatok orosz végpontjainál.

A vállalat gázszállító rendszeréből származó belföldi szállítások iránti kereslet 5,6 százalékkal (11,1 milliárd köbméterrel) csökkent a vizsgált időszakban. Ugyanakkor tovább növekszik a Kínába irányuló gázexport a Power of Siberia gázvezetéken keresztül, és a szállítások rendszeresen meghaladják a napi szerződéses mennyiséget

„Az Európai Unió gázfogyasztásának csökkenése a globális gázkereslet csökkenésének egyik fő mozgatórugója lett. Az első előzetes becslések és a rendelkezésre álló aktuális adatok szerint a globális gázkereslet több mint 40 milliárd köbméterrel csökkent 2022 tíz hónapjában” – értékelte a piaci helyzeteket a Gazprom. Ebből a mennyiségből az Európai Unió 27 országa mintegy 85 százalékkal, azaz 36 milliárd köbméterrel részesedik.

Nyitókép: BalkansCat/Getty Images
infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...