8.4 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

A tavalyi évben jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon, és több mint harmincezren vesztették életüket merényletekben – közölte a londoni székhelyű Institute for Peace and Economics kutatóintézet kedden.

A jelentés szerint 2014-ben világszerte 32 650 ember halt meg terrorcselekményekben, s ez a szám 80 százalékkal magasabb, mint a 2013-as adat. Korábban soha nem mértek ilyen jelentős mértékű emelkedést a terroráldozatok számában egy éven belül – derült ki az agytröszt által összeállított Globális terrorizmusindex nevű éves jelentés legfrissebb kiadásából.

Jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon
Fotó: EPA

Az intézet a terrorizmus által a világban tavaly okozott gazdasági kárt mintegy 53 milliárd dollárra (16,5 ezer milliárd forint) becsülte, ami tízszerese a 2000-es becslésnek.

A halálos áldozatok feléért az Iszlám Állam nevű közel-keleti dzsihadista szervezet és a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport a felelős.

A terrorizmusnak leginkább kitett államok Afganisztán, Irak, Nigéria, Pakisztán és Szíria. A világ terroráldozatainak közel harmada, majdnem 10 ezer ember Irakban vesztette életét.

A jelentésből az is kiderül, hogy a terrorizmus kiváltó okai térségenként és az adott ország fejlettségi szintjének függvényében nagyon eltérőek lehetnek. Nyugaton statisztikai összefüggés van a terrorizmus és a társadalmi és gazdasági tényezők, így például a fiatalok munkanélkülisége vagy a droghasználat elterjedtsége között, s itt a legtöbb áldozatot a magányos merénylők által elkövetett támadások követelik.

Ezzel szemben azokban az országokban, amelyek nem tagjai az általában a fejlett világgal azonosított Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), elsősorban az ott folyó konfliktusokkal és erőszakkal, illetve a korrupcióval függ össze a terrorizmus jelensége – közölte Steve Killelea, az intézet vezetője.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget Horvátország és Magyarország néhány száz kilométerrel odébb, fél évvel később újabb...

60 éves Quentin Tarantino – képgaléria

Quentin Tarantino, .. filmek, képgaléria Forrás Hirmagazin.eu

A Disney és az április újdonságok – filmek rövid bemutatói

ÁPRILISI ÚJDONSÁGOK   PÁN PÉTER ÉS WENDY PETER PAN & WENDY DISNEY+ ORIGINAL FILM   Április 28. Kizárólag a Disney+ kínálatában A fiatal lány, Wendy Darling...

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

Edzett hüvelyflórával induljunk a Húsvét ünnepének.. A legfrissebb hírek itt!   Erre ügyeljünk a húsvéti wellnesskor: Tévhit, hogy a vízben található...